Închide

Contracte de peste 45 de milioane de euro din PNRR pentru școlile și universitățile clujene semnate în Cluj/ Ministra Educației: „Clujul este un model a ceea ce înseamnă rezultatele la diverși indicatori, de la rezultatele la evaluări naționale, la cei de inovare”

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 06, 2024 0 213

Primăria Cluj-Napoca a semnat contracte de infrastructură educațională, în valoare de peste 25 milioane din PNRR pentru construcția noului Liceu din Borhanci, supraetajarea și reabilitarea Școlii Ion Creangă și dotarea cu echipamente IT a 64 de unități de învățământ din întreg orașul. Contractele au fost semnate de Ministrul Educației Ligia Deca și primarul Emil Boc.

Ceremonia a avut loc în Cluj-Napoca, în Sala de Sticlă a Primăriei, unde, de asemenea în 6 iulie s-au paticipat rectorii mai multor universități din Cluj, Alba , Sibiu, Târgu Mureș sau Oradea care, de asemenea, au semnat contracte de peste 50 de milioane de euro pentru construcția și modernizarea unor spații de relaxare, cantine sau cămine pentru studenți. În cazul universităților clujene, au fost semnate contracte de 20 de milioane de euro pentru șase proiecte.

În cazul municipiului Cluj-Napoca s-a semnat un contract de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur. Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local. De asemenea s-au semnat și contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele Clujului. Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu,

”Semnăm contracte de 75 de milioane de euro pentru infrastructură educațională, învățământ universitar și preuniversitar. Ceea ce face România prin programul de 1 miliard de euro din PNRR pentru educație este un salt istoric care va lăsa urme profunde pozitive în societatea românească. Avem nevoie mai mult ca niciodată să le dăm românilor motive reale să stea acasă. Nu rămâi acasă dacă nu ai motive să rămâi acasă. Știm bine că românii, din foarte multe motive, care țin de calitatea vieții de educație, de sănătate, de infrastructură, de salarii pleacă din România. Obiectivul nostru este să creăm condiții, aici, acasă pentru ca ei să rămână și să aducă cea mai importantă valoare pe care o avem, resursa umană, pentru societatea românească. Acest program din PNRR va fi momentul de cotitură în ceea ce înseamnă trecerea la un alt nivel a acestei țări, pentru că oamenii vor rămâne acasă dacă vor avea condiții de educație, de sănătate, de calitatea vieții, de slujbe mai bune, infrastructură”, a afirmat primarul Emil Boc.

Potrivit acestuia, la Cluj educația este o prioritate, fiind investite 43 de milioane de euro din fonduri locale și europene pentru a construi un echivalent de șase școli pentru 2697 de elevi.

„Banii din PNRR vor contribui la sprijinirea universităților să-și atingă potențialul de inovare de care dispun. Avem o uriașă rezervă de inovare pentru universități din România, trebuie doar să le acordăm acest sprijin ca să treacă la nivelul următor. Viitoarea putere soft a lumii va fi  puterea inovației. Cine găsește inovare, va câștiga pe toată planurile și Europa investește masiv pentru că trebuie să recupereze decalajele de  dezvoltare în raport cu SUA sau China”, a mai Emil Boc.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la rândul său că aceste contracte de finanțare înseamnă transformarea din punct de vedere al infrastructurii în învățământul universitar și preuniversitar, fiind vorba despre cămine noi, cantine, locuri de relaxare pentru studenți.

”Ne aflăm într-un oraș etalon, Clujul este un model a ceea ce înseamnă rezultatele la diverși indicatori, de la rezultatele la evaluări naționale, la cei de inovare. Este un loc unde vedem o preocupare continuă și constantă e comunității pentru educație. PNRR are o componențtă importantă pentru educație, peste 3,5 miliarde euro pentru 5 ani, iar din această componentă un miliard de euro a mers pentru schimbarea feței școlii românești, dotări pe săli de clasă și laboratoare și pe digitalizare. Investițiile din județul Cluj sunt de 150 de milioane de euro, Clujul fiind  printre județele românești cu cea mai mare investiție în educație ca valoare și calitatea proiectelor”, a afirmat Deca.

În ceea ce privește cele 13 contracte semnate pentru universități, Ligia Deca a spus că acestea vor deservi peste 8000 de studenți. ”Transilvania, din punct de vedere al învățământului superior, reprezintă un pol de atractivitate internațională”, a precizat ministrul Educației.

La ceremonia de semnare a contractelor au participat prof. univ. dr. Cornel Cătoi – USAMV Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Țopa – UTCN, prof. univ. dr. Anca Buzoianu – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Valer – Daniel Breaz – Universitatea „1 Decebrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. Constantin Bungău – Universitatea din Oradeap, rof. univ. dr. Sorin Radu – Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan – Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, prorector prof. Dan Lazăr / prof. Cristian Litan- UBB Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare