Închide

VIDEO Ministra Educației, Ligia Deca, la Cluj, despre rezultatele la Evaluarea Națională la care un sfert dintre elevi nu au obținut notă de trecere: ”Toată lumea a văzut că formula de învățare exclusiv online nu aduce beneficii“

Actualitate by Luminiţa Silea - iul. 06, 2024 0 106

Ministra Educației, Ligia Deca, a arătat la Cluj, că rezultatele la evaluarea națională (un sfert dintre candidați n-au primit notă de trecere, adică aproape 40.000 de mii de medii sub 5 și cele mai multe din ultimii 10 ani) e anul acesta sunt o consecință a pandemiei și a faptului că elevii care au susținut în 2024 examenele sunt prima generație care a făcut școală online începând din clasa a V-a.

Pandemia va mai avea consecințe negative și în următorii ani, a arătat consiliera prezidențială pe sănătate publică, Diana Păun, fostă colegă a ministrei Deca, arătând că așteptările ar trebui să fie pe măsura investițiilor dar și că în România ar trebui multiplicat modelul Clujului. Ea a mai arătat că, deși au fost dificile, deciziile luate în timpul pandemiei au fost corecte și că și în celelalte țări au generat probleme din perspectiva educației.

”Toată lumea a văzut că formula de învățare exclusiv online nu aduce beneficii mai ales la vârste la care autonomia de învățare nu este mare. Știm de această problemă și încercăm să o rezolvăm”, a spus Ligia Deca. Ea a mai trecut în revistă o serie de programe prin care Ministerul susține elevii, de la cel pentru abandon școlar, la programul o masă caldă sau la bursele școlare.

ȚNoi am încercat ca pe componenta care ține de condiții socio-economice și de afectare din cauza pandemiei să intervenim cu aceste măsuri… Dar în educație, măsura pe care o iei astăzi se vede în patru ani, în opt ani, în funcție de finalizarea ciclului educațional și avem încredere că măsurile pe care le-am luat în acești ultimii ani își vor aduce beneficiile și vor fi vizibile peste câțiva ani”, a mai afirmat Ligia Deca.

Ligia Deca a mai precizat că, din păcate, există încă clivaje sociale și socio-economice în România.

„Mă bucur pentru rezultatele foarte bune la Evaluarea Națională aici. Se vede implicarea autorităților locale, se văd programele susținute și de primărie, precum masa caldă și se văd, de asemenea, eforturile făcute la nivelul fiecărei școli să identifice copiii cu dificultăți și să adresăm aceste dificultăți pe care le au în învățare, înainte de a ajunge la Evaluarea Națională”, mai spus Ministra Educației.

Clujul a fost pe primul loc în România la rata de promovare a exemenului de Evaluare Națională, însă rezultatele de anul acesta sunt mai slabe decât cele din 2023.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.