Închide

Consilierii țin cu dinții de noul PUG în zona Detunata: „verdele” rămâne verde, dar sportiv. Exclus blocuri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 20, 2015 1 767

Proprietarii unei parcele de aproape 6000 mp din zona Detunata, câștigată în instanță, au cerut primăriei să le ridice interdicția cu „verde” din noul Plan Urbanistic General, în așa fel încât să poată edifica în zonă locuințe colective, în oglindă cu vecinii care au avut acest noroc. Deși solicitarea lor a fost susținută de UDMR, consilierii locali din comisia de urbansim, dat și specialișrii primăriei de la Direcția de Urbanism au făcut front comun împotriva edificării de blocuri între blocuri în cartierul Gherogheni.

Proprietarii parcelei de peste 5800 mp din zona Detunata i-au reproșat anul acesta primarului Emil Boc că este farsor pe motiv că terenul lor apare în cartea funciară încadrat la „curți construcții”, iar în noul PUG apare ca spațiu verde, în timp ce parcele din zonă au încadrări care au permis edificarea de locuințe colective, chiar și un restaurant, realizat de un arhitect cunoscut, parte a comisiei de urbanism a primărie. Mai mult, aceștia au reproșat primăriei că a închiriat garajele de pe parcelă în loc să le demoleze, iar situația persistă de câțiva ani. Așa că au smuls la una dintre ședințele Consiliul Local o promisiune că, dacă fac o plângere prealabilă, atunci situația lor se va rezolva.

Jakab Marton, Jakab Ștefan, Jakab Gheorghe și Jakab Ferenc au făcut plângere prealabilă și au cerut primăriei să schimbe „verdele” din noul PUG cu o încadrare care să le permită edificarea de locuințe colective. Direcția de Urbanism a primăriei a propus Consiliul Local, la șeidnța ordinară din 14 octombrie, respingerea solicitării și menținerea încadrării ca spațiu verde a parcelei de 5800 de mp din zona Detunata.

Viceprimarul Anna Horvath a intervenit în favoarea proprietarilor, amintind că legea este clară și că tot ceea ce apare în cartea funciară încadrat la categoria „curți construcții” se scoate automat din V (zonă verde). Horvath a menționat că nu înțelege de ce aceasta politică nu se aplică tututot proprietarilor din Cluj-Napoca.

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, a explicat că respectiva parcelă era prevăzută ca zonă verde și în vechiul PUG, așa că prevederea a fost preluată și în noul PUG. „Pentru instituirea de noi zone verzi nu punem curțile-construcții. Unde a fost însă verde, rămâne verde. Acest teren a fost zonă verde. Sunt niște terenuri de tenis la capătul luniei 3, o fostă bază sportivă și parțial terenul e ocupat cu garaje provizorii”, a menționat arhitectul-șef.

Horvath a insistat și a întrebat dacă decizia este ca proprietarii să fie obligați să facă parc pe teren. Șeful direcției de urbanism a primăriei, Corina Ciuban a explicat că încadrarea permite edificare unor construcții cu caracter sportiv.

Viceprimarul Gheroghe Șurubaru a mai adăugat că terenul în cauză se află lângă baza sportivă a primăriei din zonă. În plus, consilierii din comisia de urbanism au militat pentru ca această parcelă să rămână verde, cu funcțiuni sportive. „Trebui să se știe că vorbim de verdele pentru parcuri care este una și de verdele sportiv în cazul căruia se permit anumite construcții”, a atras atenția consilierul Ștefan Florian. Mai mult, consilierul Gabriel Oniga a spus că este vorba despre o decizie de oportunitate a Consiliul Local de care depinde viitorul zonei Detunata. „Propritarii vor acolo să edifice locuințe colective. Cred că despre asta este vorba când decidem. De oportunitate. Adică ne dorim să plantăm și în această ultimă zonă verde a orașului blocuri între blocuri sau nu”, a spus Oniga.

În final, consilierii locali au respins plângerea prealabilă formulată de proprietari și au mențiunut încadrarea de Va pentru parcele de pe Detunata. De altfel proprietarii s-au judecat cu primăria, după ce aceasta a refuzat să de aprope un Plan Urbanistic de Detaliu prin care voiau să edifice blocuri în zonă. În primă instanță au câștigat oamenii, însă după ce primăria a făcut recurs, instanța a respins solicitarea proprietarilor.

CUM A MOTIVAT DECIZIA URBANISMUL

detunata

CUM A MOTIVAT DECIZIA JURIDICUL

detunata 2

Un comentariu

  1. hai pa
    toata lumea vrea sa faca blocuri pe spatii verzi. dreptul la proprietate nu in seamna dreptul de abuza de ea.
    pana la urma ei au vrut retrocedarea terenului tocmai ca sperau cu o spaga la primarie sa face blocuri.
    uite ca nuse mai poate. puteau cere teren in alta parte sau bani de la stat

Scrie un comentariu