Închide

Consilieri locali pregătesc „Orașul pentru copii”. Alături de voluntari ei fac harta locurilor de joacă din Cluj-Napoca și au planuri să ceară modernizarea sau înmulțirea lor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 27, 2021 1 597

Consilierii locali USR alături de colegi voluntari pregătesc o hartă a tuturor locurilor de joacă din oraș, o unealtă de utilitate publică care să arate situația acestor locuri de joacă pe cartiere. Deja aceștia au spus că e nevoie în Cluj-Napcoa de locuri de joacă proiectate la nivelul ochiului copiilor, mult mai multe și mult mai prietenoase cu aceștia și că vor iniția discuții pentru ca aceste deziderate să devină realitate.
O primă versiune a hărții locurilor de joacă publice din Cluj-Napoca a fost afișată de consilierul local Adrian Cristian. Aceasta a spus că săptămâna următoare respectiva hartă pregătită de cei din USR Plus alături de colegi voluntari va fi la dispoziția tutoror. „Aparent avem 279 de locuri de joacă ( în evidența și administrarea Primăriei) pe care colegii mei le-au marcat pe harta orașului. În perioada următoare vom discuta și despre ce înseamnă un loc de joacă în Cluj , despre starea în care se află acestea și despre ce trebuie făcut pentru a avea cu adevărat un oraș prietenos cu copiii.Ce observăm însă rapid e că marea majoritate a locurilor de joacă sunt amplasate în cartierele vechi cu toate că cele noi sunt în marea lor majoritate cartiere de tineret”, a atras atenția Adriana Cristian.
(Adrian Cristian, „unicornul” din Consiliul Local)
Aceasta a explicat, după ce clujenii au sesizat că pe varianta prezentată există și locuri de joacă private, mai ales în noile cartiere că într-o primă fază pe o hartă au fost adăugate  toate spatiile de joacă pe care le are Primaria în gestiune, apoi vor fi filtrate în așa fel încât să apară pe aceasta locurile de joacă publice.
„Primăria ne-a pus la dispoziție un document .pdf , document ce a presupus crearea unui excel (scrierea tuturor informațiilor din nou) și munca voluntară a unui om. Apoi același om, Vlad, a mers pe harta pe care o să o prezentăm săptămâna viitoare și a identificat locația fiecărui loc de joacă, alți colegi merg acum pe teren să identifice locurile de joacă din listă pentru că nu le găsim pe toate, iar Daniel face puțină magie IT pentru a afișa cât mai prietenos aceste date. Deci, nu Primăria pregătește, ci membrii USR-PLUS ce lucrează  voluntar pentru asta. Eu contribui și promovez această inițiativă a colegilor mei și o voi prezenta și membrilor Consiliului Local, iar dacă există interes aceasta va putea deveni o unealtă de utilitate publică”, a sintetizat demersul Adriana Cristian.
Vezi și:Calitatea vieții. Cel mai urât și infect loc de joacă din Cluj. Plus un exemplu bun care zice cum se cheltuie banul public în Cluj
Cei care au văzut prima variantă a acestei hărți au arătat că Primăria era cea care ar fi trebuit să aibă un astfel de instrument, mai ales că harta spune clar că noile cartiere ale orașului sunt lipsite de locuri de joacă publice. „Pentru Emil Boc, Borhanci nu e în Cluj-Napoca, altfel nu văd cum dăm sfaturi zonei metropolitane cum să gestioneze dezvoltarea acestor spații când noi în cartierele nou create nu facem nimic de ani de zile.. NIMIC”, a arătat Adrian Dioșan.
În plus, alți clujeni au spus că e nevoie și de o hartă a spațiilor de joacă private, în așa fel încât să se vadă exact ce cere Primăria de la dezvoltatori și ce există în realitate în oraș. De asemenea ar fi necesare date legate de mărimea acestor locuri de joacă, au mai arătat alți internauți.
În Bună Ziua există un singur loc de joacă public (pe hartă apar deocamdată 3 locuri de joacă), în Borhanci lipsesc aceste locuri de joacă. În Dâmbul Rotund nu este nici măcar un loc de joacă. Aceasta au sintetizat clujenii într-o primă etapă, arătând că transparența este cheia pentru o administrație eficientă. „O inițiativă faină. Menită să arate situația locurilor de joacă din Cluj-Napoca așa cum este ea în realitate, nu cum probabil o cosmetizează Primăria. Transparența este cheia spre o administrație eficientă, interesată cu adevarat de binele comunității”, a spus și Daniel Giurcă.

Un comentariu

  1. Ce navitate din partea lui Adrian Diosan sa compare Borhanciul, un cartier de case individuale , cu Manasturul , un cartier de locuinte colective cu peste 110.000 locuitori sau Marastiul – peste 60.000 de locuitori si sa se mire ca in vechile cartiere se concentreaza locurile de joaca. Toata populatia din Borhanci e cat o strada din cartierul Manastur.

Scrie un comentariu