Închide

Conferință internațională a tinerilor cercetători, cu 26 de țări, prima dată în România în 23 de ani, organizată la Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 13, 2016 0 195

Prima conferință internațională a tinerilor cercetători din România are loc în acest an la Cluj, după 23 de ediții în care a avut loc în alte țări.

Conferința este la a 23-a ediție și se bucură de un număr foarte mare de participanţi – peste 250 de elevi pasionați de știință și tehnologie, din peste 25 de țări, își vor prezenta, în perioada 16-22 aprilie, proiectele de cercetare realizate în afara curriculei școlare.

Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători se desfăşoară pe cinci categorii de concurs, e vorba de inginerie (fizică aplicată și teoretică), matematică, informatică, științele mediului (ecologie) și științele vieții (biologie), la care se adaugă o sesiune de prezentare de postere. „Acest tip de competiție are scopul de a învăța elevii ce înseamnă o lucrare de cercetare, de a-i încuraja să își prezinte rezultatele lucrării și de a-i dezvolta într-un mediu academic de înaltă clasă, într-o atmosferă internațională”, explică organizatorii. Limba de lucru este limba engleză, iar juriul este format din profesori universitari, oameni de știință ai unor universități prestigioase din lume.

Țările participante la conferința de la Cluj, în număr de 26, sunt Belarus, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Croația, Georgia, Germania, Grecia, Franța, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Lituania, Macedonia, Malaesia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Singapore, Thailanda, Turcia, Ucraina și Sri Lanka. Conferința se deschide duminică dimineață la ora 10 în Aula Magna a UBB iar festivitatea de premiere e programat[ joi la hotel Belvedere.
Acum 23 de ani, reprezentanți ai Universității ,,Eötvös Loránd” Budapesta, Ungaria, și ai Universității de Stat Minsk, Belarus, au decis să organizeze împreună o conferință dedicată elevilor după aceeași metodologie de desfășurare a conferințelor de cercetare academice. Prima ediție a avut loc în anul 1994, la Visegrad, Ungaria, cu participarea a cinci țări printre care și România. În scurtă vreme, concursul a fost recunoscut și apreciat nu doar în Europa, ci în întreaga lume, prin participarea elevilor din țări de pe toate continentele.
Pentru prima dată în 23 de ani, România preia conducerea, dar au trebuit trei ani de la intenție până la organizare: candidatura a fost depusă în 2013.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare