Închide

Concurs la Someș Delivery. Se premiază idei și proiecte de instalații pentru activarea malurilor Someșului în zona Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 04, 2019 0 108

Oricine are idei de proiecte sau instalații pentru activarea malurilor Someșului din zona Grigorescu poate să participe la concursul organizat la cea de-a cincea ediție a Someș Delivery. Un juriu va alege câștigătorii iar proiectele lor vor fi implementate în Weekendul Someș Delivery, care va avea loc în perioada 13-14 iulie 2019.
Concursul vizează instalații artistice, evenimente și intervenții temporare pentru activarea malurilor Someșului. Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă. Înscrierile se fac până în 14 iunie 2019, pe site-ul inițiativei Someș Delivery. Un juriu ( arhitect Șerban Țigănaș, arhitect Adriana Măgerușan, arhitect Marius Moga, manager cultural Cristina Bodnărescu, scriitor Mihai Mateiu, director Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpeanva alege câștigătorii) va analiza toate proiectele, iar cele câștigătoare  vor fi implementate în Weekendul Someș Delivery, în perioada 13-14 iulie 2019. Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte câștigătoare și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Există doar un plafon limită de 5000 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări, cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ o parte de construcție/amenajare și una de animare, pot cumula premii.

 ”Ne propunem ca în fiecare an să încurajăm participarea locuitorilor la transformarea râului din oraș, dar mai mult ca oricând ne propunem să acționăm cu mai multă responsabilitate față de mediu și față de riverani. Căutăm idei de utilizare a malurilor Someșului, happening-uri, instalații artistice, amenajări temporare, evenimente comunitare etc., care pot îmbunătăți relația oamenilor cu râul din oraș”, a transmis echipa Someș Delivery.

Deja în Grigorescu, cei de la Someș Delivery au montat o serie de instalații pe malul râului, rezultate în urma competiției de acest gen din cadrul inițiativei adresate studenților arhitecți și ajunsă la ediția a III-a.

Detalii: A început Someș Delivery. Pavilion umbrar instalat în Grigorescu, pe unde intră pe apă cele mai multe gunoie în Cluj

Tronsonul Someșului din cartierul Grigorescu (situat în amonte de pod) a fost ales pentru ediția a 5-a a proiectului deoarece are un potențial foarte mare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu. Dar și pentru că e locul prin care cele mai multe gunoie intră în oraș.

TEMELE ORIENTATIVE PENTRU CONCURS:

MEDIU

Ediția aceasta e mai mult ca oricând despre cei trei RE: reutilizare, reciclare, reducere. Dacă vrem un Someș mai curat, un Someș mai verde, trebuie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu. Pentru a reduce impactul asupra mediului, încurajăm inițiativele care ar putea aborda consumul responsabil, risipa de mâncare, efectul plasticului asupra viețuitoarelor din ape, conștientizarea problemelor de mediu etc. În cazul inițiativelor care propun construcții încurajăm subiecte precum folosirea de materiale reciclate, idei inovative de refolosire a plasticului, utilizarea materiale găsite la Oser, a materialelor de construcție abandonate, a lemn refolosit sau proiecte care reduc resursele folosite, fără a neglija efectele. Căutăm inițiative care își pun problema responsabilității sociale și de mediu.

 COMUNITATE

În zona Ștrandului Sun, malul Someșului e foarte diferit de restul orașului. E o escapadă din oraș, iar din cercetările noastre de până acum pare că aici oamenii sunt mai interesați ca oriunde de soarta râului din oraș: plantează pe mal din proprie inițiativă, și-au construit scări de acces la apă ca o formă de urbanism do-it-yourself chiar înainte să existe termenul acesta, se interesează de inițiativele din spațiu public și folosesc malul Someșului ca loc de plimbare și relaxare, deși nu e amenajat prea prietenos cu pietonii.

SPAȚIU

Zona Ștrandului Sun se află la intrarea râului Someș în oraș. Malul dinspre cartierul Grigorescu este folosit ca alee de promenadă și ca spațiu de relaxare de către locuitorii cartierului, asta deși locul nu e generos în mobilier și amenajări urbane. Malul dinspre Sun a fost amenajat odată cu Ștrandul, cu gradene spre apă care astăzi sunt destul de degradate. În ultimii ani au existat inițiative pentru deschiderea incintei Ștrandului ca parc public pe perioada din an în care piscinele exterioare nu funcționează. E una din posibilele teme de pus în discuție în această ediție Someș Delivery. O altă problemă a zonei e că cele două maluri nu sunt conectate prin traversări pietonale. Cu toate aceste observații, zona aceasta de Someș reprezintă un locul cu mare potențial care ar putea fi activat cu intervenții punctuale minime. Credem că e un loc unde pot fi testate alte moduri de folosire a malurilor: plajă urbană, baie publică, acces la apă, ponton, bac, tiroliană sau platformă de observare. Propunerile de amenajări trebuie să atingă una din temele celor 3xRE: să reducă consumul de materiale și resurse, să reutilizeze materiale sau să includă o formă de reciclare.

 EVENIMENT

Evenimentele propuse pot fi din arii foarte diverse. Ele ar trebui să fie în concordanță cu tema ediției și să fie organizate cu responsabilitate și respect față de locuitorii din zonă. Sunt binevenite orice propuneri de conștientizare ecologică, de responsabilizare sau care ating tema importanța apei și a naturii în oraș.

Someș Delivery e un proiect organizat de MiniMASS, Ordinul Arhitecților dinRomânia și Fundația Cărturești, ce aduce în fiecare an amenajări și activități pe câteun tronson din râul care traversează orașul. Este un proiect independent, susținut de Primăria Cluj-Napoca, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașuluiCluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.