Închide

A început Someș Delivery. Pavilion umbrar instalat în Grigorescu, pe unde intră pe apă cele mai multe gunoie în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 28, 2019 1 1134

Ediția a 5-a Someș Delivery se va desfășura vara aceasta pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu, în perioada mai-septembrie. În 27 mai a fost inaugurată prima microinstalație a proiectului, un umbrar construit pe malul râului.

Umbrarul a fost montat pe malul dinspre blocurile de locuințe de pe strada Fântânele. El a fost inaugurat simbolic de echipa de proiect. Riveranii au fost aproape absenți de la eveniment.

Arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass a lipit un afiș pe una dintre instalațiile de lemn ca să semnalizeze deschiderea ediției a 5-a a Someș Delivery. Doi trecători pe mal de râu s-au interesat cu privire la scopul prezenței obiectelor de lemn, chestionând fetele din echipă.

Tronsonul Someșului din cartierul Grigorescu (situat în amonte de pod) a fost ales pentru ediția a 5-a a proiectului deoarece are un potențial foarte mare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu. Însă zona nu e primitoare cu oamenii. Pe bucata unde s-a montat umbrarul e o singură bancă, iar pe mal se ajunge greu, pe niște scări săpate și placate cu bucăți de lemn. În zonă, pe Someș, este amenajat și cordonul care ar trebui să țină gunoaiele departe de parcursul râului de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. Sistemul de colectare plutitor făcut de Primărie face prea puțin față gunoiului care se acumulează pe râu și ajunge în oraș după ce se dă drumul apei de la barajul din Florești.

„Cel mai important aspect al acestei zone este unul simbolic. Aici intră Someșul în Cluj. Este o poartă, un filtru prin care putem să alegem ce trece și ce nu. În amonte de acest loc este o amplă zonă naturală în care se captează și purifică apa. Ideea unui râu mai curat devine tot mai presantă în Cluj în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor Someșului în fază de avizare. În schimb, mizeria transportată pe râu continuă să ne surprindă de fiecare dată. Pornind de aici, putem duce discuția mai departe spre un mediul natural fără deșeuri, un punct zero al deversărilor accidentale / voite / nevoite a gunoaielor de orice fel în râu. Un Someș mai curat ne dorim cu toții și noi vrem să aducem acest interes comun mai aproape de realitatea cotidiană. Modul în care gestionăm colectarea deșeurilor este vital și e următorul pas imediat pe care trebuie să-l facem acum. Credem că acest subiect nu mai trebuie amânat, ci rezolvat. Și ediția din acest an poate fi un punct bun de pornire a unui proces mai complex de rezolvare a problemei”, a atras atenția arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery.

Organizatorii au anunțat că Weekendul Someș Delivery se va desfășura între 13-14 iulie și include inaugurarea tuturor amenajărilor temporare, activități pe apă și alte momente în spiritul temei.

Umbrarul deja inaugurat este rezultat în urma unui concurs privind construcția și designul de obiecte temporare deja devenit o tradiție pentru Someș Delivery.

Workshop-ul Design & Build este organizat anual și se adresează studenților arhitecți și designeri care vor să proiecteze și să construiască o serie de instalații pe malul Someșului, în armonie cu râul și dedicate locuitorilor orașului. Cei 8 participanți au trecut prin Faza de design (explorarea sitului, conceperea și detalierea intervenției) și prin Faza de construcție, rezultatul cărora este un Umbrar unde trecătorii pot să facă o pauză sau să vorbească cu alți vecini, la adăpostul construcției comfortabile și umbrite.

Workshop-ul e coordonat de Koho’: un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond), care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Aceștia au contribuit cu numeroase intervenții în cadrul celor patru ediții de până acum ale Someș Delivery.

Someș Delivery e un proiect organizat de MiniMASS, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești, ce aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul. Este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.