Închide

Boc populistul versus Bolojan rigurosul. Lecția predată de Oradea, liberalilor clujeni

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 28, 2019 4 2138

Rigoare versus populism deșănțat – așa se poate traduce pierderea lamentabilă suferită de Emil Boc și PNL Cluj, la alegerile din 26 mai, prin comparație cu reușita obținută de Ilie Bolojan și PNL Bihor.

Dacă liberalii clujeni, în frunte cu Emil Boc, încă se mai îmbată cu apă  – minimalizând eșecul electoral uriaș pe care l-au înregistrat în Cluj Napoca – scorul primarului din Oradea, Ilie Bolojan, câștigat atât în municipiu, cât și în județ, ar trebui să-i facă să le crape obrazul. Din 2014, când PNL-ul lui Bolojan scotea în Oradea doar 11 procente la alegerile europarlamentare, astăzi, edilul bihorean se poate mândri cu o creștere uriașă pentru PNL, de până la 34,95%. Chiar dacă la nivel administrativ, el are și a avut în spate un Consiliu Județean ostil – condus de PSD și UDMR –  a reușit performanța unui rezultat imens pentru partidul său, depășind cu mult PSD, UDMR și mai ales USR-PLUS. Mai precis, PNL Bihor s-a poziționat pe locul I, detașat, nu doar la nivelul municipiului (cu 32.948 de voturi – 34,95% ), ci și la nivelul județului (cu 89.190 de voturi – 34,46%).

În contrapartidă, edilul Clujului, aflat la al patrulea mandat de primar, a pierdut în mod jenant alegerile pentru PNL în municipiul Cluj Napoca, și nu cu vreo diferență insignifiantă, care ar fi putut fi trecută cu vederea. El a atras pentru PNL în Cluj Napca, cu aproape jumătate mai puține voturi decât USR-PLUS, respectiv un procent de 25,50%, față de 42,30%. Degeaba s-a zbătut Alin Tișe (președintele Consiliului Județean Cluj), să câștige alegerile la nivel de județ – încasând voturi pentru PNL inclusiv din localități conduse de primari PSD – scorul lamentabil făcut de Emil Boc în municipiul Cluj Napoca a făcut diferența, și încă una imensă, poziționând PNL-ul cu mult în spatele USR-PLUS (adică în spatele unei alianțe care n-are nici expertiza politică, nici rețeaua administrativă și nici logistica liberalilor).

Cum a fost posibil ca Bolojan să învingă, iar Boc să piardă

Ilie Bolojan a câștigat alegerile europarlamentare pentru PNL pentru că este un primar liberal care de ani de zile își identifică imaginea politică cu activitatea pe care o derulează în Primăria Oradea, spre deosebire de Emil Boc, care s-a trezit de abia în ceasul al 12-lea să-și lipească imaginea de PNL. Dar acesta nu este nici pe departe singurul motiv pentru care PNL este taxat de electoratul din Cluj Napoca. Mulți dintre votanții care s-au prezentat la alegerile din 26 mai n-au cum să nu fie nemulțumiți de  ineficiența administrației Boc, a edilului populist, campion la acțiuni sterile care n-au contribuit în niciun fel la soluționarea problemelor orașului: trafic aglomerat, drumuri peticite și prăfuite, lipsa centurilor ocolitoare, birocrație excesivă, lipsa spațiillor verzi, lipsa locurilor de parcare, lipsa unui sistem integrat de deșeuri, și lista poate continua. Boc s-a zbătut să-și lipească imaginea de competiții sportive, să bată toba prin galerii sportive, să pupe bătrânele din piețe, să facă declarații bombastice, prea puțin s-a obosit să gestioneze Clujul, să implementeze soluții pentru problemele reale cu care se confruntă comunitatea clujeană.

În contrapartidă, primarul Ilie Bolojan a transformat complet zona centrală a orașului Oradea, investind semnificativ – din fonduri europene – în modernizarea fațadelor clădirilor, a construit poduri și pasaje rutiere, a dezvoltat noi parcuri industriale, și, cel mai important, a reușit să anihileze barierea birocratică din Primărie, de care se loveau permanent dezvoltatorii interesați să investească pe teritoriul orașului. Sunt lucruri palpabile, iar rezultul se răsfrânge, evident, și în plan electoral. În timp ce Emil Boc a luat la Cluj, pentru PNL, doar 25,50% din voturile exprimate de alegători, Bolojan a luat în municipiul Oradea 34,95%

Scuza liberalilor clujeni, penibilă

Cu toate că sondajele electorale anticipau un oarecare avans pentru USR în Cluj Napoca, nici un politician nu și-a închipuit că PNL-ul lui Emil Boc poate fi învins, și încă la un asemenea scor. O parte dintre liberali au invocat o scuză jalnică, cum că USR ar fi reușit să câștige în municipiul Cluj Napca datorită studenților, care ar fi votat pe liste electorale suplimentare. Un calcul brut demontează complet acest argument. Cu sau fără voturile de pe liste suplimentare, USR-PLUS ar fi câștigat alegerile în Cluj Napoca. Într-un scenariu optimist, USR ar fi putut lua 70% din cele 47.596 de voturi câte s-au numărat pe listele suplimentare, în timp ce PNL-ul ar fi putut lua, să zicem, doar 15%. Acest lucru ar fi însemnat să-i parvină USR-ului 33.317 voturi, iar PNL-ului 7.139 de voturi. Dacă scădem aceste voturi din scorurile finale cu care au încheiat USR și PNL, tot USR ar avea câștig de cauză: 46.055 de voturi versus de 40.796  de voturi.

Reamintim mai jos rezultatele principale și cum Tișe a pierdut alegerile din pricina scorului slab obținut de Boc în municipiul Cluj Napoca

La nivelul județului Cluj, președintele administrației județene, Alin Tișe, a câștigat alegerile pentru PNL: 62.752 voturi (35,04%), comparativ cu 39.842 de voturi (24,25%), cât a luat USR-PLUS.

Cu voturile adunate din municipiul Cluj Napoca, USR a compensat semnificativ, impunându-se pe primul loc la Cluj: 79.372 de voturi (42,30%), comparativ cu 47.935 (25,50) cât a luat PNL-ul lui Emil Boc.

Reiese că pe județ, PNL Cluj a încheiat cu un scor de 110.687 voturi (30,17%), față de USR care a încheiat cu 119.214 (33%).

În județul Bihor:

PNL – 89.190 voturi (34,46%)

USR – 33 366 voturi (12,89%)

În municipiul Oradea:

PNL –  32.948 voturi (34,95%)

USR – 18.935 voturi (20,08%)
foto: de la sediul PNL Oradea, Ilie Bolojan prim plan (surusa: ebihorenaul.ro)

4 comentarii

  1. Articolul trateaza problema din punct de vedere politic, dar nu si sociologic. Scorul mic pe care l-a luat USR-Plus in Oradea si in Bihor mi se pare a fi dovada unei societati civile foarte slabe, a unui electorat imatur care poate fi folosit ca masa de manevra si deconectat de la directia occidentala pe care au ales-o tinerii si intelectualii romani.

  2. Draga Cosmina,
    Uita-te la profilul alegatorului USR+ (studii superioare in primul rand, populatie tanara) si la cel al PNL (exista exit-poll-ul facut de amicul PSD, Pieleanu, foarte detaliat) si o sa intelegi de ce la Cluj a castigat USR+: datorita profilului mult diferit al populatiei fata de cel din Oradea (mult mai multa populatie cu studii superioare si tineret sub 30 de ani). Cetatenii Oradiei inca au mentalitate de oras mic/mediu, in toate orasele mari a castigat USR+. Boc va castiga fara mari probleme primaria (pentru ca nu are un concurent serios), si asta e metoda de a masura cat de multumita e populatia de prestatia lui. Iti spune asta un votant (actual) USR+ care va vota cu Boc la urmatoarele alegeri locale (daca USR va veni cu propuneri gen Ungureanu/Gotiu, eventual un candidat gen Ciolos m-ar convinge sa votez USR+ la primarie).

  3. Pentru cineva care s-a nascut in Cluj, a facut scoala in Bucuresti si a mai locuit si in alte orase, articolul e o mizerie. Sau cel putin exprima un punct de vedere subiectiv al jurnalistului. Oamenii, electorii, au votat cu USR din cauza faptului ca au mers pe ideea „hai sa vedem si astia ce pot”. Oamenii nu au votat cu PNL fix din cauza faptului ca acestia si-au asociat imaginea cu Rares Bogdan. Si Boc sta ff linistit din punctul de vedere al urmatoarelor alegeri locale. Mai ales avand in vedere faptul ca USR da semne de alianta cu PNL.

    P. S. Am vizitat de multe ori Oradea… s-a investit f mult in ultima vreme, si se vede. Dar mai au. Mult. Insa sunt pe un drum bun.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.