Închide

Concert de colinde, lângă luna din biserică

Uncategorized by Actual de Cluj - nov. 26, 2018 0 963

 

Clujenii vor avea parte de un concert de colinde inedit, ancorat în acustica unei biserici de secol 18. Acesta va si susținut de Grupul bisericesc “Sfântul Apostol Andrei” și Young Famous Orchestra. Evenimentul are loc miercuri, 28 noiembrie, ora 19:00 la Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca, pe strada Universității nr. 5, loc transformat zilele acestea într-un „muzeu al lunii”.

Intrarea este liberă, iar locurile sunt limitate.

O biserică ce face parte din istoria Clujului încă de acum trei secole va răsuna cu colinde românești și străine, „ce aduc vestea Crăciunului și ne îndeamnă la răgaz și bucurie într-o vreme în care, cuprinși de goana după cadouri, uităm să ne bucurăm de cadourile pentru suflet”, după cum spun organizatorii. Biserica romano-catolică, cunoscută și ca Biserica Piaristă, este prima biserică catolică edificată în Transilvania după Reformă. Ridicată între 1718 – 1724 în baza proiectelor lui Cristoph Tausch, clădirea este și primul edificiu ecleziastic în stil baroc din provincie, iar, alături de construirea Cetățuii (1715 – 1723), a făcut parte dintr-un plan edilitar de integrare a Transilvaniei în Imperiul Habsburgic.

 

Grupul bisericesc “Sfântul Apostol Andrei” a fost înființat în anul 2003, iar corul a susținut turnee internaționale,la invitația a numeroase instituții: Centrul European University din Budapesta, Universitatea din Alicante, Spania, Institutul Cultural Român Budapesta, Comunidad de Madrid (în cadrul festivalului internațional Villancicos para todor), Institutul Cultural Român Varșovia, Biserica Veche Catolică din Olanda, Parohia Ortodoxă Română din Valdemoro, Spania și Parohia Ortodoxă Română din Budapesta. Cincisprezece ani mai târziu, corul clujean continuă să își desfășoare activitatea corală și misionară în țară, în special în Transilvania. Componența grupului numără opt membri, dintre care patru tenori, doi baritoni și doi bași – Mircea Cerbu, Arhid. Daniel Frumos, Pr. Mihai Pop, Bogdan Gabor, Andrei Leuștean, Ioan Popa Bota, Emilian Urdă – cu părintele Decebal Gorea – dirijor și bariton.

Corul va fi acompaniat de Young Famous Orchestra, orchestră care, în numai trei ani de la înființare, a concertat alături de un număr impresionant de 14 artiști în tot atâtea concepte inedite de concerte simfonice. Ca de fiecare dată, tânăra orchestră se va afla sub îndrumarea dirijorului clujean Vladimir Agachi – unul dintre cei mai tineri și activi dirijori români. Formarea sa muzicală este marcată de perfecționarea la Staatsoper Berlin sub îndrumarea unuia dintre marii dirjori ai lumii, Daniel Barenboim.

 

PROGRAM

Leroy Anderson, A Christmas Festival

Legănelul lui Iisus – aranjament Flaviu Mogoșan

Mennybol az angyal – aranjament Anamaria Meza

The First Noel

Carol of the Bells – aranjament Flaviu Mogoșan

We Wish You a Merry Christmas – aranjament Flaviu Mogoșan

Ce vedere minunată – aranjament Gheorghe Danga

A Little Drummer Boy – aranjament Șerban Marcu

Noi în seara de Crăciun – aranjament Ioan Brie

Astăzi S-a născut Hristos – aranjament Anamaria Meza

 

Sursa foto: Lights On, Museum of the Moon

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu