Închide

Concediu pentru TIFF: din Dublin și de la firmă pentru a coordona 400 de voluntari

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 08, 2014 1 1212

Laura si Sabrina

 

V-au dat biletele de filme și buletinele de vot la intrarea în cinema, au făcut să apară și să dispară, rapid și aproape discret, ecranul cel mare din Piața Unirii și, în general, au mișcat, uneori neobservați și anonimi (cu toate că poartă tricouri branduite), rotițele „mașinăriei cu suflet” (după cum a fost botezat TIFF-ul de directorul său artistic). Anul acesta au fost cam 400. Sunt voluntarii Festivalului, iar ACTUALdeCLUJ.ro a stat de vorbă cu cele două tinere care i-au coordonat la ediția 13. Sabrina Herlo e organizator de evenimente, iar Laura Goci e masterand în Irlanda și a venit din Dublin la Cluj zilele acestea pentru TIFF.

Laura e absolventă de UTCN și cunoaște TIFF-ul din studenție, dar acum locuiește în Dublin unde studiază managementul sistemelor informatice și coordonează departamentul de strângere de fonduri pentru un festival de scurtmetraje. „Cu Sabrina am mai lucrat la BEST (asociația studenților cu profil tehnic, n.red.), iar prin februarie a venit această ideea să ne implicăm în TIFF. Așa că mi-am luat concediu și am venit la Cluj din 29 mai”, spune Laura. La rândul ei, Sabrina, care în perioada non-TIFF a anului e coordonator de programe la Cluj Hub, a fost și ea zilele acestea în concediu. De muncă. „Trebuie să fii un foarte bun organizator și manager de echipă pentru a ține în frâu 400 de oameni”, sintetizează Sabrina.

Dacă punctul culminant al muncii e în iunie, demersurile pentru pregătirea departamentului de voluntari TIFF începe cu câteva luni înainte: din februarie-martie se discută cu ceilalți coordonatori de departamente pentru stabilirea necesarului de echipă, urmează campania de promovare, adunarea aplicațiilor și selectarea celor care urmează să facă parte din grupul celor 400. Anul acesta s-au strâns în jur de 1.000 de aplicații, dintre care 700 de doritori au ajuns la interviuri. Concurența e deci de 2,5 pe un loc, punctează coordonatoarele departamentului.

Cei mai mulți dintre voluntari sunt studenți, dar și tineri profesioniști, unii dintre ei își iau concediu de la job ca să muncească la festival, alții fac slalom prin programul de sesiune. „Toți sunt dedicați evenimentului. E senzațional să vezi cât de mult se implică! Îți crește sufletul când vezi că, după ce își termină treaba sau au timp liber, unii dintre ei mai vin la tine și îți cer să le aloci sarcini pe alt departament. Toți fac sacrificii ca să fie aici și acest festival nu ar arăta așa cum îl știm fără ei”, își laudă Laura echipa de 400.

Pasiunea pentru film e desigur comună printre voluntarii TIFF. „Avem în echipă studenți de Regie sau Teatru și voluntari fascinați de arta filmului”, explică Sabrina. „Sunt și multe persoane care cunosc Festivalul, care au participat ca spectatori și care acum vor să facă mai mult, să ajute, să sprijine evenimentul să crească și să îl facă să meargă. Sunt îndrăgostiți de TIFF”, completează Laura. Un corporatist de 40 de ani care își ia concediu în fiecare an pentru a se relaxa muncind la TIFF, un altul care vine din Satu Mare, tineri din Statele Unite, din Elveția sau studenți străini aflați la Cluj în programul Erasmus sunt doar câțiva din cei 400 de voluntari.

Se ocupă de bilete, de săli, de oaspeți, de logistică și transport, de pregătirea locațiilor de evenimente, fac informațiile să circule, sunt răspândiți în toate locurile TIFF și sunt cei care fac să apară și să dispară zilnic (dacă nu plouă) uriașul ecran gonflabil din Piața Unirii, enumeră coordonatoarele câteva dintre sarcinile celor 400 de voluntari care fac Festivalul să „curgă”.

Coordonatorii de departamente fac parte din staff și sunt plătiți, în vreme ce voluntarii fac… voluntariat. Cu bonusuri de festival: acces la filme sau diverse beneficii oferite de sponsori. Programul de muncă stabilit e de 6 ore/zi. „E desigur și distracție. Faci lucruri pe care nu le faci de obicei, sunt zece zile foarte intense. Participarea ca voluntar poate fi și o posibilitate de afirmare, dar ceea ce e cu adevărat deosebit este să vezi cum se construiește în jurul tău un asemenea eveniment și să fii parte a acestui proces”, concluzionează Sabrina Herlo, care participă din 2008 ca voluntar în cadrul TIFF și face parte din echipa de organizare pentru al treilea an. La jumătatea Festivalului apucase să vadă un singur film. (Yves Saint Laurent).

 

 

Un comentariu

  1. Tot timpul m-a uimit cum face TIFF-ul la bani pe seama voluntarilor.
    Adevarul ca-i cool sa faci voluntariate hipsteresti, dar cand ii vorba de volutariate „din suflet”, gen la casele de batrani, sa ajuti la copii defavorizati etc. nu prea se grabeste lumea.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.