Închide

Reînvie obiceiul aristocraților clujeni – dar nu interesează pe nimeni

ActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - iun. 08, 2014 0 445

În urmă cu 100 de ani prin fața hotelului New York din centrul Clujului caleștile cu cai plimbau protipendada orașului – iar zona de promenadă dădea o pâine de mâncat și lustruitorilor de pantofi. Timpul a trecut, în afara ruinei Continentalului totul a dispărut, iar acum un clujean încearcă să reînvie obiceiul celor care lustruiau pantofi, în schimbul unei mici donații pentru activitățile sale cu copiii. Nu se înghesuie lumea, însă, iar motivele sunt mai multe.

 

Vlad Pop confecționează și restaurează rame pentru tablouri și, ca să strângă un ban în plus pentru activitățile pe care le are cu copiii, lustruiește pantofii trecătorilor în piața Matei Corvin. „Am văzut că lustruirea e o artă pierdută; oamenii pe care i-am întâlnit au spus că din 1974, în față la Diesel, nu au mai văzut pe cineva lustruind. Acolo lumea aștepta cu caleașca și oamenii bogați își lustruiau pantofii”, spune el.

1974 nu e chiar atât de îndepărtat în timp: de atunci au trecut 30 de ani, în orice caz nu 100 ca vremea burgheziei. „Totuși, lucrurile s-au schimbat destul de repede”, explică Pop: „e o diferență față de pantofii purtați de oameni acum. Oamenii înțeleg altfel felul de a se îmbrăca. Chiar dacă e o diferență mică de ani, e o discrepanță foarte mare față de stilul care era atunci”.

În ce sens?

„Oamenii sunt mai puțin atenți la cum arată, nu au foarte multă grijă la haine, pentru că e atât de ușor să cumperi o pereche de pantofi încât oamenii nu se gândesc să aibă grijă de ei, ca să-i aibă și peste 5 ani. Piața nu era atât de dezvoltată, nu-ți permiteai ușor să cumperi o pereche de pantofi”, explică el.

Cu banii strânși din donații Vlad Pop cumpără materiale pentru un program de artă creativă cu copiii: săptămâna trecută au făct bijuterii din paste „iar în această săptămână facem gogoși”. „Fiecare dă cât poate. Unii spun „nu azi”, alții spun că nu au bani; dar nu e vorba de bani. Ideea e să conștientizăm oamenii că sunt anumite tradiții pe care le pierdem”.

Displaying 2014-06-06 18.14.44.jpg

Și-a notat într-un carnețel sumele primite de la clienți: fiecare dă câțiva lei. „Sunt cam 10 oameni pe zi, am întâlnit nemți, azi am întâlnit un scoțian, doi studenți care au absolvit azi universitatea și au spus că dacă au absolvit să-și lustruiască și pantofii”, explică el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu