Închide

Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare și Verificare: „Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”

Internațional by Actual de Cluj - nov. 15, 2017 0 436

Mecanismul care ține din scurt România și Bulgaria în relația cu UE, Mecanismul de Cooperare și Verificare, rămâne în vigoare încă o vreme: progresele României nu sunt suficiente, arată Comisia Europeană în raportul MCV anual, publicat azi.

MCV se referă în special la reforma judiciară și combaterea corupției – și e limpede că România mai are drum lung, având în vedere amplele proteste din ultimul an, cu nemulțumiri cauzate tocmai de măsuri considerate abuzive în acest domeniu. „Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente”, spune prim-vicepreședintele Frans Timmermans.

Raportul de azi arată că s-au realizat progrese în privința unora dintre cele 12 recomandări formulate de Comisie în luna ianuarie. E vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice, care a fost pusă în aplicare „în mod satisfăcător”. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, dar așteaptă ca acestea să fie și implementate.

De cealaltă parte Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în acest an, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, „cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise”. „Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, subliniază raportul.

La zece ani de la instituirea acestui mecanism, Comisia Europeană îl susține în continuare, căci, arată CE, progresele sunt nesatisfăcătoare. „Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu”, arată raportul.

Dacă știți de Mecanismul de Cooperare și Verificare dar nu știți despre ce e vorba, aflați că acesta funcționează între Comisia Europeană și respectiv România și Bulgaria de la aderarea acestor țări la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007. România și-a asumat atunci reforme judiciare și măsuri pentru combaterea corupției, măsuri ce s-au dovedit nesatisfăcătoare în acești zece ani.

Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007. Cel mai recent, cu excepția celui de azi – în ianuarie 2017, când Comisia Europeană a formulat 12 recomandări, axate în majoritate pe responsabilitatea și pe răspunderea autorităților române, precum și pe garanțiile interne necesare pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor. Raportul de astăzi se referă la perioada care a trecut din ianuarie 2017. El conține evaluarea Comisiei privind modul în care autoritățile române au pus în aplicare cele 12 recomandări și este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezintă analiza detaliată efectuată de aceasta.

Amintim, în ianuarie l-am întrebat oe fostul negociator-șef al României cu UE, clujeanul Vasile Pușcaș, de ce încă există acest MCV. „În România chiar autoritățile nu au dorit lucrul acesta, s-a dorit instrumentarea politică a MCV-ului, și dinăuntru și din afară”, spunea el atunci.

AICI RAPORTUL COMPLET DE AZI

Citește și:

AUDIO 10 ani de UE. Care sunt cele mai mari avantaje și de ce tragem după noi 3 handicapuri mari: ce spune clujeanul care a negociat cu UE să avem și noi un loc la masă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu