Închide

Comisia de la Veneția, solicitată să emită un punct de vedere în cazul judecătorului clujean Danileţ

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2022 0 159

USR anunţă că a solicitat un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția privind independența magistraților, vizat fiind cazul judecătorului clujean Cristi Danilet – care recent a fost exclus din magistratură. De asemeena, reprezentanții USR cer un punct de vedere și în privința proiectului de desfiinţare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), propus de Ministerul Justiției

Conform reprezentanților USR, solicitarea a fost adoptată, luni, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere, relatază g4media.ro.

Ssolicitarea a fost prezentată de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE, şi votată cu 23 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. Reprezentanţii PSD şi PNL din acest for au fost printre puţinii care s-au opus solicitării, au trensmis cei de la USR.

„Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneţia să emită un punct de vedere pe speţele: independenţa magistraţilor (cazul judecătorului Danileţ şi nu numai) şi pe proiectul de desfiinţare a SIIJ – proiectul iniţiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancţionare a magistraţilor independenţi. (…) MVC trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. (…) PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect şi transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiţiei”, a declarat deputatul Iulian Bulai.

La rândul său, vicepreşedintele USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, afirmă că această solicitare „este o victorie importantă, pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi privind atacurile la care sunt supuşi magistraţii independenţi”.

„În plus, este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia. Proiectul ministrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia. Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul General, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea”, susţine Stelian Ion.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare