Închide

Comercianții de materiale de construcții răspund apelului arhitectului șef din Cluj pentru păstrarea moștenirii culturale a satului românesc

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - aug. 02, 2021 0 659

O societate care comercializează materiale de construcții a anunțat că dorește să adapteze paletarul de culori pentru acoperiș în conformitate cu cerințele regulamentelor de urbanism a Județului Cluj. Anunțul a fost făcut după ce arhitectul șef al județului a făcut un apel către specialiști și comercianți să îi tragă de mâneca pe cei care aleg culori stridente pentru învelitoarea acoperișurilor.

Compania Wetterbest a anunțat public că vrea să își adapteze paletarul pentru acoperișuri în așa fel încât să se alinieze exigențelor din regulamentele locale de urbanism din județul Cluj. Aceasta pentru a se alătura apelului de a conserva peisajul rural și specificul local al satului românesc.

„Pleul” roșu/albastru ar trebui interzis de la comercializare până când nu distruge tot farmecul satelor și peisajelor”, a spus arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanța. El a criticat recent o casă din  zona montană Mărișel, surprinsă din dronă și postata în mediul online, locuință cu acoperiș roșu. Critica sa a fost prilej și pentru alți colegi să găsească casa drept urâtă sau gusturile proprietarilor din Cluj „ieftine” și foarte proaste în materie de materiale alese pentru acoperiș.

Toți specialiștii care au intervenit în discuția generată de Salanță s-au arătat sceptici că acoperișurile colorate și leii de pe piartă vor dispărea din satele românești.

în schimb, arhitectul șef din Cluj, a pledat pentru forța exemplului, fie el și mic. “Dacă am fi mai atenți cu toții și să-i tragem de mânecă pe cei ce se abat de regulile de bun simț, ar fi mai ușor și repede combătut fenomenul”, a spus Salanță.

vezi și: Poza frumoasă din dronă realizată la munte în localitatea Mărișel din Cluj, criticată de arhitectul șef al Județului. „Dacă nu i-a spus nimeni omului că și-a făcut o casă urâtă, m-am găsit eu”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare