Închide

Colecție de 350 de ii femeiești dintr-o singură comună, poate fi văzută de vineri la Cluj. „Face posibilă o analiză aprofundată a bogăției stilistice, a evoluției structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare întâlnite la somptuoasa cămașă mărgăoană”

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 20, 2017 0 1469

Displaying afis camasa margau.jpgHai să vezi cămașa tradițională de Mărgău, veche de decenii, de Ziua Internațională a Iei la Muzeul Etnografic.

Cămașa e prezentată într-o expoziție, „Decor, eleganță, stil – cămașa femeiască tradițională de Mărgău”, ce va fi vernisată vineri la ora 13 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. „Alegerea datei vernisajului nu este întâmplătoare”, spun reprezentanții instituției. „Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început inițiativei comunității online ”La Blouse Roumaine” de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziție care pune în valoare exemplare rare și valoroase din colecția de cămăși a instituției. În anul 2015 am prezentat o selecție amplă din colecția Brătianu–Cantacuzino, în anul 2016 am abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și cea a cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională, cu implicarea membrilor grupului ”Semne cusute”.

În acest an muzeul prezintă o selecție de cămăși originale, „de mare vechime”, dintr-o zonă restrânsă: comuna Mărgău, situată în Depresiunea Călățele, județul Cluj. Majoritatea pieselor expuse au fost colecționate de către inimoasa învățătoare Maria Panea, originară din localitatea Mărgău, și a fost donată muzeului în anul 1975, „prezenta expoziție reprezentând un gest de recunoștință adus acestei atitudini de înaltă ținută civică”, arată reprezentanții instituției, care adaugă că este foarte rar ca un muzeu să posede o colecție atât de mare – peste 350 de exemplare –dintr-un singur tip de artefact și dintr-o singură comună. „O asemenea situație face posibilă o analiză aprofundată a bogăției stilistice, a evoluției structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare întâlnite la somptuoasa cămașă mărgăoană. În același timp, expoziția constituie un omagiu adus fetelor și femeilor de odinioară, care – creând aceste piese de mare diversitate decorativă și înaltă valoare artistică – au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiționale”, arată aceștia.

Expoziția poate fi vizitată până în 30 iulie.

Citește și:

Credeai că știi ce e portul popular românesc? “Costumul popular nu mai există, nu e viu” – sau cum a murit ia românească înainte să fie populară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare