Închide

CNN: Rusia a înconjurat Ucraina din trei părți

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 13, 2022 0 814

Rusia a înconjurat Ucraina din trei părți, potrivit unei hărți a distribuției trupelor rusești realizată de CNN pe baza estimărilor Statelor Unite, iar analiștii avertizează în privința amenințării unui atac iminent, transmite digi24.ro.

 Însă ceea ce este greu de anticipat este direcția din care ar putea veni un astfel de atac. Rusia a creat puncte de presiune din trei părți asupra Ucrainei: în Crimeea – în sud; de-a lungul graniței ruso-ucrainene – în est și nord și în Belarus – în nord. Chiar și Transnistria, unde Rusia are trupe masate de mulți ani, este luată în calcul ca posibil punct de declanșare a unui atac.

CNN face o trecere în revistă a celor trei fronturi deschise de Rusia în jurul Ucrainei și a celor mai recente mișcări de trupe rusești detectate în fiecare zonă.

Estul Ucrainei

Cea mai mare atenție a fost acordată celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, unde trupele ucrainene și forțele separatiste sprijinite de Rusia se află în conflict din 2014.

Cea mai răspândită ipoteză a celor care urmăresc mișcările Moscovei este că Rusia ar putea să-și sporească prezența militară pe care o deține deja în regiune, făcând astfel estul Ucrainei cea mai favorabilă poziție din care să declanșeze o invazie.

Imaginile din satelit obținute de CNN arată că bază militară de la Yelnya (pe teritoriul Rusiei, în nordul Ucrainei), unde se află tancuri, artilerie și alte piese blindate, a fost golită în mare parte în ultimele zile, iar echipamentele au fost aparent mutate mult mai aproape de frontiera cu Ucraina.

Baza a fost aprovizionată cu mult armament la sfârșitul anului trecut, înainte de a dispărea, inclusiv 700 de tancuri, vehicule de infanterie și lansatoare de rachete balistice. Ulterior, au apărut înregistrări video pe rețele sociale cu o parte din aceste echipamente transportate pe calea ferată și pe șosea mult mai la sud, în regiunea Briansk, aproape de granița cu Ucraina.

Între timp, acestor îngrijorări li s-au adăugat altele, provocate de activități militare febrile în regiunile Kursk și Belgorod, din nord-estul Ucrainei.

„Observăm un flux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris pe Twitter Konrad Muzyka, expert în urmărirea mișcărilor militare în cadrul firmei de consultanță în apărare Rochan Consulting.

Phillip Karber, de la Fundația Potomac din Washington, care a studiat în detaliu mișcările de trupe rusești, a declarat pentru CNN că „cea mai puternică formație ofensivă a Rusiei, Armata 1 Tancuri, care în mod normal este staționată în zona Moscovei, a fost mutată 400 de kilometri mai la sud, și se poziționează într-o zonă optimă pentru o ofensivă rapidă pe ruta Kursk – Kiev”.

Belarus

Îngrijorări a provocat și desfășurarea de trupe rusești în Belarus, țară strâns aliată cu Moscova, care ar putea reprezenta o altă rută de invazie a Ucrainei.

Rusia și Belarus au început joi un exercițiu militar de zece zile, ceea ce a răspândit un val de temeri în Occident.

Desfășurarea de trupe rusești în Belarus este probabil cea mai mare de la Războiul Rece încoace, „cu probabil 30.000 de soldați, trupe speciale Spetsnaz, avioane de luptă, inclusiv SU-35, rachete Iskander cu capabilități duale și sisteme antirachetă S-400”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe 3 februarie.

De asemenea, acesta este cel mai mare exercițiu militar din ultimii ani organizat de Belarus, potrivit Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Ministerul rus al Apărării a anunțat că exercițiul are inclusiv scopul de a simula respingerea unei „agresiuni externe”.

Imaginile din satelit obținute de Maxar au surprins pentru prima oară o zonă de campare creată în Rechitsa, în regiunea Gomel din Belarus.

Unii sunt de părere că această masare de trupe indică planul Rusiei de a ataca Kievul dinspre nord.

Potrivit imaginilor din satelit, se pare că trupele rusești au avansat în mai multe părți în Belarus. Aceste deplasări de trupe au probabil legătură cu exercițiile comune, dar alte fotografii obținute arată tabere amplasate în apropierea graniței cu Ucraina, la câtva sute de kilometri de locul unde au loc exercițiile militare ruso-bieloruse.

Dacă totuși Rusia vrea să intre în Ucraina prin Belarus, soldații vor trebui să traverseze mlaștinile Pripet, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, care mărginește granița bieloruso-ucraineană: o zonă dens împădurită și inundată, care se întinde pe o suprafață de aproape 270.000 de kilometri pătrați (România are suprafața de 238.000 de kilometri pătrați).

Această regiune a împiedicat forțele naziste în timpul Operațiunii Barbarossa – invazia Uniunii Sovietice de către Germania în 1941.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, „mlaștinile pot fi dificile, chiar imposibil de traversat în unele zone de către forțe mecanizate, când sunt inundate”.

Crimeea

Peninsula anexată de Rusia în 2014 reprezintă o alegere normală pentru o operațiune nouă, dar nu este clar dacă Moscova va lansa o invazie a Ucrainei din Crimeea.

Sateliții Maxar au înregistrat o amplă desfășurare de trupe și echipamente, cu mai mult de 550 de corturi pentru trupe și sute de vehicule care au sosit la nord de Simferopol, capitala Crimeei.

Un nou transport militar, inclusiv vehicule blindate, a fost identificat joi lângă orașul Slavne, din nord-vestul Crimeei.

Noile desfășurări au fost observate în aceeași zi în care mai multe nave de război rusești au ajuns la Sevastopol, principalul port al Crimeei. Ministerul Apărării de la Moscova a postat fotografii cu șase nave mari de debarcare ancorate în port.

Marina ucraineană a spus că „Rusia continuă să militarizeze regiunea Mării Negre, transferând nave suplimentare pentru a pune presiune asupra Ucrainei și a lumii” și a precizat că forțele navale ucrainene „sunt pregătite pentru orice scenariu sau provocare, pentru a apăra țara de pe mare”.

Orice mișcare de forțe în sudul Ucrainei ar putea fi ajutată cu trupe din Transnistria, regiunea sprijinită de Moscova, care a fost separată de Moldova, unde de asemenea au fost raportate masări de trupe.

Analiștii CSIS afirmă că trupele rusești ar putea declanșa un atac-surpriză asupra Odesei, oraș-port ucrainean situat la nord-vest de Crimeea, cu ajutorul navelor amfibie care „să debarce trupe în portul Odesa și apoi să ocupe orașul”.

Această operațiune ar reprezenta „un mare câștig, dar și un mare risc”. Odesa este un oraș bine populat, iar un conflict urban ar fi în avantajul trupelor care apără orașul, în vreme ce forțele ruse ar trebui să elimine apărarea antiaeriană a Ucrainei și apoi să facă joncțiunea cu trupele sosite din estul țării.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu