Închide

VIDEO Altfel de reciclare. A dat un sens gunoiului de pe râul Someș sau Bistrița și l-a reunit într-o expoziție inedita în urma căreia artistul Vlad Mureșan încurajează creativitatea și imaginația

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - feb. 13, 2022 1 548

„Oamenii au venit la expoziție ca într-un magazin de jucării. Pisicile au fost primele pe care le-am dat. A fost ca pe Facebook când oricine pune o poză cu pisici și adună mii de like-uri.  Fac de 7 ani asta. Nu știu cum va fi de acum înainte când voi intra în atelier, o să gândesc comercial și o să fac și mai multe pisici din deșeuri sau o să mizez în continuare pe imaginația de până acum. Am crezut că oamenii vor veni și toți vor dori să aibă acasă o gheară de dragon”, povestește artistul Vlad Mureșan după cele 5 zile în care lucrările sale deșeurile adunate de pe malurile râului Someș sau Bistrița au fost vizibile pentru public într-o expoziție Art Noir, care are în centru tema întunericului.

Expoziția a avut loc la Galeria Casa Artelor din Cluj, între 7 și 11 februarie, în incinta teatrului independent de păpuși, Magic Puppet care funcționează aici și a avut loc chiar în săptămâna în care artistul a împlinit 33 de ani. Colegii păpușari cu care a deschis o colaborare pe partea de creare a decorurilor pentru o serie de spectacole i-au deschis această ușă prin care publicul să aibă acces la lucrările care reciclează artistic gunoaiele aruncate pe râurile din Cluj sau Bistrița.

„Toate lucrările sunt construite din deșuri din obiecte pe care le-am găsit, fie albia râurilor Someș sau Bistrița, fie în zonele urbane. Motivul pentru care sunt făcute toate din deșuri, deoarece eu am pasiune pentru a improviza. Improvizația a început ca o soluție pentru  lipsa de materiale pe care le aveam dar pe parcurs am descoperit și alte avantaje, activează creativitatea și imaginația care, la fel ca și mediul este afectat de consumerism în ziua de azi și imaginația suferă din același motiv. Tehnicile folosite sunt mixte dar reunite de tema întunericului, asta e motivul pentru care sunt confortabil să folosesc stilurile art noir, expresionism german, dark deco care deși aparțin stilului filmelor de animație eu mă bucur să le folosesc pentru lucrări de artă. Deși subiectele sunt diferite, au aceeași reprezentare, obiecte colțuroase, creaturi iar expoziția reunește lucrări originale, lucrări fine arts și obiecte handmade în care am transformat deșeurile găsite”, spune artistul.

Vlad Mureșan a făcut un tur prin arta sa din gunoi despre care a spus că își amintește de fiecare dată unde l-a găsit și cum a ajuns să primească un personaj de film reintepretat sau o utilitate practică.

Batman e reprezentat într-o formă întunecată ca manifest de a nu judeca lucrările după aparențe. Un oraș specific stilului fine art e reprezentat din diorame care recrează o atmosferă intimă, cu scări abrupte spre o încăpere mică, cu un șemineu sau cu o alee întunecată sălășluită de o piscă neagră. Un liliac, simbol demonic și negativ e pus într-o formă ocrotitoare. Alături de miniaturi, în antiteză, e un acvariu în care încap 60 de litri de apă pe care artistul spune că l-a creat împreună cu artiștii de la Magic Puppet pentru a deservi spectacolului „Zece leghe sub mări” după Jules Verne pe care teatrul l-a pus anul trecut în scenă.

Într-o altă încăpere tronează „frica” reprezentată prin creaturi sau personaje de film reinterpretate. O ușă de cuptor spartă de sub un pod din Bistrița adăpostește un rechin însetat de sânge. În centrul încăperii e pusă cea mai „grea” și complexă lucrare – un om care e ținut în spate de zeci de deșeuri. Deasupra lui atârnă un păianjen gigantic. În antiteză, o altă secțiune arată jucării întunecare create din deșeuri pentru deliciul stăpânilor de pisici.

Turul prin univesul lui Vlad Mureșan:

 

Deșeul descoperit dictează personajul sau viitoarea lucrea în care va fi transformat. Vlad Mureșan spune că de aceea pentru el reacțiile venite de la vizitatori au fost neprețuite și l-au făcut să analizeze dacă există similitudini între ce au crezut oamenii că înseamnă lucrările și ceea ce el a vrut să reprezinte. „La o lucrare (o corabie pe mare) am lăsat o mică găurică, prezentă deja în material,  tocmai pentru a arăta că orice tip de deșeu poate fi folosit petru artă. Iar cineva m-a întrebat, de ce nu am astupat-o”, mai spune artistul Vlad Mureșan.

Despre prețul arteri, artistul spune că e greu să spui o sumă când știi exact gunoiul pe care l-ai folosit ca să creazi o anumită lucrare.

La finalul expoziției, Vald Mureșan a spus că deja au început să îl sune toți prietenii să îi ofere deșeuri sau să îl întrebe dacă anumite țevi din fața unui restaurant din Cluj sau bucăți de ceramică din Italia de pe jos au potențial să fie transformate în artă. Chiar oamenii au venit să îi aducă deșeuri.

„Am vândut o parte dintre lucrări. Oamenii au venit la expoziție ca într-un magazin de jucării. Pisicile au fost primele pe care le-am dat. A fost ca pe Facebook când oricine pune o poză cu pisici și adună mii de like-uri.  Fac de 7 ani asta. Nu știu cum va fi de acum înainte când voi intra în atelier, o să gândesc comercial și o să fac și mai multe pisici din deșeuri sau o să mizez în continuare pe imaginația de până acum. Am crezut că oamenii vor veni și toți vor dori să aibă acasă o gheară de dragon”, a mai spus Vlad Mureșan pentru Actualdecluj.ro.

AICI se poate naviga prin atelierul virtual al artistului Vlad Mureșan.


sursă foto: Vlad Mureșan, Magic Puppet, Eva Precup – Facebook

Un comentariu

  1. Dupa niste erori de comunicare ma bucur ca pot transmite cat mai clar publicului: sa fim mai responsabili cu natura, cu deseurile si mai creativi, fara jena de a refolosi ce avem la indemana.
    Iubesc pisicile, liliecii la fel ca orice tine de natura, dar momentan cu ce atentie primesc vreau sa transmit mesajul de sus (asa nesocant cum e) si sa ma intorc la treaba care ma inspira !

Scrie un comentariu