Închide

Clujul vrea centru integrat de transplanturi, primul din țară, unul dintre puținele din Europa. „Vom dezvolta aici un proiect unic în România și în această parte a Europei, care va concentra în același loc toate tipurile de transplant”

AdministrațieSănătate by Actual de Cluj - ian. 29, 2019 0 246

Clujul va avea primul centru integrat de transplant din țară și unul dintre puținele de gen din Europa, cel puțin aceasta e intenția Consiliului Județean Cluj, al cărui președinte, Alin Tișe, a anunțat azi intenția instituției.

CJ Cluj a găsit deja și terenul pe care ar urma să edifice această construcție, e vorba de terenul de un hectar și jumătate acoperit de ani de zile de bălării pe strada Victor Babeș, unde ar fi trebuit în urmă cu zece ani să fie ridicat un mall dar proiectul a fost abandonat – nu înainte de a fi investite aici sume importante de bani în infrastructură, de exemplu forarea unor piloni adânci de 25 de metri. Terenul se află în vecinătatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie iar pe terenul de 15.000 metri pătrați va fi ridicat un imobil cu o suprafață construită de 7.000 mp unde, spune Tișe, vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat. Banii ar urma să vină din vistieria instituției, dar și din fonduri europene, în speciall, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene, arată Tișe. Aici ar urma să fie mutat și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal iar în final spitalul va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății. „Este, cu certitudine, cel mai bun mod de a folosi acest teren”, spune Tișe. „Vom dezvolta aici un proiect unic în România și în această parte a Europei, care va concentra în același loc toate tipurile de transplant”. Construcția ar urma să dureze cinci ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu