Închide

Deces cauzat de gripă la Cluj. Direcția de Sănătate Publică Cluj: „Evitați locurile aglomerate, purtați mască”

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - ian. 29, 2019 0 703

Încă o persoană a murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 48, a informat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit INSP, este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente. Femeia era nevaccinată antigripal.

Medicii spun boala poate fi ţinută departe prin respectarea regulilor de igienă şi prin vaccinare. În pragul epidemiei, românii au plecat în căutarea puţinelor vaccinuri rămase.

La Cluj mai sunt aproximativ 2000 de doze de vaccin la medicii de familie, dar acestea se mai găsesc și în farmacii. În cadrul Direcției de Sănătate Publică Cluj nu mai e nimic pe stoc, toate vaccinurile fiind distribuite.

„Din păcate avem un deces, este vorba de o femeie de 39 de ani, nevaccinată și cu condiții medicale preexistente. La Cluj au fost înregistrate 8 cazuri de gripă și acest deces. Le recomandăm oamenilor care prezintă simptome să stea acasă, izolați, apoi să contacteze în scurt timp medicul de familie, pentru a fi evaluat. Să-și facă repede o programare, iar în cazul în care starea se agravează să ajungă la terapia indicată de medici din unitățile de spital. Este bine să nu frecventăm locuri aglomerate, cinematografe, săli de spectacole și să purtăm mască, mai ales dacă mergem la cineva care este răcit. Dacă suntem noi răciți, să-i protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei care nu s-au vaccinat, au o boală cronică și sunt sensibili. Să nu stăm prea mult nici în spitale, pentru că există posibilitatea să distribuim virusul către pacienți. Și foarte important, să nu uităm de banalul săpun și apă”, a declarat pentru actualdecluj.ro Mihai Moisescu, directorul executiv adjunct al DSP Cluj.

Pentru ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să declare stare de epidemie trebuie ca marţi, datele Institutului Naţional pentru Sănătate Publică să arate un număr de cazuri diagnosticate de gripă care să fie mai mare decât cel estimat. Sorina Pintea a anunţat deja că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare