Închide

Clujul, pe harta şantierelor din România. Plus: câte locuinţe s-au construit în judeţ anul trecut

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 11, 2018 0 2626

 

Peste 4000 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj în primele trei trimestre ale anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, iar dintre acestea 40% sunt în mediul rural. La nivel naţional, o analiză a unei companii de consultanţă plasează Clujul pe locul trei în clasamentul privind numărul de şantiere din 2017.

 

Potrivit celor mai recente date statistice, în primele trei trimestre din 2017, în judeţul Cluj s-au construit 4.439 de locuinţe, un număr mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au finalizat 4.123. Merită menţionat că, din total, 2721 au fost construite în mediul urban şi restul în mediul rural, conform datelor transmise de Direcţia Regională de Statistică Cluj. În judeţ au fost finalizate 5.221 de locuinţe în 2016.

 

 

 

În anul 2017, piața șantierelor (pe toate domeniile, nu doar cel rezidenţial) cuprindea 29.207 șantiere, în valoare totală de 167.67 mld de lei, întinse pe o suprafață totală de 94.83 milioane mp, conform datelor IBC Focus, companie clujeană de consultanţă care monitorizează piaţa construcţiilor.  Cele mai multe şantiere sunt în Bucureşti 2131 (Ilfov: 977) şi Timiş – 1924, iar Clujul se află pe locul 3 Clujul, cu 1751 de şantiere active, urmat îndeaproape de Iaşi:1578.

 

 

 

 

De altfel, Victor Ignat, project manager la IBC Focus, spunea încă din noiembrie pentru Actualdecluj.ro că sunt semnale consistente că alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori decât Clujul. „Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca este un exemplu atipic de dezvoltare imobiliară. Consider că dezvoltarea, dar în special preţurile practicate de către dezvoltatori sunt speculative”, a spus Ignat. Mai multe explicaţii AICI  Asta în contextul în care „capitala Transilvaniei” a fost în anul încheiat „campioana absolută în ceea ce privește creșterile de prețuri pe segmentul rezidențial”, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro: în 2017, pretenţiiile vânzătorilor de apartamente s-au ridicat, per ansamblu, cu aproximativ 16,84%, de la 1.247 la 1.457 de euro pe metru pătrat.

Dacă urmărim şi alte cifre, putem constata că în continuare cererea pentru locuinţe la Cluj e foarte mare: judeţul se află pe locul 2 în topul vânzărilor pe piaţa imobiliară: conform cifrelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cele mai multe vânzări de imobile înregistrate în perioada ianuarie– noiembrie 2017 au fost în București (73.703), Cluj (40.043), și Ilfov (33.384).

Şi se pare că am început un an bun pentru piaţa construcţiilor, potrivit celor din piaţă. Arhitecții au încheiat anul 2017 într-o notă optimistă. Conform unui studiu desfășurat de IBC Focus, aproape jumătate din arhitecți consideră că piața construcțiilor va fi în creștere. Același studiu arată că doar 18% sunt de părere că anul 2018 va puncta o scădere în materie de construcții noi. Departe de pronosticuri se mențin 39% din respondenți, care cred că lucrurile nu vor evolua în nicio direcție în 2018, ci vor rămâne exact la fel.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.