Închide

Clujul locului 11 în Turism. Directorul Hotelului Beyfin: nu prea ai cu ce să îi ții pe turiști mai mult de 3-4 zile în oraș

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 18, 2014 0 351

 

Unul dintre cele mai mari orașe din țară, important centru economic și universitar, Clujul a ajuns abia pe locul 11 în clasamentul de anul trecut privind numărul de turiști atrași în oraș, potrivit datelor Agenției Naționale de Turism. Actualdecluj.ro îi întreabă pe hotelieri cum se vede situația din interiorul breslei.

Hotelul Beyfin din centrul Clujului, amplasat în Piața Avram Iancu, o duce mai bine în acest an decât anul trecut. Nici anul trecut nu a fost unul rău, susțin proprietarii. De unde creșterea? Turiștii străini care vin prin sistemele online de rezervări asigură cea mai mare parte din activitate, explică cei din conducerea hotelului. Dincolo de creșterea înregistrată la indicatorul „grad de ocupare” (de la 75% în 2013 la 90% în acest an) pentru acest hotel de mici dimensiuni (28 de camere) din centrul orașului, semnele nu sunt dintre cele mai bune pentru Cluj. „Oamenii de afaceri vin, dorm la hotel, iar dimineața sunt luați de mașini cu numere de Bistrița, Sălaj, Maramureș. Ceea ce înseamnă că vin să testeze piața. Probabil că îi interesează și Clujul, dar cert este că se deplasează și în alte locuri din regiune. Camera de Comerț și Industrie Cluj ar trebui să facă mai mult pentru ca mai mulți investitori să rămână în Cluj și să facă afaceri aici”, consideră Augustin Abrudan, directorul Beyfin România.

Chiar și așa, deplasările în interes de afaceri generează activitate în domeniul hotelier. În rest, Clujul nu prea există, din punct de vedere turistic. „Mai vin și turiști ca să viziteze orașul, întreabă ce e de văzut, vor informații, le spunem cam ce pot să facă. Dar adevărul este că nu ai prea multe de arătat, nu cât să acopere mai mult de 3-4 zile sau să îi faci să rămână o săptămână. E o pierdere și pentru industria hotelieră”, spune Abrudan.

Topul orașelor cu cei mai mulți turiști e condus detașat de București, cu 1,3 milioane de turiști într-un an, relevă datele Autorității Naționale de Turism, citate de Mediafax. Potrivit datelor din 2013, Clujul se situeză abia pe locul 11.

Jenant: Clujul se laudă cu potențialul turistic, dar e în pluton

 

Unde sunt turiștii Clujului? Varianta primăriei

Sursa foto: panoramio.com

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu