Închide

Clujul, în top pe piața terenurilor: se caută parcele pentru construcții

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 22, 2015 0 795

Crește interesul pentru terenuri. Sau cel puțin așa arată o analiză a celor de la Imobiliare.ro și șantierele în mișcare din oraș. „Studiul ia în calcul atât volumul căutărilor pe acest segment, cât și sumele solicitate pentru loturi pretabile pentru construcții în marile orașe și principalele localități limitrofe. Cu o singură excepție, prețurile medii fie s-au menținut relativ stabile, fie au avut o evoluție clar ascendentă. În zonele mărginașe ale celor șase centre urbane, valorile de pornire pentru terenuri se situează sub pragul de 50 de euro pe metru pătrat (inclusiv în preajma Capitalei)”, arată reprezentanții portalului imobilar.

Astfel, potrivit datelor Imobiliare.ro, în Cluj-Napoca și principalele localități limitrofe interesul vizitatorilor pentru parcele pretabile pentru construcții s-a majorat cu 61%, fapt ce situează orașul de pe Someș pe locul al treilea în topul realizat de Imobiliare.ro. „Pe de altă parte, proprietarii au ridicat ștacheta de preț cu circa 10% în perioada menționată. Un teren în Feleacu, în suprafață de 3.000 de metri pătrați, este disponibil spre vânzare cu 24 de euro pe metru pătrat”, exemplifică reprezentanții site-ului cu oferte.

Potrivit analizei de început de an a evaluatorilor de la Darian, în semestrul II din 2014 preţurile terenurilor din Cluj-Napoca se aflau în stagnare pentru al treilea semestru consecutiv. Diferența se resimte însă la o comparație cu 2008: prețurile s-au depreciat cu peste 60% de la începutul crizei economico-financiare.

În Cluj-Napoca, proprietarii de terenuri scot la vânzare parcele cu prețuri ce trec de 300 de euro, dacă sunt amplasate „ultracentral”, dar cumpărătorii găsesc și terenuri cu 250 de euro/mp în zona Gheorgheni. Un teren de 400 mp în noua extensie imobiliară Europa e scos pe piață pentru 45.000 de euro, pentru un teren de 680 de mp în Zorilor proprietarul cere 155.000 de euro, iar pentru un teren de 2.100 mp, cu Plan Urbanistic Zonal întocmit, în zona Frunzișului, se cere suma de 210.000 de euro.

Cum arată marile orașe, potrivit Imobiliare.ro

Iași

Dintre orașele analizate (inclusiv Bucureștiul), capitala Moldovei conduce detașat la creșterea popularității loturilor pentru construcții: din primăvara lui 2014 încoace, numărul celor aflați în căutarea unei asemenea proprietăți a crescut cu 183%, conform Imobiliare.ro. De menționat este însă că, față de celelalte centre regionale, orașul celor șapte coline ocupă totuși ultimul loc ca volum absolut al cererii, situându-se semnificativ sub rezultatele consemnate în Capitală (cu un minus de circa 88%) sau Brașov (o diferență de aproape 46%). În ultimul an, valoarea medie de achiziție a unei parcele în zona Iașiului a rămas la aproximativ același nivel, consemnând o variație de sub 1%. În prezent, pretențiile proprietarilor pornesc de la 8 euro pe metru pătrat (pentru un lot de aproape 4.000 de metri pătrați din zona Popas Păcurari).

București

În Capitală și împrejurimi, căutările pe segmentul terenurilor au sporit cu 79% în ultimele 12 luni, aceasta situându-se pe locul secund în clasamentul celor mai mari creșteri de interes. Ca volum, cererea din București este cu 78% mai mare decât cea consemnată în următorul oraș clasat, respectiv Brașov. În ultimele 12 luni, prețul mediu solicitat de vânzători a rămas relativ constant, consemnând doar un avans ușor, de 2%. Pretențiile acestora pornesc acum de la 45 de euro pe metru pătrat (pentru o parcelă de 900 de metri pătrați din zona Militari-Chiajna).

Constanța

Tot la capitolul cerere, o creștere anuală importantă – de 57% – a fost consemnată și în orașul de la malul mării, acesta ocupând poziția a patra în clasament. Interesant este că aici a avut loc și cel mai mare avans al prețului mediu cerut de vânzători, respectiv 27%. În localitatea Lazu, de exemplu, un lot de 400 de metri pătrați poate fi achiziționat cu 8.000 de euro, respectiv 20 de euro pe metru pătrat.

Timișoara

În orașul din vestul țării, căutările de parcele pentru construcții s-au majorat cu 56% în decursul ultimelor 12 luni – fapt ce a dus și la o apreciere cu circa 16% a prețurilor solicitate. În apropiere de fabrica deținută de Coca Cola la ieșirea din Timișoara, un teren de 35.000 de metri pătrați este disponibil spre vânzare cu 17 euro pe metru pătrat.

Brașov

Din primăvara anului trecut până acum, orașul de la poalele Tâmpei a consemnat cea mai redusă creștere a interesului pentru terenuri, respectiv 18%. Exceptând Capitala, Brașovul ocupă însă primul loc între celelalte mari orașe ca volum al căutărilor (la mică distanță de Constanța, Timișoara și Cluj-Napoca). În perioada menționată, pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 11% – acesta fiind, de altfel, singurul caz în care au mai avut loc ieftiniri pe piața de profil. În localitatea Săcele, un lot de aproape 30.000 de metri pătrați are un preț cerut de 15 euro pe metru pătrat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare