Închide

Clujul imobiliar, împărțit între viața la țară și viața "de oraș"

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 23, 2014 0 272

 

Clujul este singurul dintre cinci centre regionale din țară în care locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro. Explicația vine din Florești: mare parte din oferta de apartamente din categoria „apartamente noi” nu e în municipiu, ci lângă.

Clujul este singurul dintre cele cinci centre regionale analizate în care locuințele noi sunt mai ieftine decât cele vechi, principalul motiv fiind amplasamentul și anume faptul că o mare parte din oferta pe segmentul nou este situată în Florești și nu în Cluj-Napoca”, precizează reprezentanții Imobiliare.ro. Apartamentele vechi sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decât cele noi, diferența fiind în scădere având în vedere că la finalul anului trecut aceasta se situa în jurul valorii de 20%, potrivit ofertelor publicate prin Imobiliare.ro. Apartamentele din ansamblurile rezidențiale clujene s-au scumpit în primele nouă luni ale anului cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din blocurile vechi s-au scumpit cu 2%, de la 970 la 990 de euro pe metru pătrat util, arată datele centralizate pe baza prețurilor din ofertele postate în cadrul portalului.

Raiul imobiliar” care concentrează o parte semnificativă din oferta de locuințe noi de pe piața locală este interesant pentru potențialii cumpărători mai ales pentru un motiv: bugetul. Astfel, prețul este principalul argument pentru care cei care își caută locuințe aleg ca destinație Floreștiul. Asta chiar dacă în ceea ce privește serviciile, accesul, calitatea locuirii, rezidenții din localitatea vecină au suficiente nemulțumiri. Pe de altă parte, chiar și în noile zone ale orașului unde s-a extins Clujul imobiliar, cu prețuri care uneori trec de 1.000 de euro/mp, sunt încă numeroase carențe în ceea ce privește calitatea locuirii, inclusiv probleme de infrastructură și de lipsă de servicii. Așa că, în condițiile în care pentru Florești apar oferte de apartamente cu trei camere care costă sub 30.000 de euro, cumpărătorii sunt dispuși să se mute „la țară”.

“Mi-am cumpărat locuință în Florești, pe care acum o amenajez, fiindcă la prețul acesta nu mi-aș fi permis niciodată să cumpăr ceva în oraș, la prețurile de acolo”, spune o clujeancă care se pregătește de mutarea în localitatea vecină. „Migrația” se petrece însă și în sens opus. „Cine își cumpără apartament în Florești, o face dintr-un singur motiv: banii! Cine are bani, chiar dacă mai puțini, încearcă să își găsească ceva și să cumpere în Cluj-Napoca! Dimineața perzi o oră în trafic lejer, ca să ajungi în oraș. La întoarcere, seara, chiar două! Și viața la țară e ca la țară, normal! Toate resursele de distracție și de petrecere a timpului liber sunt în Cluj-Napoca! Aici stai, doar dacă ai copil și te ține în casă”, punctează un chiriaș de Florești care se pregătește să revină în oraș, înainte de finalul anului.

 

Cum a evoluat în Cluj-Napoca numărul de locuințe

Numărul de locuințe a crescut constant în perioada 1977-2011, în paralel cu creșterea suprafeței locative, arată datele publicate într-o analiză realizată de o echipă de evaluatori membri ai Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, în parteneriat cu municipalitatea, pe baza tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului, în perioada mai – decembrie 2013. Preţul mediu pentru apartamente, rezultat din analiza tranzacțiilor încheiate, ajunge la 821 euro/mp. 

Ce spun datele oficialilor:

Creșterea de 59%, respectiv aproape 42.000 locuințe construite în perioada 1977-

1992 reflectă dezvoltarea extinsă a blocurilor de locuințe din perioada comunistă. În

această perioadă, creșterea suprafeței locative a depășit ușor creșterea numărului de

locuințe, ceea ce a condus la o minoră creștere a indicatorului care reflectă suprafața

medie/ locuință, de la aprox. 32 mp/ locuință în 1977 la 35 mp/ locuință în 1992.

Locuințele construite în perioada 1992-2002 sunt mai spațioase decât în perioada

precedentă și numărul acestora a crescut cu 2%. În perioada 2002-2012 numărul de

locuințe și numărul de camere au crescut semnificativ, deși populația a înregistrat

o ușoară scădere (3%).

Numărul locuințelor și implicit numărul de camere au înregistrat o creștere

considerabilă după 1989.

Suprafața medie a unei camere a crescut de la aprox. 15 mp in 1977 la aprox. 22 mp în 2011.

În mod similar, numărul mediu de camere per locuință a crescut de la 2 camere în

1977 la 2,4 camere în 2011.

 

Situația privind evoluția diferenței dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi, raportat la primele nouă luni ale anului. În țară:

 

București:

În prezent, la nivelul Capitalei, diferența dintre prețul mediu cerut pentru un apartament nou-construit și unul vechi este de aproximativ 11% – o scădere sensibilă având în vedere că la finele anului trecut diferența era de 20%. Bucureștiul este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro pe metru pătrat.

 

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, o locuință nou-construită este, în medie, cu 69 de euro pe metru pătrat mai scumpă decât una în bloc vechi, adică 8%. La sfârșitul lui 2013 însă, „distanța” dintre cele două categorii de apartamente era de 54 de euro pe metru pătrat. Accentuarea acestei diferențe se datorează faptului că locuințele din blocurile noi s-au scumpit mai mult anul acesta, respectiv cu aproape 3%, de la 868 la 894 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,35%, de la 814 la 825 de euro pe metru pătrat, conform Imobiliare.ro.

 

Constanța:

În orașul de la malul mării, un apartament nou-construit este cu 6% mai scump decât unul vechi, cu alte cuvinte, acesta poate fi achiziționat, în medie, cu 50 de euro pe metru pătrat util mai mult decât unul vechi (față de o diferență de 29 de euro pe metru pătrat, valabilă la sfârșitul anului trecut). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele nouă luni din 2014, unitățile locative din ansamblurile rezidențiale s-au scumpit cu aproape 2,8%, de la 861 la 885 de euro pe metru pătrat, în timp ce locuințele din blocurile vechi au rămas la un nivel de preț relativ constant, respectiv 835 de euro pe metru pătrat (de la 832 de euro pe metru pătrat).

 

Timișoara:

Conform datelor Imobiliare.ro, în orașul din vestul țării, diferența de preț dintre un apartament nou și unul vechi era, la începutul lunii octombrie, de 73 de euro pe metru pătrat, aproximativ 9%, în creștere față de 46 de euro pe metru pătrat la finele lui 2013. În decurs de nouă luni, locuințele noi s-au apreciat cu 7,9%, de la 832 la 898 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce prețul cerut pentru apartamentele vechi a crescut cu aproape 5%, de la 786 la 825 de euro pe metru pătrat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.