Închide

Piatra cubică dusă în centrul Bistriței prin concus de arhitectură de proiectanții care și-au pus „marca” în Sibiu sau Cluj

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 23, 2014 0 1100

Ușa dialogului pentru lansarea unor concursuri de arhitectură e puțin crăpată, la Cluj, dar de multe ori se închide în nasul celor care au propus transformarea unor spații publice de această manieră. Pornind de la niște idei de la o școală de vară a studenților arhitecți, anul acesta, primăria din Bistrița a lansat și adjudecat un concurs de soluții pentru modelarea pieței centrale a orașului. L-a câștigat Planwerk și e mai bun decât proiectul de la Cluj. Poate pentru că autoritățile de aici nu l-au terminat ca în proiect. Este concluzia juraților specialiști.

foto Planwerk

foto Planwerk

Nici la Bistrița lucrurile nu stau mai roz. Primăria a turnat asfalt proaspăt cu bani europeni pe arterele din centrul istoric (proiect de peste 12,8 milioane de lei, început în 2012, din care asfaltul a presupus un contract de 6,3 milioane de lei atribuit Strabag care a executat lucrările). Așa că, încă trei-patru ani, asfaltul nu poate fi îndepărtat.

Cu toate acestea, există deschidere și actuala administrație a ascultat propunerile arhitecților. Reabilitarea centrului istoric din Bistrița a făcut obiectul de studiu al studenților arhitecți înscriși la școala de vară din Cluj. Încă de acum trei ani s-a început studiul. Și lucrările au fost prezentat oficialilor și aceștia au deschis ușa colaborării. Chiar dacă a fost nevoie de aproape un ciclu politic. Administrația locală a lansat anul acesta, mai prezis la începutul lunii octombrie un concurs de soluții, prin licitație deschisă, cu temă – modernizarea Pieței Centrale din oraș din jurul Bisericii Evanghelice. Primăria bistițeană a pus la bătaie în acest sens 50.000 de lei.

foto: Planwerk

foto: Planwerk

Conscurs cu juriu pregătit la o școală de vară

Concursul a fost realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OAR-T). A avut juriu, s-au primit mai multe propuneri și s-a adjudecat celei mai bune variante. Iar cea mai bună variantă a fost cea a Planwerk. „Este o firmă cu experiență. A lucrat pe centrele istorice și s-a văzut asta. Proiectul de la Bistrița este mai bun chiar decât cel de la Cluj. Poate pentru că cel de la Cluj a rămas și acum neterminat”, a explicat Szabolcs Guttmann, președinte al OAR-T și membru în juriu. Potrivit informațiilor Actualdecluj, premiu este de 5000 de euro. „Deocamdată cei din Bitrița nu pot pune în operă proiectul, pentru că au asfaltat străzile din centru pe bani europeni. Dar am fost mulțumiți că a existat deschidere. Acum trei ani s-a început la școala de vară, iar anul acesta s-a făcut concursul. Noi am mai încertat un concurs la Zălău care are ca obiect curțile și primăria. Acesta încă nu a reușit. La Cluj, niciuna dintr evariante nu s-a putut lansa, nici pentru Kogălniceanu nici pentru Piața Mihai Viteazul. Nu există deschidere și nu îi interesează”, a explicat Guttmann. Din juriul de la Bitrița au mai făcut parte dr. arh. Niedermaier Paul, dr. arh, Gligor Liviu specialist în restaurare, orh Emodi Tamas și arh. Virgil Pop.

foto Planwerk

foto Planwerk

Ce a propus Planwerk în centrul istoric din Bistrița

Studiul Planwerk a fost făcut pe o supr afață de 2 hectare din zona centrală a municpiului Bistrița. Proiectanții au propus pietonalizarea pieței și reorganizarea vegetației. “Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului. Vechea incintă fortificată a bisericii este readusă la suprafaţă pentru a media cu subtilitate între animaţia evenimentelor şi a fluxurilor pietonale de pe latura de nord şi calmul grădinii urbane de pe amprenta fostului cimitir la sud. Repere punctuale cunoscute, dar dispărute, ale evoluţiei pieţei sunt integrate funcţional şi ambiental în organizarea pieţei şi evocate discret în amenajare. Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă”, explică arhitectul Eugen Pănescu.

Planwerk are în portofoliu proiecte de modernizare a unor piețe centrale ale unor orașe importante din Transilvania printre care Cluj-Napoca, Sibiu, Baia Mare sau Târgu Mureș.

foto Planwerk

foto Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.