Închide

Clujul dă tonul la nivel național. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat proiecte de milioane de euro din fonduri naționale dar și europene pentru spitalele din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 28, 2020 0 454

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat sâmbătă la Cluj că va semna un contract în valoare de 2,1 milioane de euro (peste 10,5 milioane lei) cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, în urma căruia vor beneficia 170.000 de femei din 6 județe, de servicii de prevenție a cancerului de col uterin, prin intermediul unui aparat de screening. De asemenea, Turcan a mai spus că se vor semna și alte contracte cu Institutul de Gastroenterologie (două contracte de peste 9,4 milioane de euro) și cu Spitalul de Boli Infecționase, cel mai performant spital din România în privința vindecării pacienților infectați cu Sars-Cov 2 (peste 5,8 milioane euro).

Potrivit anunțului făcut de vicepremier, vizita din Cluj are ca obiect și semnarea unor contracte din domeniul sănătății cu instituții sanitare din județ. Contractele vizează gestionarea crizei sanitare generate de COVID-19, dar și un program de screening. Aceasta a nominalizat cele două contracte cu Institutul de Gastroenterologie, unul în valoare de 34,5 milioane de lei, iar celălalt în valoare de 11,5 milioane, dar și un contract de 10,5 milioane de lei cu Institutul de Oncologie “Ioan Chiricuță”, pentru prevenția cancerului de col uterin de care ar uma să beneficienze 170.000 de femei din șase județe ale regiunii nord-vest.

Două contracte se vor semna și cu  Spitalul de Boli Infecțioase, despre care Turcan a spus că este cel mai performant spital din România în materie de vindecare a pacienților infectați cu Sars-Cov 2. Contractul este în valoare de 28,5 milioane de lei.

“Aceste trei contracte se adaugă la nouă deja semnate pentru aparatură medicală și echipamente de protecție, în valoare de 100 de milioane de lei. Vom mai semna șase contracte, suma totală ajungând la 123 de milioane de euro”, a ținut să spună Raluca Turcan.

Aceasta a mai spus că există și foarte mulți bani eurpeni care vor merge pentru partea de prevenție în următorul exercițiu de finanare al UE. “În următorul exercițiu al Uniunii Europene, prevenția va avea un loc important în planurile noastre. Vom avea 650 de milioane de euro pentru prevenția unor boli care generează decese prevenibile. Încurajez oamenii să cunoască și să se informeze despre aceste boli”, a arătat  Raluca Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan este în vizită la Cluj împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a mai spus, legat de domeniul sănătății, că și proiectul spitalului monobloc pediatric, proiectul Consiliului Județean Cluj, va fi susținut din fonduri europene cu 150 de milioane de euro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu