Închide

Clujul are Centru European de Artă Contemporană, dar numai din 2020 – ce pregătește până atunci. „Vorbim de milioane de euro”

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 24, 2017 0 730

Clujul va avea un Centru European de Artă Contemporană – dar numai peste trei ani, cu bani publici, sub forma unei instituții-pionier. Deocamdată, însă, proiectul, a cărui implementare costă milioane de euro, e blocat în lipsa avizelor.

Centrul European de Artă Contemporană (ECCA) va fi funcționa la Cluj din 2020, sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Centrul va fi, spune unul dintre acești „operatori locali relevanți” – Centrul Cultural Clujean – primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. „Își propune să scrie istoria artei est-europene și să stabilească o relație semnificativă cu publicul”, arată Centrul Cultural Clujean. Membrii acestu Centru sunt universitățile clujene, instituțiile de cultură și organizațiile culturale locale, administrația locală și județeană, precum și organizații din domeniul social, educațional și economic.

Centrul European de Artă Contemporană ar urma să fie unul dintre cele mai mari spații de artă din zonă – e clădirea fostei cazărmi militare de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, rămasă nedemolată pentru că e monument istoric, în spatele căreia se ițește parcarea de câteva sute de locuri a Primăriei, amenajată pentru că și instituția are în plan un centru cultural amplu, cu sediu de filarmonică, promis de ani de zile.

Ștefan Teișanu e directorul Centrului Cultural Clujean: „am făcut un proiect tehnic pentru întreaga clădire a cazarmei, centrul ar urma să funcționeze în toată clădirea, pe trei nivele – subsol, parter și mansardă, dar proiectul nostru tehnic pare că nu primește avizul comisiei teritoriale a monumentelor istorice, deci mergem la comisia națională. Altfel suntem pregătiți pentru reconversia spațiului, avem și programul cultural pe următorii ani. Primăria ar urma să-și asume costurile de infrastructură și dotări, după care ar păstra clădirea în proprietatea lor, e a lor și acum; noi facem la CCC gestiunea culturală. Dacă am primi acest aviz ne-ar ajunge un an și câteva luni ca să intrăm în spațiu, dar dar din vară suntem întârziați cu avizele, suntem în mare întârziere. E o controversă acolo legată de întregul spațiu, care e monument istoric de clasă B pentru partea de jos, beciul e interesant și important, noi îl păstrăm așa cum e, la fel și parterul. La acoperiș vrem să facem o modificare pentru că acoperișul așa cum e nu permite să expui lucrări de artă contemporană, care sunt mai înalte, mai voluminoase. Beciul e frumos, e un loc splendid. Dilema e legată de mansardă, noi vrem să o înălțăm și să-i facem un perete drept; fără el n-avem ce face, altfel e un spațiu meschin, nepotrivit”.

Întregul acest proiect are costuri importante – „vorbim cu siguranță de milioane de euro, dar în funcție de soluția tehnică ce se aprobă vom avea un cost final”, explică Teișanu, adăugând că proiectul tehnic are mai multe variante.

Până în 2020, însă, găsiți la acest Centru European de Artă Contemporană un „program preinaugural”, „Breaking views. Memorie în construcție | Viitor în aşteptare”, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design, Uniunea Artiștilor Plastici, Universitatea Babeș-Bolyai, Federația Fabrica de Pensule, Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local. De exemplu, UAD și UAP sunt primele care deschid expoziții, din 26 octombrie până în 27 noiembrie în mai multe locații din Cluj-Napoca iar vernisajul e joi la ora 18 la Muzeul de Artă.

Proiectul „Breaking Views. Memorie în construcție | Viitor în aşteptare” este un proiect colectiv care propune o serie de expoziții, intervenții în spațiul public, dezbateri şi conferințe reunite sub un generic care se doreşte recuperator, dialogic şi programatic. Tema introduce o parte din direcțiile strategice de abordare artistică şi culturală ale proiectului Centrului European de Artă Contemporană. Mai exact – racordul cu elementele socio-culturale ale actualității, recuperarea şi valorificarea memoriei, racordarea la potențialul civic şi economic al comunității şi articularea unui discurs expozițional constructiv şi colaborativ.

Citește și:

S-a găsit o casă pentru Centrul de Artă Contemporană asumat de Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu