Închide

E ditamai secretar de stat dar nu poate să lege corect nici măcar o singură frază. Se laudă că a făcut facultate la Colegiu

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 24, 2017 5 9174

A fost PSD-ist, iar de prin 2015 a trecut în barca ALDE,  pentru a fi sigur că va prinde o funcție administrativă importantă – povestesc foștii săi colegi de partid despre dejeanul Știr Vicențiu Dorin Gavril (foto). Iar ALDE i-a dat această funcție chiar la începutul lui 2017: secretar de stat în cadrul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. Pe linie politică,  Știr e un celebru anonim la Cluj Napoca, însă nu și la Dej, unde și-a format prestigiul unui afacerist care e dispus să plătească  multă reclamă prin presă, pentru a se face cât mai cunoscut.  Numai reclama plătită putea să ascundă faptul că Știr suferă, în realitate, de un grav retard comunicațional, nivelul său de exprimare echivalând cu al unui elev din clasele primare.  Secretar de stat în Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Vicențiu Știr nu poate să rostească nici măcar o singură frază logică. Știr pronunță des și fără noimă „societate civilă”, face apel la „organizații neguvernamentale” și la „noi, cetățeanu de rând”.   Într-o conferință de presă susținută la Timișoara a reușit, timp de 10 minute, să înșire cele mai idioate și mai întortochiate fraze, concluzionând despre guvernare, spre stupoarea unor PSD-iști: „acesta este rolul acestui guvern, să nu mai guvernăm singuri. Vrem ca guvernarea să fie..ăăă…și politic și a societății civile”.

Ce înțelege un secretar de stat din conceptul „smart city”

Știr a auzit și el despre „smart city” și a ținut să împărtășească. Cităm cuvânt cu cuvânt:  ”Chiar astăzi voi participa la un program cu „smart City”, mai bine spus „orașul inteligent”, unde implicarea societății civilă va fi una, una importantă. Și vă spun de ce: pentru că noi vrem cu tehnologia care o avem, să creăm un oraș inteligent, dar pe de altă parte, creind acest oraș inteligent, trebuie ca și societatea civilă, ca cetățeanu de rând, să  aibă acel spirit civic ca și el să să ridice la nivelul orșului inteligent, la nivelul tehnologiei. Pentru că pot să vă dau un exemplu simplu. Degeaba noi am creat acuma, punem pubelele, sticle, plastic și așa mai departe, dar dacă noi, cetățeanul, nu știm ca să mergem să punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este făcut într-un mod corect. Pentru că la final, după ce vor fi colectate acele deșeuri, va fi nevoie de oameni pentru sortare, când noi putem face, simplu, să punem deșeuri normal”.

Și omul a continuat în privința „tehnologiei”:  ”Tot cu tehnolgia, pot să vă spun că s-a creat, știți bine,  tot cu problemele cu pădurile, s-a creat acel radar al pădurilor. Cu tehnologia. De când s-a creat, a scăzut foarte mult, încă nu a ajuns chiar la zero, dar a scăzut foarte mult tăierile ilegale de…de lemn. Și totul merge peee…(pauză, zâmbet tâmp) so-cie-tatea civilă! Dacă noi, societatea civilă, sîntem implicați, și în toate conferințele, și în toate dezbaterile pe unde voi merge în țară, voi încerca să aduc cât mai mult societatea civilă ca să fie alături de noi”.

Secretarul de stat Știr Vicențiu Gavrilă, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, despre el și despre guvernare

„Ceea ce vrem noi este ca guvernarea să fie cât mai deschisă, asta înseamnă o încredere mult mai mare a cetățenilor în actul de guvernare. Și după cum îmi place să spun: cetățeanul trebuie să fie în mijlocul deciziei publice. Acesta este rolul meu în Ministerul Consultării Publice, un rol practic care se potrivește foarte bine cu ideologia liberală a partidului din care fac parte, că noi luptăm pentru interesele cetățenilor și ceea ce vreau este ca – și am spus-o și dimineață – este ca societatea civilă să fie implicată activ în orice act administrativ, în orice act ăăă… Atunci când societatea civilă, când cetățeanul este implicat activ, atunci nu mai poate să existe nicio temere că o lege a fost dată într-un sens sau în altul„

De unde vine

Deși e incapabil să comunice la nivelul funcției pe care o deține, Știr e descris de foștii săi colegi de partid drept un aprig lăudăros. Acest lucru se vede și din CV-ul său, unde scire că ar fi terminat „facultate” în cadrul UTCN, și că ar avea diplomă de inginer electromecanic. În realitate, este vorba despre un Colegiu tehnic care a funcționat în perioada 1992 – 2007 și care avea statut de școala preuniversitară, în care se urma o specializare timp de 3 ani. Pe diploma lui Știr scrie „Inginer de Colegiu” – potrivit reprezentanților Univeristății Cluj Napoca – ceea ce nu echivalează în nici un caz cu diploma unui absolvent al Facultății de Electromecanică. Știr a absolvit o scoală profesională în 1994, la Aiud. Și-a echivalat studiile la un liceu industrial din Dej, în 1997. Apoi s-a înscris la acest Colegiu din cadrul UTCN. Până în 2009 a lucrat la  SC Ocna Dej, la departamentul „transport”. Nu specifică ce meserie. Apoi diploma de Colegiu l-a ajutat să urce o treaptă în ierarhia acestei societăți. Politicianul și-a dezvoltat ulterior propriile afaceri și deși în declarația de avere nu figurează cu venituri semnificative, surse din PSD au informat că omul e dispus mereu să cotizeze cu sume importante de bani atunci când urmărește un scop.

 Savurosul discurs transcris integral din conferința de presă, cuvânt cu cuvânt.

Vizita pe care o intreprind astăzi in Timișoara se referă pe guvernare deschisă, transparență decizională. Și aș vrea să vă spun câteva cuvinte la început. Ministerul pe care-l reprezint are un rol important în aplicarea deciziilor guvernamentare, are un rol important ca aceste decizii care să iau să se ajungă la fiecare cetățean. Chiar prin legea transparenței decizionale numărul 52 din 2013 (de fapt este din 2003 – n.red), o lege din care, practic, noi am creat și un Comitet pe care o să vi-l amintesc imediat, această lege a transparenței decizionale este legea prin care Ministerul nostru, fiind un minsiter nou – a fost format anul acesta – și are mai mult și un rol de observator în Guvernul României, pentru ca toate legile să fie dezbătute și să nu fie legile date fără să apară în dezbatere publică. Acesta este rolul nostru de observator.

În acest sens, noi am creat două platforme, o platformă care se numește RUTI, Registrul Unic de Transparența Informațiilor…aa Intereselor, mă scuzați  (de fapt, este Registrul Unic al Transparenței Intereselor – n.red) prin care, fiecare decident, primul ministru, ministru, secretari de stat, are o întâlnire, o întâlnire care este în interesul cetățenilor, această întâlnire este trecută pe platforma RUTI, unde fiecare cetățean poate să vadă rolul acelei întâlniri, iar dacă acea întâlnire este de interes pentru el, poate ca să participe la acea întâlnire. Deci totul este destul de transparent. Ceea ce vrem noi este ca guvernarea să fie cât mai deschisă, asta înseamnă o încredere mult mai mare a cetățenilor în actul de guvernare. Și după cum îmi place să spun: cetățeanul trebuie să fie în mijlocul deciziei publice. Acesta este rolul meu în Ministerul Consultării Publice, un rol practic care se potrivește foarte bine cu ideologia liberală a partidului din care fac parte, că noi luptăm pentru interesele cetățenilor și ceea ce vreau este ca – și am spus-o și dimineață – este ca societatea civilă să fie implicată activ în orice act administrativ, în orice act ăăă… Atunci când societatea civilă, când cetățeanul este implicat activ, atunci nu mai poate să existe nicio temere că o lege a fost dată într-un sens sau în altul. Tocmai în acest mod am creat comitetul național OGP în care membri sunt 7 secretari de stat și 7 membri din societatea civilă. Dimineață la Prefectură am avut o întâlnire unde am promis societății civile  că un reprezentant va fi acordat Timișoarei.

O întâlnire dimineață foarte benefică în care am întâlnit foarte mulți oameni implicați, deci mai puțin am mai întâlnit așa ceva în țară, ceea ce  m-a făcut ca să ofer  un rol, în acest Comitet, unui reprezentant. Acuma urmează ca societatea civilă care a fost dimineață să stabilească un resprezentant care să fie în acest Comitet Național, care are rolul de a coordona…(citeștec ceva de pe foaie), implementarea acțiunilor. Ceea ce mai vreau să spun este că tot pentru transparența decizională, noi am creat al doilea program de care vă spuneam, „Conect”, in care am solicitat și dimineață și solicit și prin intermediul dumneavoastră, tuturor organizațiillor neguvernamentale sau societății civile, să se înscrie în această platformă. Există pe site-ul ministerului dialogsocial.gov, unde o dată înscriși vor primi în timp real orice informație care apare în spațiul public, aicea mă refer la actele normative, mă refer chiar la minutele din ședințele de guvern, sau minutele de la întâlnirile între miniștri, între grupurile interministeriale, întâlniri între administrație și societatea civilă și mai mult decât atât, în timp real, fiecare va primi această informație.

Tot pe această platformă, orice cetățean, sau orice societate civilă, sau ONG, poate să trimită anumite sugestii, anumite proiecte. Noi le vom analiza și le vom trimite spre ministerul de resort, unde vom urmări până la rezolvarea lor. (Se uită pe foaie) Dorința noastră, a mea și a Ministerului pe care îl propun, este ca să implementăm aceste măsuri cu guvernare deschisă și la nivel local, unde are un factor destul de important. Chiar astăzi voi participa la un program cu „smart City”, mai bine spus „orașul inteligent”, unde implicarea societății civilă va fi una, una importantă. Și vă spun de ce: pentru că noi vrem cu tehnologia care o avem, să creăm un oraș inteligent, dar pe de altă parte, creind acest oraș inteligent, trebuie ca și societatea civilă, ca cetățeanul de rând, să  aibă acel spirit civic ca și el să să ridice la nivelul orșului inteligent, la nivelul tehnologiei. Pentru că pot să vă dau un exemplu simplu. Degeaba noi am creat acuma, punem pubelele, sticle, plastic și așa mai departe, dar dacă noi, cetățeanul, nu știm ca să mergem să punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este făcut într-un mod corect. Pentru că la final, după ce vor fi colectate acele deșeuri, va fi nevoie de oameni pentru sortare, când noi putem face, simplu, să punem deșeuri normal. Tot cu tehnolgia, pot să vă spun că s-a creat, știți bine,  tot cu problemele cu pădurile, s-a creat acel radar al pădurilor. Cu tehnologia. De când s-a creat, a scăzut foarte mult, încă nu a ajuns chiar la zero, dar a scăzut foarte mult tăierile ilegale de…de lemn. Și totul merge peee…(pauză, zâmbet tâmp) so-cie-tatea civilă! Dacă noi, societatea civilă, sîntem implicați, și în toate conferințele, și în toate dezbaterile pe unde voi merge în țară, voi încerca să aduc cât mai mult societatea civilă ca să fie alături de noi. Acesta este rolul acestui guvern, să nu mai guvernăm singuri. Vrem ca guvernarea să fie ăăă și politic și a societății civile și atunci  va fi acea transparență pe care toți cetățenii României și-o doresc.”

 

5 comentarii

  1. Orice om poate avea momente mai puțin bune dar prestația autorului acestui articol lasă de dorit! Cum să publici un articol cu o calomnie în titlu?!
    Iar chestiunea cu transcrierea discursului, cel care a transcris discursul, sau nu a trecut pe la școală sau nu a scris niciodată după dictare. Maniera rușinoasă în care a fost publicat acest articol este mult mai jenantă decât prestația slabă pe care orice om o poate avea în discursul public din diferite motive.

  2. …doamne fereste..!!!!!…ce idiot…ce analfabet…cata lipsa de scoala…de minte …de bun simt!!!!!Si cand te gandesti ca asta a candidat la primaria Dejului….si el sponsoriza…candidatul PSD ului….si era prieten si cu PMP….si cu PNL……si asta vine din ALDE…Cataniciu!!!!! Ce adunatura…..astia decid soarta noastra…biet popor….

  3. Într-adevăr, nu a fost cel mai reușit discurs al lui dar e un om cu o inimă mare,personal îl cunosc,dar în ziua de azi e cel mai ușor să „aruncăm ” cu noroi….îmi pare rău că trăiesc în România, un popor care „excelează ” la a vedea „paiul” din ochii altora , nicidecum „bârna” din ochii proprii. . .

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.