Închide

Clujenii pot vizita colecția de sute de soiuri de trandafiri din stațiunea de cercetare horticolă, sâmbătă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 16, 2022 0 386

Clujenii pot vizita colecția de sute de soiuri de trandafiri din stațiunea de cercetare horticolă, sâmbătă.

Ca de obicei în ultimii ani Stațiunea de Cercetare Horticolă a Clujului se deschide o dată pe an pentru vizitatori, în acest an aceasta se deschide sâmbătă pentru clujeni. Stațiunea din cartierul Gheorgheni de zeci de ani o colecție impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 46 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în subordinea căreia se află stațiunea.

Vizitatorii au ocazia să admire aceste soiuri sâmbătă între orele 10 și 18 și pot primi sfaturi privind îngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii. Trandafirii sunt în plină perioadă de înflorire, arată universitatea. Intrarea este liberă, iar accesul se face pe la intrarea din strada Horticultorilor 5.

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.

Specialişti de marcă ai cercetării româneşti ca prof dr.ing Ştefan Oprea în domeniul viţei de vie care a obţinut şi omologat soiuri de masă de viţă de vie adaptate zonei Clujului, soiuri solicitate şi în prezent, a creat de asemenea soiuri de măr ardelean, Ancuţa.

Cercetător ing Mircea Străulea care o obţinut şi omologat soiuri de păr din care, soiul Napoca se află în sortimentul naţional şi utilizat ca genitor în unităţile de cercetare din Europa.

Cercetător dr.ing Ştefan Wagner specialist în ameliorarea portaltoilor, a cireşului şi binecunoscut în ameliorarea trandafirului –a creat şi omologat soiuri valoroase , promovate şi extinse în cultură.

Cercetător ing. Botar Andrei, un specialist valoros în arbuşti fructiferi, cercetător dr.ing. Syekely Iosif un specialist redutabil în protecţia plantelor.

Stațiunea avea după Revoluție 240 angajați, dintre care 24 de cercetători și nu mai puțin de o mie de zilieri; în 2006 numărul se redusese la 12 cercetători și 20 zilieri, iar în urmă cu patru ani – 23 angajați, din care șapte cercetători. „Deşi unitatea a fost nefinanţată, activitatea s-a susţinut prin calitatea personalului. Tinerii cercetători au depus eforturi susţinute şi s-au perfecţionat prin master şi doctorat. Activitatea de cercetare continuă să se afle în prim plan: astfel, dintr-un total de 183 de soiuri omologate în staţiune, 67 de soiuri au fost omologate după anul 1990, din care 34 de soiuri din speciile horticole existente în staţiune, au fost omologate în perioada 2007-2015”, arată istoricul instituției.

Citește și:

Parcul neștiut al Clujului: expoziție de sute de specii de trandafiri la stațiunea de cercetări horticole din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu