Închide

Clujenii îi aduc reproșuri și semnează scrisori deschise pe tema parcurilor din Cluj Napoca, în timp ce Boc se laudă cum a investit Primăria Cluj 500.000 de euro pentru reamenjarea parcului dintr-un oraș din Republica Moldova

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 29, 2022 0 341

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost în Republica Moldova, la finalul săptămânii trecute, pentru a participa la manifestațiile dedicate Zilei Naționale a țării (27 august – ziua în care se sărbătorește independența Republicii Moldova față de URSS). Mai precis, Boc a fost prezent în orașul Ungheni – oraș care s-a înfrățit cu municipiul Cluj Napoca și care de asemenea a sărbătorit 560 de ani de la prima atestare documentară.

Boc a ținut să transmită imagini din Parcul Central al orașului moldovean Ungheni, pentru a prezenta investițiile care s-au realizat aici din bugetul local al municipiului Cluj Napoca.

Primăria prin Consiliul Local Cluj Napoca au alocat 500.000 de euro, bani cu care a fost reamenajat întreg Parcul Central din acest oraș al Republicii Moldova.

„Este bine să fim solidari… Acum Clujul este prezent în Republica Moldova” a spus Boc, subliniind că parcul din orașul Ungheni a fost denumit „Micul Cluj” și că acest lucru a fost posibil „prin efortul Primăriei Cluj și al clujenilor”.

Printre zecile de comentarii laudative pe care le-a primit Emil Boc, au fost foarte mulți clujeni care au ținut să-i reamintească primarului Clujului că acasă are destule probleme nesoluționate, mai ales în privința parcurilor, a domeniului public gestionat și infrastructurii:

  1. -„O comună din Transilvania nu se putea ajuta cu banii ăia?La noi trebuie sa vină ungurii să facă?”;
  2. -„Ca și clujean doresc sa plătesc taxe în avantajul orașului meu, de exemplu pentru centura Clujului discutata de atâția ani? În loc să plătesc taxe și cu acești bani sa se facă parcuri pentru ,, frații nostri” care ne sunt frați doar când au nevoie și când nu , vorbesc urât de români și de România, în special când sunt în tări străine (chiar dacă au ajuns acolo datorită cetățeniei române)”
  3. -”Așteptăm și parcul din Zorilor”
  4. -„”Bine că faceti parcuri la altii dar in Dambul Rotund nu este un parc unde sa mergi cu copilul!!”
  5. -„Ați luat aerul condiționat de la Polivalentă cu dumneavoastră? Saună curată la Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică , sucuri din frigidere oprite…ne-ați lăsat pe economie?”
  6. -”Credeam că efortul clujenilor trebuia răsplatit cu infrastructura adecvata metropolei de 5 stele…„
  7. -„Vezi. Nu numai Orban Viktor investește în Ardeal și micuțul Boc a trecut granița….”
  8. -„Vă bateți joc de banii publici…..pentru asta v-a ales prostimea….?”
  9. -„2 km.de bulevard..câteva stații…si troleibuze…sunt praf în ochii contribuitorilor clujeni, din partea mafiei din primăria Cluj”
  10. -„În toate sondajele de opinie moldovenii spun ca nu suportă românii si ca nu vor unirea cu România. Ați făcut un gest foarte frumos dar nu meritau. Mai bine ați fi akkurat copii din România care nu au bani sa poată merge șa scoală. Luptați împotriva analfabetismului și săraciei din România decât să le faceți moldovenilor parcuri de distracții”.
  11. -„Mai bine ați venit și i-ați trimite pe angajații dvs să asfalteze str Brăduțului din cartierul Andrei Mureșanu. De ani de zile respirăm praf în orașulde 5 stele dar se pare că nu va pasă .. suntem buni doar să plătim impozite și la vot….”
  12. -„Mare si frumos! Asa ceva asteptam cam demulți ani si in Mărăști – Cluj!”
  13. -„După ce ai reparat drumurile din Cluj faci parcuri la Ungheni”
  14. -„Bravo, dar de rromii tăi din Cluj te interesează? Am înțeles din informatiile mass media că ați fost invitat la evenimentele lor și nu ați dat curs. Dar aici veniți, ca vă reprezintă”
  15. -„Frumos Boc. Dar vezi că mai ai de muncă în marele Cluj, la sate, de alea ar trebui să te ocupi și stații de bus în Observator. Grigorescu arata ca la drogați”
  16. -„Domnule primar, faceti mai mult la Cluj.”

În același timp, mai multe organizații și activiști civici și biologi  au semnat o scrisoare deschisă în care îi reproșează primarului Emil Boc că și-a încălcat promisiunea de a aloca 100.000 de lei pentru amenjarea parcului  Hoia–Baciu.

„În urmă cu 6 luni în urmă ați promis alocarea unei sume de 100.000 de lei. Acest studiu îndeplinește și rolul de bază pentru planul de management cu scopul de a conserva mai bine un areal amenințat de dezvoltare imobiliară haotică și infrastructură. Mai mult, în 2021, în urmă cu un an și jumătate, la propunerea societății civile și a consilierilor locali, ați acceptat la dezbaterile privind bugetul local un sprijin financiar pentru conservarea pădurii, plămânul verde al orașului. Nici angajamentul din 2021, nici cel din 2022 nu au fost încă respectate. De aceea, cerem ca alocarea prevăzută în buget să fie onorată, iar o echipă mixtă de specialiști din universități, medii asociative, administrație locală și județeană, silvicultură și proprietari privați să colaboreze printr-un proces participativ de bună guvernanță pentru a transforma pădurea Hoia într-o arie naturală (peri)urbană de peste 1.000 de hectare. Ar fi un cadru natural unic în țară, care ar aduce multă bucurie clujenilor dar și celor ce vin din alte orașe sau de peste hotare atrași de «magia» acestei păduri”, se arată în scrisoare semnată de:

Viorel Arghiuș,
Cadru didactic universitar, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB

Natalia Ciobanu,
Doctor în Ştiinţele Mediului, Grup de inițiativă civică Umbrela Verde

Mihai Paul Constantinescu
Președinte Asociația NATURA TRANSILVANIEI

Adi Dohotaru
Președinte Asociația Societatea Organizată Sustenabil SOS

Tibor Hartel
Cadru didactic universitar, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB

Radu Mititean
Director executiv – Asociația turistică, sportivă, civică și ecologistă CLUBUL DE CICLOTURISM „NAPOCA” (CCN)

Marius Moga
Arhitect și coordonator Someș Delivery, președinte Asociația miniMASS

Marius Mornea
Co-fondator Asociația Clujul Sustenabil

Loredana Peca,
Cercetător biolog, Grup de inițiativă civică Umbrela Verde

Horea Petrehuș
Președinte Asociația Cinegetică Pentru Cercetarea Habitatelor „Valori Superioare”

Adrian Ruicănescu
Cercetător Științific, Institutul de Cercetări Biologice, Cluj-Napoca

Eliana Sevianu,
Cadru didactic universitar, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB

Lóránd Silye
Cadru didactic universitar, Facultatea de Biologie și Geologie, UBB

Christian Schuster
Cadru didactic universitar, Facultatea de Studii Europene, UBB

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.