Închide

Clujeanul Vasile Szekely, supraviețuitor al lagărelor de exterminare de la Auschwitz și Buchenwald, a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Weimar din Germania

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 16, 2024 0 116

În vârstă de aproape 95 de ani, originar din Cluj, Vasile Szekely este unul dintre ultimii supraviețuitori din România ai deportărilor naziste din nordul Transilvaniei. El a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Weimar din Germania, relatează rfi.ro, citat de g4media.ro.

“Acum, când sunt distins cu titlul de Cetățean de onoare, aici la Weimar, nu pot să nu-mi amintesc că în urmă cu 79 de ani eram la doar câțiva kilometri de aici, aveam doar 15 ani și devenisem doar un număr. Cu niciun an înainte, învățasem la Liceul Evreiesc din Cluj, despre Goethe și Schiller și cunoșteam pe de rost poemul Erlkönig. Și acum vă pot recita câteva versuri în germană” a spus Vasile Szekely în discursul rostit la ceremonia de la Weimar, după care a recitat versurile stârnind entuziasmul audienței.

“Acum, primind acest titlu, promit să continui să lupt, cât mai sunt în stare, pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a obiectivelor jurământului de la Buchenwald. Văzând sala plină de tineri sunt încredințat că va fi cine să apere și în viitor democrația germană” a mai spus el.

Primarul Peter Kleine a spus în discursul său că orașul Weimar a rămas în istorie cu Goethe, Schiller, Bach, Bauhaus și Republica de la Weimar, dar și Buchenwald (aflat la numai 10 km distanță), suferința și moartea fac parte din istoria orașului. Weimar este recunoscător supraviețuitorilor lagărului Buchenwald pentru că au acceptat cetățenia de onoare, fiind astfel alături de cetățenii orașului în lupta lor împotriva antisemitismului, rasismului, fascismului, pentru păstrarea statului de drept în condițiile ascensiunii extremei drepte, a mai spus primarul general.

Vasile Szekely s-a născut pe 28 aprilie 1929, 28 aprilie la Cluj, într-o familie evreiască de condiție modestă. După ocuparea Transilvaniei de Nord de către naziști și cu complicitatea jandarmeriei ungare, în mai-iunie 1944 el a fost deportat ca marea majoritate a evreilor transilvăneni în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare