Închide

Clujeanul pionier al muzicii electronice din România, premiu pentru întreaga activitate la festivalul de blues

Cultură by Actual de Cluj - nov. 12, 2019 0 372

Clujeanul pionier al muzicii electronice în România, Rodion Roșca, primește un premiu de excelență pentru întreaga activitate la festivalul de blues care are loc la Cluj, peste câteva zile.

”Rodion G.A. sunt o legendă a muzicii anilor ’70 și ’80, un melanj de rock progresiv, psihedelic, metal și muzică electronică și pioneri pe scena muzicală electronică românească”, arată organizatorii festivalului. ”Rodion Roșca a fost fascinat dintotdeauna de posibilitățile încă neexplorate ale muzicii, fiind un ingenios în utilizarea resurselor limitate ale vremii pentru a-și aduce viziunea muzicală aproape de public”.

”Primeste recunoaștere din partea Cluj Blues Fest pentru că este o voce unică în peisajul muzicii de calitate românești. Dacă alte festivaluri de muzică electronică, cum e Electric Castle, l-au omagiat invitândul să cânte acolo, noi am decis să îl premiem simbolic pentru toată activitatea lui. A cântat rock, a compus muzică electronică, a reparat instalații de muzică, este legat intrinsec de tot ce înseamnă industria muzicală din Cluj. Nu în ultimul rând, se știe că trece prin momente grele, e foarte bolnav, Vrem să îl premiem, fie și simbolic, în viață nu post mortem, să profităm că îl avem printre noi. Valorile în țara asta trebuie premiate cât trăiesc. Merită din plin”, a spus producătorul festivalului, Tiberiu Fărcaș, pentru actualdecluj.ro.

Rodion Ladislau Roșca este cunoscut sub numele de scenă Rodion GA, dar și pentru tehnica sa foarte neobișnuită de a înregistra piese, prin supraimprimare pe benzi de magnetofon. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, unde a studiat clarinetul, Rodion și-a înregistrat timp de șapte ani, din 1970, prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977 pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează doar câțiva ani, până în 1983. A fost redescoperit în 2002 de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records i-au lansat în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.

Festivalul Cluj Blues Fest are loc vineri la cinematograful ”Florin Piersic” din Cluj-Napoca.

Citește și:

Rodion GA ajunge în The Guardian: „superstarul pierdut al României lui Ceaușescu”

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu