Închide

Festival de muzică cu concerte la banca națională, într-o casă memorială și la Casa Libertății Religioase

Cultură by Actual de Cluj - nov. 12, 2019 0 97

Un festival de muzică are concertul de deschidere la filiala din Cluj a Băncii Naționale a României.

E vorba de festivalul SoNoRo, ajuns la a 14-a ediție, care se deschide mâine seară cu un concert la Banca Națională a României. Festivalul are loc timp de cinci zile și programează șase concerte, susținute de 11 muzicieni reputaţi – e vorba de violoniștii maghiari Barnabás Kelemen și soția sa, Katalin Kókas, Tatiana Samouil, muziciană cu origini moldo-belgiene, clujeanul Francesco Ionașcu, violistul austriac Peter Langgartner și violistul și directorul executiv al festivalului, Răzvan Popovici, violoncelistul armean Alexander Chaushian, violoncelistul israelian Kyril Zlotnikov, binecunoscutul pianist canadian Louis Lortie, oboistul clujean Adrian Cioban și chitaristul italian Alberto Mesirca.

Concertul de la BNR, Cabaret Voltaire, e denumit după locul unde s-a născut curentul dadaist și include lucrări de Mozart sau Șostakovici, dar și lucrări compuse de artiștii dadaiști Erik Satie și Arnold Schönberg, unul dintre cei mai influenți compozitori ai secolului XX. Chitaristul Alberto Mesirca, nominalizat pentru ”Cea mai bună performanță solo” la Premiile Grammy din 2012, la Los Angeles, va interpreta o lucrare de Frank Martin.

Festivalul include o zi mai târziu un concert la Casa Boema, vineri unul într-un spațiu nou pentru festival, la Casa Libertății Religioase – fosta reședință a episcopilor unitarieni și actual centru cultural, iar în 16 noiembrie un concert cu intrare liberă la biserica reformată calvină, Songs and Dances of life. Biserica a fost construită în anul 1902, în stil gotic englez și este considerată un monument unic datorită vechimii şi a dimensiunilor, fiind cea mai mare construcţie gotică de tip sală din Transilvania şi din sud-estul Europei. Repertoriul va conține lucrări de Pablo Casals, Benjamin Britten și Mendelssohn-Bartholdy.

Ultima zi a festivalului cuprinde două concerte, la ora 11 într-un spațiu ce găzduiește festivalul pentru prima oară, la Casa Memorială Sigismund Toduță, și concertul de încheiere, în Sala Auditorium Maximum a universității ”Babeș-Bolyai”.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu