Închide

Clujeanul condamnat la închisoare cu executare pentru ultraj a scăpat cu suspendare, în apel

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 05, 2022 0 400

Clujeanul condamnat la închisoare cu executare pentru ultraj a scăpat cu suspendare, în apel.
Curtea de Apel a decis în urmă cu câteva zile să admită apelul inculpatului la decizia instanței inferioare, care îl condamnase la închisoare cu executare. În 29 noiembrie instanța a decis să modifice modalitatea de individualizare a executării pedepsei şi să dispună suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de un an și șase luni de închisoare, cu termen de spraveghere de trei ani. Decizia e definitivă și vine după ce instanța inferioară, Judecătoria Turda, îl condamnase cu executare.

E vorba de un bărbat de 36 de ani condamant pentru ultraj după ce a amenințat un polițist, l-a lovit și l-a mușcat de mână, rupt de beat fiind, și a fost dus la Psihiatrie. În spital i s-a pus un leucoplast la gură ca să nu-i mai înjure pe medici.

Faptele s-au petrecut în Câmpia Turzii, în luna mai. Astfel, în 2 mai, în jurul orei 3 dimineața, în timp ce se afla într-o parcare de pe strada Teilor din Câmpia Turzii, inculpatul fiind rupt de beat a declanşat alarma unui autovehicul parcat, motiv pentru care proprietarul acestuia a sunat la 112. La faţa locului s-a prezentat un echipaj de Poliție. Unul dintre polițiști s-a deplasat la inculpat, care se afla la pământ cu răni sângerânde la nivelul feţei, pentru a-l legitima, iar persoana vătămată s-a deplasat la apelant pentru a culege informaţii în legătură cu incidentul. Cu o atitudine recalcitrantă, inculpatul a refuzat legitimarea, motiv pentru care persoana vătămată a încercat la rândul său să îl legitimeze, solicitându-i în mod repetat inculpatului să îi înmâneze actul de identitate, în caz contrar va fi condus la sediul Poliţiei. Inculpatul a început să devină agresiv verbal şi fizic şi s-a opus legitimării şi efectuării controlului corporal, astfel că membrii echipajului de poliţie au decis să îl imobilizeze şi să îl încătuşeze, aşezându-l cu faţa spre autospecială şi mâinile pe portbagaj. Într-un final s-a reuşit încătuşarea inculpatului, apoi acesta a fost condus la portiera din dreapta-spate pentru a fi introdus în autospecială. Întrucât se împotrivea în continuare, inculpatul a fost introdus cu forţa în autospecială, apoi s-a lăsat pe spate şi a început să lovească cu picioarele în portieră. Persoana vătămată i-a atras atenţia să nu mai lovească şi a încercat să îi introducă picioarele în autospecială, moment în care inculpatul l-a lovit cu piciorul în mâna dreaptă şi i-a presat-o de portieră. În acel moment, persoana vătămată a strigat de durere, astfel că celălalt polițist a intervenit în apărarea acestuia şi i-a eliberat mâna. După introducerea inculpatului în autospecială, persoana vătămată i-a găsit portofelul şi actele de identitate.

În sprijinul lor, persoana vătămată a contactat-o telefonic pe persoana vătămată , agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Câmpia Turzii, Biroul de Ordine Publică, şi i-a solicitat să se prezinte la faţa locului. Astfel, în câteva minute, la faţa locului a ajuns un al doilea echipaj de poliţie. De la faţa locului, întrucât inculpatul prezenta răni sângerânde, s-a decis transportarea acestuia la Spitalul Municipal Câmpia Turzii, unde inculpatul a continuat să fie recalcitrant şi să se opună măsurilor poliţiştilor, motiv pentru care a fost introdus cu forţa în spital. Inculpatul a continuat atitudinea recalcitrantă şi faţă de cadrele medicale care încercau să îi acorde îngrijiri medicale şi care cu greu au reuşit să îl şteargă pe faţă, după cum se menționează în actele dosarului de la Judecătorie.

Având în vedere comportamentul inculpatului, aflat în stare vădită de ebrietate, s-a solicitat prezenţa unui echipaj de Ambulanţă în vederea transportării acestuia la Spitalul de Psihiatrie din Cluj-Napoca. În cele aproximativ 30 de minute de aşteptare, inculpatul a fost imobilizat la pat şi ţinut de membrii echipajului de poliţie, din cauza atitudinii agresive. Întrucât persoana vătămată se afla cel mai aproape de el, inculpatul a început să îi adreseze acesteia multiple cuvinte jignitoare, atât la adresa sa, cât şi la adresa familiei sale şi a Poliţiei Române. La un moment dat, inculpatul a încercat să o muşte de mână pe persoana vătămată, care îl ţinea la pat, dar aceasta din urmă a reuşit să se ferească. Apoi, inculpatul a început să o ameninţe pe persoana vătămată cu acte de violenţă împotriva sa şi a familiei, afirmând următoarele, după cum e menționat în motivarea instanței: ”Te calc pe umăr, deci te calc pe umăr! Tu vrei să-mi bat joc de tine şi de familia ta? Tu vrei să-mi bat joc de tine şi de familia ta? Te aflu, mă şmechere, stai liniştit, te aflu, f***-te-n gură! Te aflu, mă, să-mi bag p*** în viaţa mea, te joc cu familia şi cu tot neamu’ tău! Te aflu mă şmechere, dă-te în p*** mea, când ies eu de aici, te joc la umăr!”.

În tot acest timp s-a încercat calmarea inculpatului, atât de către persoana vătămată , cât şi de cadrele medicale, însă acesta în continuare a proferat cuvinte jignitoare, iar la un moment dat a scuipat-o pe persoana vătămată, motiv pentru care i s-a aplicat un leucoplast pe gură.
Într-un final, la faţa locului a ajuns echipajul de Ambulanţă, astfel că inculpatul a fost scos cu forţa, pe braţe, cu faţa în jos, din spital, întrucât se opunea.
Înainte de a fi introdus în Ambulanţă, inculpatul a continuat să o ameninţe pe persoana vătămată , afirmând ”Ăsta chelosu’, când te prind în Câmpia, nu contează că te prind în haine de poliţie, că te prind în civil, da’ să-mi bag p*** te joc pe gât, f***-te-n gură să te f**, te joc pe gât! Moldovane, te joc pe gât, pregăteşte-te Moldovane să-mi bag p*** în viaţa mea că ies, ies, ies de aci!”.
Apoi, inculpatul a fost transportat cu Ambulanţa şi internat în Secţia Clinică de Psihiatrie, unde a rămas din ziua respectivă, 2 mai, până în 9 mai. Întregul incident a fost filmat cu camerele body-cam purtate de polițiști.

Inculpatul și-a recunoscut vina în fața instanței, astfel că a beneficiat de judecare în procedură simpificată, cu reducerea pedepsei cu o treime. Inculpatul este în vârstă de 36 de ani, este văduv, studii primare, fiind încadrat în muncă şi nu este cunoscut cu antecedente penale. Totuși, pentru modul în care au fost săvârșite faptele, în public, instanța de fond a apreciat că e nevoie de o aplicare a pedepsei cu executare – nouă luni de închisoare pentru ultraj prin ameninţare și un an și trei luni pentru ultraj prin lovire. Cele două infracțiuni au fost comise prin concurs, astfel că instanța a contopit cele două pedepse și a aplicat pedeapsa cea mai grea, un an și trei luni de închisoare, cu un spor de trei luni.

Instanța de apel a decis însă să suspende executarea pedepsei. ”Este adevărat că pedeapsa este și un mijloc de constrângere, dar Curtea apreciază că rolul acestei sancțiuni de drept penal se poate satisface și fără executarea în regim de detenție a pedepsei. Prin conduita ulterioară, inculpatul a arătat că a conștientizat gradul de pericol social al faptelor, atitudinea sa procesuală fiind una de recunoaștere. Reținând aceste observații, dar având în vedere şi concluziile raportului de evaluare nr. 260/21.11.2022 efectuat de Serviciul de probaţiune Cluj în sensul că perioada de 6 luni de privare de libertate l-a determinat pe inculpat să reflecteze şi să-şi analizeze comportamentul în termeni de costuri şi beneficii, conştientizând necesitatea adoptării altor modalităţi rezolutive pe viitor pentru evitarea suportării altor consecinţe penale, Curtea consideră că poate acorda o șansă inculpatului de a se reeduca. Astfel, consideră că inculpatul poate reflecta mai mult la consecințele condamnării pe care a suferit-o și își va ajusta conduita pe viitor, sub imperiul măsurilor de supraveghere la care va fi supus pe durata termenului de supraveghere de 3 ani. Notează că în acest interval, cu garanțiile oferite de controlul constant exercitat asupra sa de consilierii de probațiune inculpatul va conștientiza pe deplin că orice abatere viitoare poate determina executarea în regim de detenție a pedepsei rezultante aplicate. Reține că acesta este încadrat într-un loc de muncă, nu are antecedente penale, poate dobândi o apreciere reală a valorilor sociale într-un mod adecvat prin modalitatea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei”, a motivat aceasta.

Citește și:

Condamnat la închisoare cu executare după ce a lovit și mușcat un polițist în Câmpia Turzii, l-a scuipat în spital, medicii i-au pus leucoplast pe gură și l-au dus la psihiatrie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu