Închide

Clujean câștigă un milion de euro în instanță de la Agenția de Restituire a Proprietății

EconomieTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2015 0 1783

O instanță din București a anulat executarea silită făcută de un cesionar din Cluj într-un proces cu miză de peste un milion de euro.

Judecătoria sectorului 5 din București a anulat în urmă cu o săptămână executarea silită a Agenției Naționale de Restituire a Proprietății (ANRP) cu suma de 4,8 milioane de lei, bani care au fost luați din contul instituției la cererea lui Iulian Aladar Laco , un cesionar din Cluj-Napoca.

Laco este cesionar în mai multe dosare de despăgubire și a mai chemat ANRP în instanță în alte opt cauze.

Executarea silită a vizat suma de 4,8 milioane de lei. În 10 octombrie 2014, suma respectivă, care includea și cheltuieli de executare și penalități, a fost trasă din cont, deși ANRP formulase contestație la executare, precizează instituția.

În cadrul acestui proces, până la anularea executării, instanța a acordat nu mai puțin de zece termene de judecată.

Pentru a preveni tragerea sumei din contul de Trezorerie, ANRP a cerut suspendarea executării silite, dar Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea în februarie 2014.

La ultimul termen, la data de 14 ianuarie 2015, ANRP. a cerut instanței să dispună și întoarcerea executării silite având în vedere că banii fuseseră trași în luna octombrie, solicitarea fiind însă respinsă. În aceste condiții, ANRP trebuie să înceapă un nou proces prin care să solicite întoarcerea executării silite.

Suma de 4,8 milioane de lei câștigată de ANRP se adaugă altor sume câștigate în instanță, în contul statului român, dar care nu au putut fi încă recuperate „din cauza procedurilor judiciare și a numeroaselor tertipuri pe care le folosesc în instanță cei care trebuie să restituie banii”,  precizează instituția care dă trei exemple – cazul Michael Mureșan — 23,8 milioane de lei, cazul Diaconescu — 11,6 de milioane de lei, cazul Bilegan — 8,9 milioane de lei, în care instanțele au anulat executările silite, nici până la această oră banii nu au putut fi recuperați.

Pentru a înțelege condițiile „ridicole” după cum se exprimă ANRP în care s-a ajuns la executarea silită în cazul Laco, instituția arată în facsimil un document invocat ca titlu executoriu, act emis de o firmă de brokeraj. ANRP adaugă că a sesizat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, „având în vedere că, în timpul procesului privind contestația la executare, printr-un contract de cesiune, cesionarul Laco și-a înstrăinat o parte din drepturi unei alte persoane”.

Document Ssif Broker

Nici un comentariu

Scrie un comentariu