Închide

Cluj IT vrea să pună bazele unui hub regional de securitate cibernetică

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 22, 2024 0 245

Clusterul Cluj IT, care adună companii, instituții și universități din zona de nord-vest a țării, vrea să lanseze un hub regional de securitate cibernetică, spun reprezentanții asocierii, care au testat ideea în cadrului unui eveniment organizat la Cluj.

„Gândim servicii și programe în domeniu cyber de câțiva ani, cu companii și parteneri”, a spus Stelian Brad, președintele Cluj IT, în cadrul Cluj Innovation Days. Însă, acum, cei din cluster ar vrea un hub de specialitate, într-un moment în care veștile despre atacuri cibernetice în parlament, spitale și instituții publice nu mai sunt rarități.

„Suntem într-un stadiu foarte incipient, dar am lansat ideea dintr-o necesitate. Constatăm că asta devine o problemă. România este din ce în ce mai expusă la diverse atacuri. Suntem vulnerabili, asta este clar, mai ales în zona de administrație publică. Suntem convinși că valul doi va putea afecta și mediul privat”, spune Andrei Kelemen, CEO-ul Cluj IT Cluster, pentru Economedia și Actualdecluj.ro.

„Pin urmare, ceea ce ne propunem noi este să aducem competența aceasta mai aproape de cei care au nevoie și să instituim un model  de colaborare între mediul public și cel privat, între actorii care pot să ofere servicii pe zona de cybersecurity. E un proiect pilot pe care noi l-am propus autorităților de la București, pentru că i-am avut aici alături de cei de la DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică), pe cei de la Agenția de Dezvoltare Regională”, a mai spus Kelemen.

Parteneri ar fi Cluj IT, două universități din Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, DNSC. ADR va sprijini inițiativa. De asemenea, în acest proiect ar urma să se alăture și actori din mediul privat – companii specializate sau unele care au departamente care se ocupă de securitate cibernetică, care fac deja parte din cluster.

De ce e nevoie de un hub? Ce ar face, mai concret acesta? 

„Ar fi chestiunea de coordoanrea care nu se întâmplă acum”, spune Kelemen. „Dacă se întâmplă ceva într-un spital, într-o instituție, nu știe cui să se adreseze. Cine ar putea să vină cu soluții? O dată e nevoie de o intervenție rapidă, pentru a limita efectele negative, apoi să repare și un al treilea pas să facă construcția pentru prevenție. Așa că acest hub ar putea să fie un centru de competență căruia să se adreseze organizațiile publice și private”, a spus șeful Cluj IT.

Componenta de securitate cibernetică e prinsă deja în DIH4Society, din care Cluj IT face parte (unul dintre cele șapte centre de inovare digitală selectate pentru a funcționa în România). „Acesta e un proiect, are o durată de viață limitată. Pe scheletul acesta vrem să construim un alt proiect. Noi vom oferi servicii de training, vom ofer servicii de audit pe zona de cyber security pentru companii și organizații pentru care avem și resurse și experți și vom face asta. Dar, repet, asta se încheie, proiectul acesta are o viață finită, până prin 2026”, menționează Kelemen.

După testarea apelor, în cadrul Cluj Innovation Days, eveniment organizat joi și vineri la Cluj, urmează pașii pentru punerea în aplicare a proiectului. „Am luat pulsul, am văzut că este interes, că există competență, așa că pasul următor e să trecem la un nivel de concretizare, să punem pe hârtie ideile și să stabilim niște priorități. Folosindu-ne de DIH4Society, unde avem resurse asigurate, avem baza, vrem să construim mai mult, vrem să vedem educație. Am aflat de la colegii de la DNSC, care au organizat angajări, că nu au reușit să găsească în piață oameni pregătiți pentru ce au ei nevoie. Au avut candidați, dar nu au găsit specialiștii de care aveau nevoie”, exemplifică CEO-ul Cluj IT.

Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Sociey) s-a lansat în urmă cu aproape un an la Cluj, acesta fiind unul dintre cele șapte centre de inovare digitală selectate pentru a funcționa în România. DIH4Society ar urma să livreze servicii valorând aproape 4 milioane de euro, în următorii 3 ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare