Închide

Cluj. „Fraţii cei mici” din Uniunea Europeană s-au adunat pentru o alianţă patronală a oamenilor de afaceri din patru ţări

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 09, 2018 0 1060

Patru confederații patronale din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia au semnat azi la Cluj documentele de constituire a Alianței patronale a țărilor est-europene, membre ale Uniunii Europene. Într-o Europă tot mai divizată de tendinţe eurosceptice, naţionaliste şi extremiste, VOSZ din Ungaria, Employers of Poland, EAS din Slovacia și Uniunea Naţională a Patronatului Român au stabilit să îşi unească forțele „pentru a reprezenta, cât mai eficient, interesele mediilor de afaceri din Ungaria, Polonia, Slovacia și România în raport cu conducerea UE, precum și cu mediile de afaceri din orice altă țară a lumii”, potrivit iniţiatorilor demersului. La eveniment nu au fost prezenţi nici primarul Emil Boc, nici preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi nici preşedintele confederaţiei maghiare, milionarul Sándor Demjan (TriGranit, fost partener în proiectul eşuat al Cartierului Tineretului şi dezvoltator Polus Center), care şi-a trimis la Cluj vicepreşedintele. A venit, în schimb, la Cluj şi reprezentantul celei mai mari confederaţii patronale din Germania, cu care noua structură ar urma să colaboreze.

În ultimii doi ani, UNPR a semnat acorduri bilaterale cu fiecare dintre cele trei confederaţii din ţările vecine, dar acordul semnat vineri la Cluj ar urma să ofere posibilitatea celor aproximativ 52.000 de firme membre a celor patru confederații de a interacționa rapid și eficient pe platforma comună de comunicare și business care va fi realizată. Deocamdată, la Cluj s-au semnat nişte documente. „Alegerea Clujului pentru acest eveniment nu este întâmplătoare. Am să consider această alegere ca o recunoaştere a oraşului Cluj-Napoca în comunitatea de business în România, ca pol dinamic, deschis pentru business, cu un dialog extraordinar cu autorităţile şi universităţile”, a spus Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj. În ciuda declaraţiei, la evenimentul de ieri nu au venit nici primarul Emil Boc şi nici preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe. Din partea primăriei a venit, în schimb, Emilia Botezan, şef al biroului de Relaţii Externe şi Investitori şi la eveniment a participat şi prefectul Aurel Cherecheş.

„La începutul acestui an am hotărât ca azi la Cluj să semnăm documentele acestei alianţe. Ne-o dorim ca o voce unitară şi puternică când vom reprezenta interesele oamenilor de afaceri, a mediului de business în raport cu Bruxelles-ul sau cu orice ţară a UE. Nu întâmplător am ales Clujul. La Varşovia discutam despre locul unde va avea loc evenimentul, i-am lămurit pe colegii noştri să venim la Cluj, în Capitala Transilvaniei. Clujul e un exemplu deosebit pentru ceea ce înseamnă evoluţia culturii româneşti, dar şi a mediului de afaceri. E un exemplu pentru România  şi pentru Europa”, a spus Ioan Lucian, preşedintele UNPR. „Sperăm să putem concretiza planurile şi să avem deschise posibilităţile de a face afaceri, de a aborda proiecte regionale europene. Fac apel la oamenii de afaceri: veniţi către noi!”, a mai spus reprezentantul patronatelor din România.

„Această colaborare a avut nevoie de ceva timp ca să crească şi trebuia să găsim un loc şi timpul potrivit ca să vorbim despre ea. A început cu ideea de a începe să colaborăm în cadrul unei regiuni carpatice. Am invitat ambasadori care fac partea din această regiune şi au urmat discuţii”, a spus despre începuturile colaborării Andrzej Malinowski din Polonia. De colaborare ar fi nevoie şi pentru abordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea economică. „Un document e crearea unui spaţiu de colaborare. Atât. Ar fi foarte rău dacă aici ar începe şi s-ar termina totul. Toţi suntem membri ai UE şi cu siguranţă colegii din Germania nu vor fi fericiţi să audă acest lucru, dar cred că a venit timpul, mai ales pentru fraţii mai mici ai Ununii Europene, să ne gândim la asta. Şi anume la cum putem să ne comportăm faţă de cele mai multe tendinţe protecţioniste faţă de membrii cei mai vechi ai UE. Sunt diferite discuţii despre Europa cu două viteze, chestiuni care se referă la delegarea angajaţilor şi încercările de a nu auzi o voce comună a ţărilor noastre sunt doar unele exemple care ne dau motiv de a ne gândi cum să vorbim noi cu o voce comună. Nu zicem că nu suntem ţări mai puţin dezvoltate. Am vrut să fim în Uniunea Europeană tocmai ca să ne echilibrăm la un moment dat şi dacă în unele privinţe suntem mai buni toată lumea ar trebui să se bucure. Acestea sunt doar unele probleme. Nu aş dori să ieşiţi de aici cu convingerea că semnarea acestor documente va creşte imediat rulajul în mediul de business, dar dacă vom reuşi să creăm condiţii pentru a creşte rulajul de afaceri, toată lumea va fi fericită”, a mai spus polonezul. Jan Oravec, reprezentantul confederaţiei din Slovacia, a susţinut că viitorul Europei nu constă în critica unei conduceri federale, ci în colaborarea transfrontalieră. „Semnarea acordului e un prim pas, sper să nu rămânem la asta”, a subliniat şi Oravec.

„Ne-am întâlnit aici pentru a construi un viitor comun, ca să întărim colaborarea între mediile de afaceri din ţările noastre. Avem un trecut comun în Europa de Est, există trăsături comune. În 2004, trei ţări semnatare ale acordului au aderat la UE, apoi a urmat şi România. Toţi am păşit pe acest drum în speranţa dezvoltării economice a ţărilor noastre. De atunci, scopurile şi visele noastre sunt comune şi avem posibilităţi asemănătoare. Luptăm pentru un ţel comun. Aşa putem profita mai mult de posibilităţile pe care le oferă aderarea la UE, pentru a dezvolta economiile celor patru ţări”, a spus Attila Gazsi, reprezentantul confederaţiei din Ungaria, ce cuprinde 40.000 de firme din ţara vecină. „Vom investi mai mult în ţările noastre şi vom aplica cu şanse mai mari pentru a accesa fonduri europene. Acest lucru nu se va petrece de pe o zi pe alta”, a fost de acord şi omul de afaceri maghiar.

Competitivitatea are nevoie şi de cooperare între actorii economici, a subliniat Mihaela Luţaş, reprezentanta UBB.”Ne concurăm între noi, ţări şi oraşe, dar ca să avansăm trebuie să lucrăm împreună. Într-o lume în care efectele geopolitce sunt majore s-a creat o alianţă între economiile care compun această parte a Europei. Noi, universităţile, suntem furnizori de studenţi. Absolvenţii unversităţilor noastre lucrează peste tot, într-un mediu global, îşi găsesc de lucru în Europa, în SUA. Dvs începeţi să admiteţi că aveţi nevoie de forţă de muncă de peste tot pentru a vă dezvolta”, a spus Luţaş.

Şi Germania a venit cu mesaj de cooperare. „Reprezint 600.000 întreprinzători din Germania, cu 11,5 milioane de angajaţi. Colaborăm cu asociaţiile de antreprenori şi am observat că puterea stă în uniune. Sperăm să avem o colaborare intensă aici în România. Din Germania cooperăm cu multe ţări”, a spus Patrick Meinhardt.

„Sper să facem ceva şi pentru cei care au trăit dezamăgiri faţă de asociaţii patronale”, a încheiat Ioan Lucian.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare