Închide

Clinica-spital de pe Moților, acceptată și de Primărie, fără heliport. Oficialii Institutului Inimii din vecinătate au contestat proiectul

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 10, 2022 0 659

Clinica medicală, spital, dorită pe strada Moților, în centrul Clujului lângă alte funcțiuni medicale publice, de firma de consultanță Entusia, proiect al biroului arhitectului Vlad Negru a fost acceptat și de specialiștii din comisia de urbanism a Primăriei, la ședința din 9 august. Proiectul fusese acceptat deja la ședința comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 23 septembrie, dar și de comisia de monumente. Proiectul a fost contestat de conducerea Institutului Inimii, însă primarul Emil Boc s-a arătat consecvent principilor instituite la urbanism și egalității de tratament.

De altfel, primarul Emil Boc și-a anunțat politica privind avizarea proiectelor încă de la debutul ședinței comisiei de urbanism din 9 august.

“Nu mai reiterez lucrurile pe care le-am spus de atâtea ori. Să rămânem în principii și unitate de măsură pentru toți. Numai în asemenea maniera puteam ține ritmul dezvoltarii urbane din oraș, cu principii, având PUG-ul și exigențele de trafic, asigurând unitatea de măsură și unitate de tratament”, a spus Boc la începutul ședinței de urbanism.

Imobilul viitoarei clinici-spital urmează să aibă subsol, parter, patru etaje și un etaj tehnic și o specialitatea de chirurgie toracică. Inițial clădirea propusă prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) urma să fie mai înaltă și să aibă și un heliport pe acoperiș. După ce secretarul Comisie de Monumente, arhitectul Virgil Pop, a criticat public proiectul, totuși s-a oferit avizul de la monumente pentru edificarea imobilului, însă la o înălțime mai mică și fără respectiva platformă pentru elicoptere.

Clinica urmează să se ridice pe o parcelă de 606 metri pătrați, în fața Centrului de Diagnostic și Tratament proiectat de arhitectul Vasile Mitrea, lângă biserica ortodoxă de pe strada Moților. Clădirea va ocupa 458 de metri pătrați, iar peste 92 de metri pătrați vor fi donați Consiliului Județean pentru a reglementa calea de acces spre clădirile Spitalului Județean aflate în vecinătate. Imobilul urmează să aibă subsol, parter, patru etaje plus unul tehnic. După cum explica arhitectului Vlad Negru de la biroul Transform, cei care au făcut proiectul, clinica a preluat din arhitectura policlinicii proiectată de arhitectul Vasile Mitrea, în perioada de dinainte de Revoluție, în zonă. 

La ședința CTATU din 9 august, proiectul a fost susținut de arhitecta Oana Oejdean de la biroul Transform.

Proiectul a fost contestat de conducerea institutului Inimii din Cluj, aflat în proximitate. Managerul instituției, Florin Crișan a intervenit în cadrul ședinței și a spus că viitoarea construcție dorită la strada Moților va aduce deservicii Institutului, afectând calea de acces a ambulanțelor și o zonă verde și un trotuar unde sunt amplasate echipamente necesare funcționării CT-ul din dotare. Mai mult, el a adus obiecții legate de indicatorii urbanistici ai proiectului, însă Boc a tranșat că detaliile respective au fost și vor fi lămurite de specialiștii comisiei. Managerul a adus obiecții și legate de înălțimea clădirii propuse, însă Boc și arhitectul-șef al municipiului le-au parat arătând că, de fapt, comisia de monumente a fost cea care a stabilit ca viitoarea clinică să se alinieze la cornișa clădirii Primăriei. Despre indicatorii urbanistici, arhitectul-șef, Daniel Pop, a ținut să arate că Primăria nu va aproba CUT-ul inițial propus, 4, mai ales că un astfel de coeficient s-ar fi acceptat doar dacă clădirea ar fi avut și un heliport. Acum se va accepta un CUT maxim de 3,5, a mai arătat Daniel Pop.

Față în față cu nemulțumirile expeimate de oficialii Institutului Iniții, primarul Emil Boc s-a pronunțat, având în vedere că s-a stabilit că proiectul nu va afecta activitatea și propritățile aferente celorlalte instituții medicale din zonă, în favoarea egalității în dezvoltarea unor proiecte în oraș.

“Trebuie să îi ajutăm pe toți, orașul trăiește și prin serviciile medicale pe care le oferă. Domnule Crișan, cunoașteți aprecierea profesională pe care v-o port. Nu vom fi de acord cu niciun proiect care să afecteze funcționalitatea Institutului Inimii, dar și alții au voie să se dezvolte. Astăzi ne despărțim ca puncte de vedere”, a spus Emil Boc.

Arhitecta Ligia Subțirică a fost singura din comisia de urbanism care a indicat proiectanților că normativele din România prevăd ca spitalele să fie deservite de zone verzi generoase. „Nu cred că acest proiect de spital este în conformitate cu legislația”, a mai spus Ligia Subțirică. Informată fiind de proiectanta Oana Oejdean că viitorul spital specilizat pe chirurgie toracică nu va implica recuperare și va avea doar paturi ATI dar și că există aviz de la Direcția de Sănătate Publică pentru viitoarea clinică, arhitecta din comisie a mai completat că „mă bucur că v-au dat avizul și în condițiile amintite”.

Alte recomandări au venit de la arhitectul Voicu Bozac care a cerut ca proiectul să fie cuplat în spate cu clădirea bisericii ortodoxe, până la cornișa acesteia, iar apoi să se retragă la etajele superioare dar și ca echipamentele aferente etajului tehnic să nu fie vizibile din stradă. Acestea au fost susținute și de alți membri, astfel că arhitectul șef al orașului a avizat proiectul, cu condiția ca proiectanții să preia respectivele exigențe.

Proiectanții au mai simulat și o dezvoltare ulterioară în zonă, în condițiile în care Consiliul Județean reușește să achiziționeze proprietățile vecine. Astfel, ar putea apărea o piațetă pe strada Moților sub care s-ar putea amenaja și o parcare subterană.

Vezi și: S-a elucidat misterul heliportului din centrul Clujului. Un privat vrea să schimbe regulile de construire mai jos de Primărie ca să facă o clinică privată

Clinica privată de chirurgie și transplant din centrul Clujului a fost acceptată de Județ: cu un etaj în minus și fără heliport, așa cum a decis comisia de monumente

(Proiectul clinicii/spitalului de pe strada Moților nu va afecta instituțiile medicale din zonă, au arătat proiectanții și specialiștii Primăriei. Arhitecții din comisie au cerut doar ca pe planșe să fie configurate, real, toate vecinătățile)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare