Închide

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2023: prezență modestă a universităților românești, care sunt total absente la Drept, Educație, Sociologie, Media și comunicare, Științele mediului, Istorie sau Geofizică / Cele mai multe apariții – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 23, 2023 0 246

Două instituții de învățământ superior acoperă mai bine de jumătate din totalul aparițiilor românești în cel mai nou clasament internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu. În ediția pe 2023 a acestui ranking, publicată ieri, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București au cele mai multe prezențe, urmate de Universitatea Politehnica din București, în timp ce alte șapte universități revendică aproximativ un sfert din totalul celor 40 de apariții românești în clasamentele pe domenii și subdomenii. Cu câteva excepții, în care unele instituții apar la mijlocul unor rankinguri, universitățile românești tind să figureze în partea inferioară sau la coada clasamentelor internaționale, atunci când apar în acestea, arată edupedu.ro.
Asemenea edițiilor anterioare ale rankinguluI QS, și 2023 universitățile din România sunt complet absente din clasamentele foarte multor subdomenii, inclusiv unele precum Dreptul, Educația, Sociologia, Comunicarea, Științele mediului, Geofizică, dar și Stomatologie, Asistență Medicală, Arhitectură, Istorie, Geografie etc.. În domeniul fundamental Științe sociale și Management, împărțit în 16 subdomenii, universitățile românești apar doar în ultima parte a clasamentului general și în clasamentele pentru două subdomenii.

Topul instituțiilor românești de învățământ superior, în funcție de numărul de apariții în QS World University Rankings by Subject 2023, este condus de UBB Cluj-Napoca – 14 apariții. Universitatea din București apare de 9 ori, iar Politehnica din București – de 6 ori. Topul complet:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: 14 apariții
Universitatea din București: 9 apariții
Universitatea Politehnica din București: 6 apariții
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: 3 apariții
ASE București – 2 apariții
UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca – 2
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: 1 apariție
Universitatea Tehnică “Ghe. Asachi” din Iași – 1 apariție
Universitatea Transilvania din Brașov – 1 apariție
USAMV Cluj-Napoca – 1 apariție
În total, clasamentul realizat de compania QS, furnizoarea unora dintre cele mai cunoscute rankinguri globale, acoperă 54 de discipline din cinci domenii fundamentale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare