Închide

Profesorul UBB acuzat de luare de mită, exclus din universitate

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 23, 2023 0 275

Universitatea ”Babeș-Bolyai” a decis excluderea lectorului Rudolf Cristian din comunitatea academică a Centrului UBB Reșița. E vorba de profesorul acuzat de luare de mită, sute de euro sau după caz zece mii de euro; acesta a fost trimis în judecată de către DNA și se află în arest preventiv după ce studenții cărora le-a cerut mită l-au deunțat.

UBB l-a concediat azi pe lectorul Rudolf Cristian din Centrul Universitar UBB Reșița, procedând la desfacerea contractului de muncă și excluzându-l astfel din comunitatea academică a UBB în contextul abaterilor de la etică, integritate și bune practici academice pentru care este anchetat, ”aspecte care sunt incompatibile cu valorile UBB și cu buna derulare a activităților academice la UBB”, după cum precizează universitatea.

Lectorul Cristian Rudolf a fost inițial suspendat printr-o decizie a rectorului Daniel David din toate activitățile academice desfășurate în cadrul universității din 22 februarie, după ce acesta a fost reținut de anchetatori.

Lectorul universitar de la extensia din Reșița a Universității ”Babeș-Bolyai” care cerea mită de la studenți ca să le dea notă de trecere la examene a fost trimis în judecată.

Procurorii anticorupție au anunțat în urmă cu câteva zile că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Cristian Rudolf, lector universitar, doctor în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Au fost probate, astfel, nu mai puțin de 25 de acte materiale.

În rechizitoriu procurorii au arătat că în zilele de 11 și 16 februarie Rudolf ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene” sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, inculpatul ar fi pretins de la fiecare masterand o sumă de 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, și nu mai puțin de 50.000 lei, adică zece mii de euro, pentru cursurile de doctorat. În 18 februarie Rudolf ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în 20 februarie ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și:

Detalii din cazul profesorului universitar care a cerut mită pentru a-i promova pe studenți: cel care l-a denunțat a fost un student de-al său, care e și ofițer de poliție

Lectorul universitar de la extensia din Reșița a UBB care cerea mită de la studenți a fost trimis în judecată

Nici un comentariu

Scrie un comentariu