CJ Cluj lansează emisiune de obligațiuni de zeci de milioane de euro ca să acopere cele două credite bancare gigantice pe care le-a angajat
AdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2022 0 350
Consiliul Județean Cluj lansează emisiune de obligațiuni de zeci de milioane de euro ca să acopere cele două credite bancare gigantice pe care le-a angajat. Decizia a fost luată ieri.
E vorba de o operațiune de refinanțare care va permite degrevarea bugetului județului și reducerea serviciului datoriei publice, ceea ce va avea drept rezultat direct posibilitatea accesării finanțărilor necesare pentru realizarea obiectivelor de investiții din anii următori.
CJ Cluj poate emite legal titluri de valoare pe piața primară de capital, mai exact obligațiuni. ”Finanțarea prin emisiune de obligațiuni înseamnă profit pentru cetățeni, deoarece dobânzile pe care le va plăti Consiliul Județean Cluj vor putea ajunge direct la cetățenii care investesc în obligațiuni și nu la băncile comerciale, ca în cazul împrumuturilor bancare”, susține instituția în proiectul de hotărâre aprobat ieri.
În prezent CJ Cluj are contractate două împrumuturi de la CEC Bank, din care a tras deja peste 60,4 milioane de lei, și de la BCR, de nu mai puțin de două sute de milioane de lei, din care a tras până acum aproape 173,3 milioane de lei. Emisiunea de obligațiuni va avea o valoare de aproape 380 milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de cel mult 12 ani. Astfel, din totalul de 379,2 milioane de lei, suma de 229,2 milioane va fi utilizată pentru rambursarea și închiderea celor două credite (BCR și CEC), iar restul de 150 de milioane – pentru cofinanțarea unei serii de proiecte europene.
Emisiunea de obligațiuni e intermediată de VMB Partners SA, cu care instituția publică a încheiat un contract de consultanță de specialitate. ”Gradul de îndatorare scade drastic în perioada 2024-2030 (sub 10%), iar serviciul datoriei se menține la un nivel de aproximativ 22-27 milioane lei anual”, arată consultanții. ”Perioada 2031-2035, corespunzătoare rambursării ratelor de capital, determină aparent un grad de îndatorare mai ridicat (aprox.29%) însă, o soluție similară adoptată la finele anului 2030 rezolvă, în egală măsură ca și astăzi, problema gradului de îndatorare. Astfel, o nouă emisiune de obligațiuni, lansată până la data la care ar trebui începute rambursările pentru obligațiunile emise astăzi, va asigura sumele necesare refinanțării rambursărilor de principal ale obligațiunilor emise în 2023 (roll over). Cu alte cuvinte, capitalul nu mai este (de facto) rambursat din veniturile proprii ale Consiliului Județean Cluj, ci refinanțat atunci când obligațiunile ajung la maturitate”.
Aceasta înseamnă că pe întreaga perioadă se plătesc doar dobânzi și comisioane – de emitere aferente operatorilor pieței de capital. Ulterior pentru plata obligațiunilor ar urma să fie emise alte obligațiuni. ”De aici și efectul de degrevare a bugetului Consiliului Județean, iar rambursarea capitalului împrumutat nu se va mai face pe viitor de la bugetul propriu, ci exclusiv prin alte emisiuni de obligațiuni”, arată consultantul.
Să menționăm că obligațiunile vor fi emise în euro și nu în lei, pentru că dobânda e mai mică în euro: se estimează, conform raportului, că dobânda la obligațiuni în euro poate fi de aproximativ 3-6 %, în timp ce valoarea actuală a ROBOR este de peste 7,75%, la care se adaugă și marja de profitabilitate de 0,3 %, deci peste 8 %. ”Cele două împrumuturi propuse pentru refinanțare sunt purtătoare de dobânda variabilă, iar instrumentul propus oferă mai multă predictibilitate și înlătură riscul fluctuației ROBOR sau EURIBOR. Evoluțiile recente arată că putem să ne așteptăm oricând la o evoluție în creștere a ROBOR, dar și a EURIBOR, pe termen scurt și mediu. Astfel, orice rată fluctuantă a dobânzii (indiferent că variază în funcție de ROBOR sau de EURIBOR) generează un risc ridicat”, motivează consultanții.
În ceea ce privește riscul de devalorizare a monedei naționale, estimările arată o probabilitate relativ minoră de manifestare. În consecință, cel puțin până în 2026, se estimează că riscul deprecierii leului față de euro este relativ redus.
De ce obligațiuni și nu contractarea unui credit? Iată cum motivează instituția în proiectul de hotărâre:
În perioada 2022 – 2035, gradul de îndatorare, calculat incluzând și garantiile pentru Compania de Apă Someș S.A. (care, potrivit Legii 273/2006 nu se ia in calcul pentru determinarea gradului de îndatorare) și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj R.A. nu depășește 17%. Băncile calculează totuși gradul de îndatorare ținând cont de toate împrumuturile și garanțiile aflate in derulare, indiferent de cofinanțările europene complementare unora sau altora dintre creditele existente.
Cu un sold al datoriei contractate și nerambursate redus și cu un grad de îndatorare situat la sub 17%, Consiliul Județean Cluj este aparent în categoria UAT care își permit contractarea de datorie publică suplimentară.
Din punctul de vedere al gradului de îndatorare și al soldului datoriei contractate și nerambursate, Consiliul Județean Cluj ar putea (teoretic) contracta credite până la o valoare de 200-250 milioane lei, însă un alt indicator, și anume gradul de acoperire al serviciului datoriei din excedentul operațional (DSCR), împiedică o astfel de abordare.
Prin definiție, gradul de acoperire al serviciului datoriei din excedentul operațional (Debt Service Coverage Ratio – DSCR) se calculează ca fiind raportul dintre suma dobânzilor, comisioanelor și ratelor rambursate aferente tuturor creditelor bancare într-un an, raportat la excedentul operațional brut al U.A.T. din anul respectiv.
Calculând acest indicator financiar conform exigențelor băncilor, se observă că pornim de la o situație care implică dificultăți în obținerea unei creditări bancare suplimentare.
Astfel, indicatorul DSCR va înregistra un nivel sub 1,2 (nivelul standard internațional acceptat de bănci) pentru o perioadă de 5 ani (2023-2027).
Se remarcă astfel necesitatea identificării unor soluții, alta decât creditarea bancară uzuală, pentru ca sarcina obligațiilor de plată să fie mai echilibrat distribuită pe perioada următorilor ani și, în același timp, să fie asigurată suficientă flexibilitate pentru contractarea altor datorii, în special pentru a asigura cofinanțarea pentru obiectivele ce vor fi susținute prin fonduri post-aderare de la Uniunea Europeană.
Având în vedere necesitatea asigurării sumelor necesare cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile, s-a identificat posibilitatea ca suma necesară pentru refinanțarea soldului datoriei publice locale a Județului Cluj și pentru realizarea obiectivelor prioritare de investiții, în valoare de maxim 379.200.000 lei, să fie atrasă printr-o emisiune de obligațiuni cu o maturitate de maximum 12 ani.
Astfel, din totalul de 379.200.000 lei, suma de 229.200.000 lei va fi utilizată pentru rambursarea și închiderea celor două credite (BCR și CEC), iar restul de 150.000.000 lei pentru cofinanțarea proiectelor europene cuprinse în Anexa la proiectul de hotărâre.