Doi tineri nevăzători, dintre care un student la Cluj, au reușit în premieră națională să escaladeze vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf al continentului american, de aproape șapte mii de metri
ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2022 0 261
Doi tineri nevăzători, dintre care un student la Cluj, au reușit în premieră națională să escaladeze vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf al continentului american, de aproape șapte mii de metri.
Răzvan Nedu şi Alex Benchea, cei doi sportivi Climb Again care împreună văd aproximativ 1% au ajuns pe vârful Aconcagua, 6.962m. Ascensiunea lor este o premieră pentru România.
Răzvan Nedu care vede aproximativ 1% şi Alex Benchea, care este nevăzător, sunt membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi ai programelor de terapie ai clubului Climb Again. Cei doi au reușit deja să escaladeze Kilimanjaro în 2019 şi Elbrus anul trecut. Cei doi sportivi ai Lotului Naţional de Paraclimbing au fost însoţiţi de alpiniştii Teofil Vlad și Anca Mihuţescu, precum şi de ghidul argentinian Pablo Tapia. ”Ruta expediţiei s-a desfăşurat sub forma unui circuit numit Aconcagua 360. S-a pornit din tabăra de bază Plaza de Argentina (4200m), iar coborârea s-a efectuat prin partea opusă a muntelui, prin Plaza de Mullas (4300m). Pentru a obţine o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent, instalându-şi tabere la înălţimi tot mai mari (4900m, 5400m şi 5900m) şi revenind de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina”, a explicat clubul Climb Again.
”În ziua de 17 decembrie, la ora 5 dimineaţa, am pornit spre vârf. Vântul estimat de prognoză era de 50km/h şi temperatura resimţită de -31 grade C. În jurul orei 15.30, după mai bine de 10 ore, am ajuns cu toţii pe vârf, iar la ora 16 am început coborârea. Am ajuns la corturi cât încă era lumină. În următoarea zi, am continuat coborârea pe la Plaza de Mullas. Pe 19 decembrie, am parcurs mai bine de 25 km. până la ieşirea din parcul naţional, pe valea Horcones”, a arătat Teofil Vlad. A fost o ascensiue dificilă, cu frig extrem, presiune scăzută și oxigen rarefiat.
Alex Benchea are 23 ani şi este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere şi i se spune ”alpinistul cu ochii albi”. ”A fost cea mai lungă şi cea mai complexă ascensiune de până acum, iar circuitul 360 a necesitat mai multă logistică şi pregătire”, spune el. ”Pentru mine, cele mai dificile momente s-au derulat între tabăra 1 şi tabăra 2 unde m-am luptat cu o insuficienţă respiratorie, cu frigul din ziua vârfului, iar mai apoi, coborârea. Acum, la final, pot spune că nu cred că vârful în sine contează, ci să ai un obiectiv, un ţel care să te ajute să evoluezi în viaţă”.
Răzvan Nedu are 25 ani şi este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing şi instructor de escaladă la Centrul Climb Again. ”În ziua vârfului, mi-a fost cel mai greu”, spune el. ”Simţeam că nu pot străbate acei ultimi metri dintr-o bucată. Mă împiedicam la fiecare pas. Ceilalţi alpinişti, veniţi acolo din toată lumea, ne încurajau, ne aplaudau, dar eu tot mă opream, îmi pierdeam respiraţie, îmi căutam aerul. Ştiam că este nevoie de pasi mici şi de planificare. Aşa cum fac şi copiii de la sală, copiii Climb Again. Cei mai mulţi fac acei paşi mici spre vârf, un vârf personal, numai al lor, care poate nu va fi un munte, ci încrederea că se vor descurca”.