Închide

CJ Cluj face plângere la DIICOT după ce i-a fost spart site-ul

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 07, 2021 0 640

Consiliul Județean a făcut plângere la DIICOT după ce site-ul a fost spart de un hacker, de două ori, conținutul a fost criptat iar autorul infracțiunilor a cerut răscumpărare în bitcoin.

Consiliul Județean Cluj a făcut plângere penală la DIICOT Cluj, în urmă cu puține momente, în jurul orei 13, a confirmat pentru actualdecluj.ro purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Iuga. Plângerea penală face referire la două infracțiuni cuprinse în Codul Penal, la articolele 362 și 363 – alterarea integrității datelor informatice și respectiv perturbarea funcționării sistemelor informatice, care se pedepsesc cu până la cinci și respectiv șapte ani de închisoare.

Surse din DIICOT au precizat pentru actualdecluj.ro că cel puțin până la ora 14 în instituție nu ajunsese plângerea CJ Cluj.

Amintim, hackerul care a spart ieri site-ul Consiliului Județean Cluj a publicat întreaga bază de date a acestuia, aseară, pe un site specializat – probabil deoarece CJ Cluj nu a  cedat șantajului de a plăti o sută de dolari, în bitcoin, ca hackerul să nu facă publice aceste date, altfel oricum publice.

Infractorul, care și-a luat numele Meowless sau Garf13ld pe forumurile hackerilor, a publicat aseară baza de date, după ora 19. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că oricum site-ul nu conținea date cu caracter personal și, de la o variantă de rezervă pe care o aveau deja, vor muta site-ul pe alt server; la ora publicării acestei știri site-ul nu era încă activ.

actualdecluj.ro l-a contactat ieri pe hacker și i-a adresat câteva întrebări dar acesta nu a răspuns.

Să mai spunem că Garf13ld anunța pe forumul respectiv, înainte de a sparge site-ul CJ Cluj, că vinde vulnerabilități pe mai multe ”site-uri guvernamentale”, așa cum le-a numit el – Primării, Poliții locale, Consilii Județene etc. ”Pentru PoC (proof of concept-n.red.), oferte și mai multe informații aștept mesaj în privat”, anunța el. PoC-ul a venit câteva ore mai târziu prin spargerea site-ului CJ Cluj care, să mai precizăm, a mai fost spart de câteva ori în ultimii ani.

Citește și:

Hackerul care a spart site-ul Consiliului Județean a publicat baza de date pe Internet

Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart și criptat, acum bandiții cibernetici cer bani ca să-l deblocheze.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.