Închide

Hackerul care a spart site-ul Consiliului Județean a publicat baza de date pe Internet

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 07, 2021 0 646

Hackerul care a spart ieri site-ul Consiliului Județean Cluj a publicat întreaga bază de date a acestuia, aseară, pe un site specializat – probabil deoarece CJ Cluj nu a  cedat șantajului de a plăti o sută de dolari, în bitcoin, ca hackerul să nu facă publice aceste date, altfel oricum publice.

Infractorul, care și-a luat numele Meowless sau Garf13ld pe forumurile hackerilor, a publicat aseară baza de date, după ora 19. Reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că oricum site-ul nu conținea date cu caracter personal și, de la o variantă de rezervă pe care o aveau deja, vor muta site-ul pe alt server; la ora publicării acestei știri site-ul nu era încă activ.

actualdecluj.ro l-a contactat ieri pe hacker și i-a adresat câteva întrebări dar acesta nu a răspuns.

CJ Cluj a anunțat că va face plângere penală după ce site-ul a fost spart, „fiind vorba despre o infracțiune, Consiliul Județean va sesiza instituțiile abilitate”.

Să mai spunem că Garf13ld anunța pe forumul respectiv, înainte de a sparge site-ul CJ Cluj, că vinde vulnerabilități pe mai multe ”site-uri guvernamentale”, așa cum le-a numit el – Primării, Poliții locale, Consilii Județene etc. ”Pentru PoC (proof of concept-n.red.), oferte și mai multe informații aștept mesaj în privat”, anunța el. PoC-ul a venit câteva ore mai târziu prin spargerea site-ului CJ Cluj care, să mai precizăm, a mai fost spart de câteva ori în ultimii ani.

Citește și:

Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart și criptat, acum bandiții cibernetici cer bani ca să-l deblocheze.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.