Închide

Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart și criptat, acum bandiții cibernetici cer bani ca să-l deblocheze.

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 06, 2021 1 2038

Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart și criptat, acum bandiții cibernetici cer bani ca să-l deblocheze.

Site-ul Consiliului Județean Cluj, cjcluj.ro, care nu era securizat, a fost spart iar fișierele au fost criptate. Pentru decriptare bandiții cer o sută de dolari plătibili în monede virtuale bitcoin, într-un portofel care nu poate fi urmărit. Site-ul a devenit inaccesibil. ”Trimite-ți” bani, e îndemnul hackerilor către autoritatea publică, pentru ca site-ul să poată fi accesat din nou.

Nu e prima dată când site-ul instituției publice e spart de hackeri. În urmă cu aproape un an, în iunie 2020, site-ul a fost deturnat de un grup de hackeri iar link-urile din acesta au fost redirecționate către o pagină de Facebook. În 2015 acesta a fost spart, de asemenea, când sute de documente de pe site au fost șterse.

”Meowless”, presupusul autor al infracțiunii, este un hacker român care se laudă pe forumurile de specialitate cu rezultatele sale penale – ”față de foarte mulți oameni, eu am și lucruri cu care mă pot lăuda, certificate, profilul de THM (Try Hack Me-n.red.) și HTB (Hack the Box-n.red.), am apărut pe la ziare cu site-uri sparte, am vândut shell-uri în site-uri guvernamentale cât nu îți trece ție prin cap”.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Iuga, spune pentru actualdecluj.ro că site-ul a fost spart prin identificarea unei vulnerabilități pe serverul pe care era găzduit. ”Colegii au identifict vulnerabilitatea și acționează ca să remedieze. Chiar acum se desfășoară procesul de recuperare, avem copie de rezervă și sperăm ca site-ul să redevină funcțional până diseară”, spune el. ”Nu se pune problema să fi fost în pericol informații cu caracter presonal. tot ce e pe site e public. Dar pentru siguranță chiar de azi mutăm site-ul pe alt server cu condiții superioare de siguranță. Nu se pune problema nici s pierdem date și nici nu se pune problema să  fi putut să prevenim în vreun fel acest atac; vom sesiza Poliția, chiar acum lucrează la sesizare colegii de la Juridic”.

Un comentariu

  1. […] ”Meowless”, presupusul autor al infracțiunii, este un hacker român care se laudă pe forumurile de specialitate cu rezultatele sale penale – ”față de foarte mulți oameni, eu am și lucruri cu care mă pot lăuda, certificate, profilul de THM (Try Hack Me-n.red.) și HTB (Hack the Box-n.red.), am apărut pe la ziare cu site-uri sparte, am vândut shell-uri în site-uri guvernamentale cât nu îți trece ție prin cap”. Purtătorul de cuvânt al instituției, Alin Iuga, nu a răspuns la telefon pentru declarații, informează ActualdeCluj.ro. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.