Închide

City Plaza nu a plantat 140 de copaci. Ce a făcut în schimb hotelul pentru "înverzire": parteneriat cu o companie din Energie

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 10, 2014 0 721

 

Recent vândutul hotel de 5* de pe piața locală City Plaza a dat drumul unei centrale de cogenerare, prima de acest fel din România, din sectorul hotelier, realizată după conceptul ESCO, implementat de compania EnergoBit. Proiectul de 200.000 de euro nu crește calificativul din certificarea de clădire „verde” pe care hotelul o deține, dar ar urma să scadă costurile de operare. Cât despre EnergoBit, proiectul de pe Sindicatelor poate fi considerat „proiect-pilot” de scos în piață. Una generoasă, dar deocamdată slab dezvoltată, spun specialiștii din domeniu.

Pentru implementarea soluției, Hotelul City Plaza a încheiat un parteneriat cu EnergoBit ESCO, privind realizarea unui proiect de cogenerare pe gaz natural. Acest parteneriat asigură pârghiile necesare de finanțare a proiectului prin împrumut propriu şi colaborare cu Banca Europeană de Reconstrucție şi Dezvoltare (care este de altfel și unul dintre acționarii grupului EnergoBit). Investiția totală de realizare a acestui proiect a fost de aproximativ 200.000 euro, din care cea mai mare parte, aproape 90%, este suportată de compania care implementează soluția. Amortizarea investiției depinde de nivelul tarifelor gazului natural și al electricitații achiziționate de hotel pe parcursul celor 10 ani de contract. La tarifele actuale de pe piață, investiția se amortizează în 8 – 9 ani, luând în considerare și mentenanța echipamentelor.

 

Conferinta de  Presa_800x600

 

 

Centrala de cogenerare a fost dimensionată pentru a acoperi banda de consum termic al hotelului atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarna. Mai precis, centrala de cogenerare asigură 65% din necesarul termic și peste 50% din necesarul de electricitate al hotelului în funcție de activitatea desfășurată în momentul de față, au explicat reprezentanții celor doi parteneri de proiect.

Prima factură în care ar trebui să se regăsească investiția este cea din decembrie, spune managerul hotelului înverzit”. „Implementarea acestui proiect înseamnă creșterea eficienței energetice a hotelului prin diminuarea consumului de energie electrică și gaz metan. Totodată, asumarea acestei investiții în centrala de cogenerare reprezintă un pas înainte în procesul de gestionare eficientă a resurselor, conform statutului de Clădire Verde pe care hotelul și l-a asumat începând cu anul 2013”, precizează Cosmin Sîndean, managerul hotelului. În 2013, Hotelul a obținut certificarea de clădire verde BREEAM In-Use, cu calificativul ”VeryGood”. Recenta investiție nu va urca însă nivelul de certificare.

 

DSC_1012_800x450

 

Pentru compania de implementare proiectul City Plaza are statut de „proiect-pilot”, fiind singurul finalizat deocamdată. Există însă și alți potențiali clienți, susțin reprezentanții EnergoBit, iar proiectele în pregătire sunt în diverse stadii de audit și contractare, un astfel de exemplu fiind o centrală pe biogaz în Dobrogea, în sectorul industrial. “Acest proiect este unul de referință pentru noi, deoarece este primul proiect de cogenerare realizat sub concept ESCO și probabil primul de acest gen realizat în industria hotelieră din România. Este un proiect de inițiativă prin care am dorit să convingem că se pot realiza astfel de proiecte și să încurajăm practic consumatorii de energie medii și mari să recurgă la măsuri concrete de reducere a consumurilor cu energia printr-o dezvoltare sustenabilă”, a declarat Tudor Socea, director general EnergoBit ESCO.

Cu doar aproximativ cinci astfel de exemple la nivel național, piața de cogenerare din România ar avea destul loc de creștere în anii următori, spun jucătorii din domeniu. „Investițiile pentru eficientizarea consumului de energie au devenit o necesitate în actualul context economic”, susține Sorin Hanja, de la EnergoBit. Chiar în condițiile în care până la 90% din investițiile necesare sunt preluate de compania care implementează soluția (costurile urmând să fie recuperate din economiile aduse), contractul complex și garanțiile care se impun fac ca soluția să nu fie deocamdată foarte larg acceptată în piață, explică Florin Pop, director EnergoBit.

 

Ce spun promotorii soluției că va aduce proiectul de cogenerare:

 

1. Reducerea gazelor cu efect de seră este de circa 56%, aproximativ 273 tCO2/an, echivalentul a 50 automobile care parcurg aproximativ 36.500 km/an sau echivalentul plantării a 140 de copaci.

2. Electricitatea produsă este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat; de exemplu corpurile de iluminat de pe străzile unui oraș de mici dimensiuni precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic.

 

DSC_1016_800x450

 

 

Hotelul “verde” și tranzacționat

 

În urmă cu câteva zile, omul de afaceri Sorin Dan a predat controlul hotelului de 85 de camere de la Cluj (care are credite în derulare, profit operațional și pierdere contabilă), rămând doar acționar minoritar, în urma unei tranzacții estimate la 10 milioane de euro.

Citește și:

Sorin Dan despre tranzacția de 10 milioane de euro de la îndatoratul City Plaza: “Voi avea o felie mai mică dintr-o plăcintă mai mare “

 

Dezbaterea Verde sau Cosmetizare”

 

Clujul apare cu 12 imobile în ediția 2014 a Raportului “Cele mai Verzi Clădiri din România”, lansat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Coucil). În vreme ce orașul era dat drept exemplu pentru încurajarea prin legislație a proiectelor „verzi”, pe piața locală a fost lansată discuția privind formula inechitabilă în care se acordă aceste beneficii. Astfel, deși în primă fază inițiativa administrației clujene a fost dată ca exemplu de bună practică, ulterior specialiștii în domeniu au sesizat că, în formula actuală, demersul poate fi considerat inechitabil. Astfel că administrația locală a decis că schimbă regulile privind acordarea de reduceri de impozite pentru clădirile “verzi”, așa încât acestea să se aplice gradual, în funcție de nivelul de certficare. Planul de schimbare vine după apariția unui „val” de clădiri deja operaționale, dar recent certificate într-un sistem care presupune doar completarea unor formulare, costuri de 750 de lire sterline și o perioadă de analiză de mai puțin de două săptămâni. Menționăm că municipiul Cluj-Napoca este primul oraş din ţară care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% în cazul persoanelor fizice și aplicarea impozitului minim (25%) în cazul persoanelor juridice. După un an în care singurii beneficiari ai inițiativei au fost proprietarii Amera Tower (prima clădire oficial verde din oraș, certificată LEED Gold), au apărut o serie de alte imobile, majoritatea certificate în sistemul BREEAM pentru clădiri deja construite. Astfel, soluția pentru aplicarea reducerilor de impozit ar fi acum ca acestea să se acorde gradual, în funcție de clasa de certificare, ținându-se astfel cont de investițiile pe care le-au făcut beneficiarii și de impactul imobilelor asupra mediului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.