Închide

Circulară în școlile clujene care vizează profesorii și direcțiunile: „Nu le mai cereți copiilor bani!” La o școală din Cluj părinții au zugrăvit sala de clasă și-au cumpărat mobilier pentru copii

EducaţieSocialTop News by Catalin Suciu - sept. 26, 2019 0 947

O circulară prin care li se cere profesorilor din Cluj să nu solicite nici un ban elevilor pentru materiale consumabile a fost trimisă în toate instituțiile de învățământ din oraș. Documentul apare după ce s-au înregistrat zeci de sesizări din partea părinților care se văd nevoiți tot mai mult să plătească pentru o educație aparent gratuită. În alte școli din Cluj sunt părinți care au zugrăvit săli de clasă sau au cumpărat mobilier pentru elevi.

*Primarul Clujului a anunțat la începutul anului școlar că: „Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume întrucât este lipsită de grija falimentului!” Emil Boc a susţinut în mesajul ocazionat de începerea anului şcolar că 20% din impozitele şi taxele locale sunt investite în educaţie,  infrastructură educaţională, burse şcolare, transport gratuit, echipamente educaţionale moderne.

*Emil Boc trimite apoi o circulară în școlile clujene prin care le solicită profesorilor și directorilor de instituții să nu mai ceară bani de la elevi pentru materiale consumabile, fiindcă școlile primesc suficienți bani de la bugetul local.

*Banii dați de părinți pentru hârtie igienică sunt un mizilic în comparație cu alte „cheltuieli neprevăzute” în unele școli din Cluj.

Fiecare an școlar aduce cu sine o serie de cheltuieli pentru o familie cu cel puțin un elev. Rechizite, haine noi de școală… flori pentru doamnele profesoare, fondul  clasei, în unele cazuri, ziua doamnei diriginte sau ziua învățătoarei și așa mai departe.  În unele cazuri, însă, copiilor li se solicită bani de consumabile, precum săpun sau hârtie igienică.  Părinții se plâng că în fiecare zi apar costuri noi, deși învățământul de stat este aparent gratuit și trebuie să le asigure condiții optime elevilor. Sunt cazuri în care profesorii cer claselor bani suplimentari pentru acoperirea unui necesar de săpun sau hârtie igienică. După mai multe sesizări făcute de părinți, primăria a trimis o circulară în școlile publice.

 

 

 

 

Realitatea diferă, însă, în alte cazuri. Profesorii nu cer nimic, dar părinții dau, fiindcă le ajung copiii acasă de la școală și le spun că de la mijlocul săptămânii în toalete nu mai există hârtie sau săpun.  Atunci, părinții se strâng într-o ședință, discută toate problemele și dau bani sau cumpără ei direct baxuri de hârtie igienică și săpun, pe care le dau școlii.

În alte școli elevii plătesc 100 de lei fondul clasei -ceea ce în mod normal e interzis – iar părinții dau bani pentru zugrăvitul sălii de clasă sau pentru zugrăvitul holurilor insalubre.  Încă 100 de lei /copil.  Este vorba de școala generală nr. 3 Liviu Rebreanu din Cluj. Tot aici, părinții au cumpărat dulăpioare școlare pentru elevi, la prețul de 85 de lei bucata/elev. În mod frecvent, zilele onomastice ale profesorilor implică și alte cheltuieli. Pe grupurile de WhatsApp părinții discută despre cadouri și ce anume ar trebui cumpărat pentru doamna dirigintă. Cadourile ajung la câteva sute de lei.  Acestor costuri se adaugă rechizitele necesare la început de an școlar. Cel puțin 350 de lei /elev. Dacă copilul are nevoie și de un ghiozdan nou, costurile trec de 500 de lei.

Chestiunea fondului clasei și a cheltuielilor reclamate de părinți că se fac în școli de prestigiu din Cluj, chiar pentru chestiuni elementare precum hârtia igienică și săpunul a ajuns la ședința Consiliului Local din 10 septembrie. Adriana Cristian de la USR a venit în plen și a sesizat, printre altele, în numele a multor părinți, că aceștia au fost nevoiți să dea bani pentru hârtie igienică sau săpun la Liceul Coșbuc sau la Liceul de Informatică din Cluj. Liderul consilierilor PSD, Dan Morar, a ironizat-o arâtând că, de acum, de când USR a venit în plen, primarul ar trebui să pună pe site-ul oficial, un grafic al hârtiei igienice pusă la baie în școli. Morar a mai ținut să spună că prefectul (omul PSD) a dispus verificări cu echipe mixte la toate școlile din oraș privind asugurarea condițiilor de igienă și că nu crede că problemele sesizate sunt reale. Un consilier PNL, Ionică Pop, i-a ținut isonul și a întrebat dacă trebuie pus graficul în metri liniari sau în suluri.  Cristian a susținut cauza și a spus că în USR sunt părinți care au plătit pentru hârtie igienică și săpun sau pentru alte cheltuieli ale copiilor pe care îi au la școli ca Liceul Coșbuc sau la Liceul de Informatică. O onsilieră locală tocmai de la PNL- Mihaela Suciu – a calificat intervenția ca degradantă pentru că respectiva și-a permis să vină cu aceste probleme în plen, în loc să se adreseze școlii și să rezolve problemele în liniște. Boc a părut  furios că fiindcă asemenea chestiuni precum „fondul școlii sau hârtia igienică pe care o cumpără părinții” intervin în discuții publice, în condițiile în care Primăria investește fonduri consistente în școlile din oraș. În plus, primarul și-a pus consiliera cu botul pe labe, arătându-i că libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită, mai ales în Consiliul Local, care este un for politic pentru problemele cetății.

Ulterior, a venit și circulara pe care Boc a semnat-o și a trimis-o școlilor din oraș, ca să se spele pe mâini că nu are nimic de a face cu fondul școlii sau cu alte contribuții pe care diriginții, profesorii sau conducerea școlilor le pretind de la părinții clujeni. Mai ales că, la ședința Consiliul Local, s-a acuzat implicarea USR în sesizarea făcută, tocmai ca să se facă circ politic în public.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare