Închide

Ciobanul condamnat la Cluj pentru tentativă de omor își va ispăși pedeapsa, după ce Curtea de Apel i-a respins apelul la decizia de condamnare

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 04, 2023 0 198

Ciobanul condamnat la Cluj pentru tentativă de omor își va ispăși pedeapsa, după ce Curtea de Apel i-a respins apelul la decizia de condamnare.

Astfel, instanța Curții de Apel a respins în urmă cu câteva zile apelul, ca nefondat, astfel că sentința Tribunalului Cluj – de condamnare la 15 ani de închisoare în detenție pentru tentativă de omor – a rămas definitivă. Ciobanul a cerut ca instanța să constate că prima instanţă nu a reţinut circumstanţa atenuantă a stării de provocare astfel că se impune reţinerea acestei circumstanţe şi reducerea limitelor de pedeapsă. ”Curtea reţine că, pentru reţinerea stării de provocare, se impune să se stabilească că actul de provocare din partea victimei a fost de natură ori a avut aptitudinea de a produce în psihicul inculpatului o tulburare sau emoţie care l-a determinat să acţioneze. Or, raportat la cele expuse în alineatele precedente, probele existente la dosarul cauzei, nu converg cu susţinerile inculpatului, respectiv că persoana vătămată l-a atacat cu briceagul şi cu bâta şi, astfel, i-a provocat o stare puternică de tulburare sau emoţie. Dimpotrivă, inculpatul susţine că s-au înjurat reciproc, iar apoi persoana vătămată, a scos un briceag, care nu a fost identificat la faţa locului, iar inculpatul a declarat că imediat ce a văzut briceagul i-a luat colegului său bâta şi l-a atacat. De reţinut este faptul că după ce i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri în zona capului, bâta s-a rupt în mai multe bucăţi, şi deşi, victima nu opunea rezistenţă, inculpatul a luat şi o piatră din apropiere şi i-a mai aplicat şi cu acea piatră un număr de cel puţin 5 lovituri”, a arătat Curtea de Apel. ”Astfel intensitatea agresiunii a crescut, deşi nu mai exista un atac, şi a încetat în momentul în care martora a ajuns la faţa locului (…) Astfel, ameninţarea inculpatului cu briceagul de către persoana vătămată şi starea de provocare în care se afla acesta, nu sunt susţinute de niciun mijloc de probă, prin urmare, Curtea nu va reţine că inculpatul a reacţionat proporţional cu gravitatea atacului şi nici că a acţionat sub imperiul vreunei tulburări sau temeri, prin urmare, în mod corect, a decis prima instanţă că nu se impune a se reţine circumstanţa atenuantă prevăzută”.

Din fişa de cazier a inculpatului rezultă că acesta a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor asupra unei rude apropiate. A fost eliberat la termen, în 10 august 2020, iar în 17 decembrie 2022 a săvârşit prezenta infracţiune.

Citește și:

”Miorița” de Cluj: un cioban a fost condamnat la 15 ani de închisoare ieri pentru tentativă de omor calificat după ce a fost gata să-și omoare colegul, cu o bâtă și o piatră în cap

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare