Închide

”Miorița” de Cluj: un cioban a fost condamnat la 15 ani de închisoare ieri pentru tentativă de omor calificat după ce a fost gata să-și omoare colegul, cu o bâtă și o piatră în cap

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 04, 2023 0 191

Un cioban din Cluj a fost condamnat ieri la 15 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor după ce și-a lovit în repetate ori colegul cu o piatră în cap, dar și cu o bâtă.

Ciobanul a fost trimis în judecată în ianuarie de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat iar ieri a venit și sentința instanței de fond – 15 ani de închisoare.

În fapt s-a reținut că în cursul zilei de 17 decembrie anul trecut, în jurul orei 17, în timp ce se afla pe marginea carosabilului, la o distanţă de aproximativ o sută de metri dinspre intersecţia DJ 107L cu DJ 107R, inculpatul pe fondul unui conflict spontan i-a aplicat victimei multiple lovituri la nivelul capului, folosind în acest sens o bâtă şi o piatră, în urma acţiunilor sale persoana vătămată suferind leziuni vindecabile în 75 – 80 zile de îngrijire medicală, fiindu-i pusă în primejdie viaţa. Atât inculpatul cât și victima erau angajați ca ciobani la o stână iar inculpatul se afla încă în perioada de probă, sosind la stână de doar câteva zile.

Iniţial, victima a fost internată cu diagnosticul de stop cardiorespirator resuscitat și traumatism craniofacial, fractură de bază de craniu și luxație de mandibulă, fracturi dentare multiple și altele, ulterior fiind transferată la Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială. După transportarea victimei la spitalul de urgenţă, la faţa locului a sosit un alt echipaj medical, inculpatul fiind preluat şi transportat şi el la spital, deoarece se afla în stare avansată de ebrietate. Acesta avea o alcoolemie de 4,81 g/l alcool pur în sânge.

Cu ocazia audierii, proprietarul stânei a declarat că se ocupă cu creşterea animalelor. Deoarece deţine aproximativ 650 de oi, a angajat trei persoane, printre care şi victima și inculpatul. În jurul orei 10 dimineața victima a închis berbecii în staul, după care a lipsit până la ora 16, când a venit înapoi la stână, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În continuare, martorul a declarat că ”la acel moment, i-am dat indicaţie să ducă berbecii în locul de dormit, în altă direcţie, pentru a nu se întâlni cu (inculpatul-n.red.)”. Când i-am zis direcţia de mers, el mi-a şi comunicat verbal că merge să-l bată pe moldovean (inculpatul din dosar-n.red.) fără să-mi zică un motiv concret. (Inculpatul) se afla la o distanţă de 500 de metri şi venea cu oile către victimă. Având în vedere că oile s-au amestecat cu berbecii, cei doi au lucrat ########, să nu iasă oile în drum, fără să se certe, pot să spun sigur acest lucru, fiindcă eram şi eu de faţă. Aceste fapte s-au petrecut în jurul orei 17. Fiindcă aveam treabă la fostul meu abator, care se afla la aproximativ un kilometru de aceştia, i-am lăsat pe cei doi ciobani împreună cu oile (…) Când mă aflam la abator, la ora 17:21 m-a sunat de trei ori (…) care mi-a comunicat că ciobanii mei se bat în stradă şi că unul este bătut tare. Având în vedere acestea, am venit repede înapoi. Când am ajuns, mai erau două maşini lângă ei. La faţa locului se afla (…) şi încă trei-patru persoane, pe care nu le cunosc. M-am dat jos din maşină şi l-am văzut pe (victimă-n.red.) jos, lângă o baltă de sânge, avea bota cu care umbla de obicei, lângă el, dar ruptă în mai multe bucăţi. La acel moment, m-am interpus între (victimă și inculpat-n.red.) care spunea că o să-l omoare pe ####, fiindcă acesta a sărit cu cuţitul şi bota la el, şi că mai bine să-l omoare el şi să intre în puşcărie, decât să moară. Am strigat la el şi s-a liniştit, a încercat să plece la oi, care erau mai departe, dar nu l-am lăsat să se îndepărteze. În acest timp, (victima-n.red.) a încercat să, se ridice, fără să reuşească şi a spus că vrea să meargă la oi. În acel moment, fiindcă (victima-n.red.) s-a mişcat, (agresorul-n.red.) care era destul de aproape, a avut intenţia să meargă către el pentru a-l lovi, chiar a strigat către mine să mă trag, dar eu m-am băgat în el şi l-am oprit (…) Ulterior i-am cerut lui (inculpatul-n.red.) cuţitul, pe care ştiu că-l are la el, pe care mi l-a înmânat şi mi-a spus că mai mult de patru ani nu o să facă puşcărie, dacă e tentativă de omor”.

În continuare, martorul a declarat că ar fi auzit o discuţie între persoanele care se aflau la faţa locului, conform căreia victima ar fi fost lovită în cap cu piatră care se afla lângă ea. Agresorul i-ar fi spus martorului că victima a sărit la el cu băţul şi cu cuţitul, iar el i-a luat bota din mână şi l-a lovit cu ea în cap. #-a mai relatat şi faptul că el a oprit o maşină, pentru că şi-a omorât colegul. Ulterior i-a repetat din nou că dacă este tentativă, va primi 4 ani, iar dacă victima moare, va primi 20 de ani şi oricum, el a mai omorât un om.

Cu ocazia audierii, inculpatul a declarat că în acea după-masă conflictul ar fi pornit de la victimă, care a venit la marginea șoselei înjurându-l şi reproşându-i că el s-a îngrijit toată vara de oi şi, astfel, acestea trebuiau să rămână în grija lui. După ce l-a înjurat şi inculpatul, victima a scos un briceag din buzunar, la subraţul celeilalte mâni având o bâtă, moment în care inculpatul i-a luat bâta de la subraţ şi l-a lovit cu aceasta de mai multe ori în cap, până s-a rupt. Victima a căzut la pământ şi inculpatul, vâzând în apropiere o piatră, a luat-o şi a lovit-o pe victimă în cap, o singură dată după propriile spuse. Lăsând victima căzută la pâmânt, inculpatul a plecat să întoarcă oile, pentru că se îndepărtau. Înainte de a face acest lucru, a oprit o maşină şi i-a spus şoferului că l-a lovit pe un om în cap, solicitându-i să sune la ambulanţă.
Conform propriei declaraţii, inculpatul a lovit-o pe victimă de mai multe ori cu bâta în zona capului, până ce bâta s-a rupt în trei bucăţi, după care a luat o piatră din apropiere şi a lovit-o pe victimă în cap, o singură dată, această ultimă afirmaţie fiind contrazisă de  o martoră, care a spus că inculpatul i-a aplicat victimei cel puţin cinci lovituri puternice, cu o piatră de dimensiuni mari, în zona feţei, în condiţiile în care victima era deja căzută la pământ şi nu mai reacţiona în niciun fel. Conform martorei, ceea ce l-ar fi determinat pe inculpat să se oprească din a lovi victima cu piatra în cap a fost intervenţia sa, care s-a îndreptat cu autoturismul înspre locul în care se aflau inculpatul şi victima, a dat flash-uri cu farurile şi a claxonat lung, pentru a-l determina pe inculpat să se oprească, moment în care acesta s-a ridicat de deasupra victimei, în genunchi, şi a aruncat piatra din mână.
De asemenea, conform martorului citat mai sus, după ce a ajuns la faţa locului, a fost nevoit să intervină pentru a-l opri pe inculpat, care intenţiona să-i aplice şi alte lovituri victimei.

Într-o declarație dată anchetatorilor inculpatul a precizat că a băut aproximativ un litru de ţuică înainte de comiterea faptei şi aproximativ un litru de ţuică imediat după aceasta. Acesta avea o alcoolemie de 4,81 g/l alcool pur în sânge, însă conform martorilor audiaţi în cauză în momentul comiterii faptei inculpatul a acţionat în mod conştient, fiind coordonat în mişcări şi având o vorbire coerentă, solicitând chiar să fie anunţate autorităţile şi făcând aprecieri asupra încadrării juridice a faptei şi ce pedeapsă maximă ar putea primi. Conform propriei declaraţii, după comiterea faptei inculpatul a plecat chiar să întoarcă oile, pentru că se îndepărtau. ”Alcoolemia foarte mare pe care inculpatul o prezenta în data de 17 decembrie 2022 la ora 21:02 conferă credibilitate declaraţiei inculpatului, care a susţinut că imediat după comiterea faptei a ingerat o cantitate impresionantă de alcool. Apreciem însă, că inculpatul a procedat în acest fel pentru a-şi justifica într-o anumită măsură fapta comisă”, a apreciat instanța Tribunalului Cluj, care a dat ieri sentința și a și motivat-o. ”Chiar şi în cazul în care am lua în considerare afirmaţia inculpatului, conform căreia (victima-n.red.) l-ar fi ameninţat la începutul conflictului cu cuţitul, afirmaţie nesusţinută de niciun alt mijloc de probă, în raport cu modalitatea concretă în care a acţionat, chiar dacă iniţial s-ar fi aflat în legitimă apărare, agresivitatea de care a dat dovadă (exercitând multiple lovituri cu bâta şi apoi cu piatra, după ce victima se afla deja la pământ şi nu mai reacţiona în niciun fel), luând în considerare totodată şi vârsta şi statura victimei, conduc la concluzia că inculpatul nu a reacţionat proporţional cu gravitatea atacului şi nici nu s-a aflat sub imperiul vreunei tulburări sau temeri serioase”.

În instanță inculpatul a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat în procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei, dar infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului, pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cererea inculpatului de a fi judecat în procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei nu a fost admisibilă, astfel că judecata a avut loc în procedura obişnuită.

Inculpatul a fost condamnat ieri la 15 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat. Acesta se află în arest preventiv din 21 decembrie anul trecut până în prezent. Acesta a fost obligat și la plata unor despăgubiri civile de 44.500 de lei pentru spitalul județean, sumă reprezentând cheltuieli de spitalizare ale persoanei vătămate, alte 8.300 de lei pentru propriile cheltuieli de spitalizare, și 80.000 de lei daune morale pentru persoana vtămată.

Foto pixabay.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu