Închide

Cine va proiecta „fața nouă” a centrului istoric degradat al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2016 0 962

Societatea care a propus un proiect ambițios de transformare a palatului primăriei clujene, K&K Studio de Proiectare, cea care se ocupă și de proiectul turnului cu ceas parte a sediul administrației de pe Moților, vrea să se ocupe în următorii 4 ani de serviciile de proiectare pentru clădirile pe care primăria le va repara în centrul istoric al Clujului.  K&K Studio de Proiectare, în asociere cu firma arhitectului Szabolcs Guttman, a depus singura ofertă la licitația lansată de primărie, oferind un preț de peste 1,4 milioane lei.

În 2016, primăria și-a propus să acționeze pe două paliere pentru a schimba fața centrului orașului: intervenții de urgență la clădiri istorice degradate (procesul a fost întrerupt după un scandal cu Ministerul Culturii) și modernizarea unor clădiri unde și ea e coproprietar, aflate în stare avansată de degradare.

După o licitația lansată la începutul anului pentru proiectele a 9 clădiri și palate degradate din centrul Clujului la care nu s-au depus oferte pentru toate imobilele, primăria a scos la mezat un acord cadru pe patru ani pentru a angaja o firmă care să se ocupe de proiectele clădirilor istorice care urmează să se repare în centru.

De pe două clădiri din pachetul scos la licitație la final de ianuarie de administrația locală a picat tencuială și au pus în pericol trecătorii. Este vorba despre balconul clădirii de pe Memorandumului 1 dar și de fațada clădiri de pe Horea nr. 66. Celelalte sunt fie case vechi de mai bine de un secol sau palate vechi al Clujului aflate într-o stare avansată de degradare și în cazul cărora primăria este coprietar și pe care administrația are ambiții să le reabiliteze încă de acum câțiva ani când a lansat un program de refațadizare în centrul istoric, cu termene și liste de clădiri, fără să reușească însă să-l respecte sau să-l pună în aplicare.

Pentru 5 din cele 9 clădiri, primăria a atribuit contractele către firma arhitectului care s-a ocupat de reabilitarea cetății Alba Carolina (3 clădiri) și K&K Studio de Proiectare (2 clădiri).

Detalii aici:

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

La licitația pentru acorudul cadru pe 4 ani a depus ofertă tot societatea K&K Studio de Proiectare în asocierea cu firma arhitectului Szabolcs Guttmann (președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și al comisiei Zonale a Monumentelor din Cluj).  Acordul cadru a fost estimat la peste 1,5 milioane lei, o frecvență estimată pe an de 40 de proiecte de clădiri,  criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Asocierea formate din cele două firme a avut o ofertă financiară de 1.479.000 lei. Licitația este în faza de evaluarea a ofertei.

Cine sunt proiectanții

K&K Studio Proiectare din Zalău a lucrat din Mănăstirea Fraciscanilor alături de arhitetcul Szabolcs Guttmann la un proiect vizionar pentru modernizarea sediului central al primăriei clujene pe care l-a propus oficialilor din administrație în 2014. Din acest proiect, primăria a mers doar pe contractarea unor servicii de proiectare pentru reabilitarea turnului cu ceas, contract câștigat de K&K Studio Proiectare.

AICI DESPRE PROPUNEREA K&K Studio Proiectare:

FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul

În ceea ce privește Turnul Primăriei, arhitetcul Szabolcs Guttmann (președinte și al comisiei de monumente din Cluj și a Filialei Transilvania a Ordinul Arhitecților, dar și câștigător prin firma sa a contractului de supervizare a intervențiilor de urgență la clădirile monument pentru primărie, după scandalul cu Ministerul Culturii) anunța că va fi un exemplu în Cluj-Napoca pentru felul în care trebuie să se reabiliteze o clădire monument istoric.

“S-a sacrificat”! De la monumente, supervizor pentru primărie la intervențiile de urgență la clădirile din centrul istoric

AICI – DETALII 

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

De altfel, Guttmann a declarat că el a venit demult de la Sibiu (unde a fost arhitect-șef), în Cluj, mai precis în timpul administrației Apostu, și a vrut să lucreze pentru oraș. UDMR l-a susținut pentru a fi arhitect-șef al orașului, însă nu și ceilalți oficiali ai primăriei. Așa că, Guttmann a candidat pentru șefia OAR-T, pe care a și cîștigat-o și a început să lucreze în privat pe partea de proiectare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare