Închide

Cine sunt cei mai mari investitori pe piața imobiliară din România. Africa de Sud, în top

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 05, 2018 0 1506

 

Valoarea tranzacțiilor realizate pe piața imobiliară din România în ultimii cinci ani a depășit 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, potrivit unei analize Cushman&Wakefield Echinox, menționată pe portalul CPI Imobiliare. Cei mai activi au fost investitorii din Africa de Sud, iar printre destinațiile preferate pentru achiziții, în afară de București, au fost Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca.

În ultimii cinci ani, piața imobiliară locală a atras investitori din peste 15 țări și de pe patru continente. Pe primul loc în topul celor mai activi dintre aceștia sunt cei din Africa de Sud, cu o cotă de piață de 28%. Ei au fost urmați de investitorii greci (14%) și de francezi (10%). Românii se găsesc abia pe locul al patrulea în topul celor mai activi investitori din ultimii cinci ani pe piața imobiliară locală – cu 7%.

Tranzacțiile s-au concentrat, în special, pe proprietăți situate în Capitală (69% din totalul investițiilor), dar vânzări importante au fost făcute și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova și Pitești.

 

 

În ceea ce privește tipul de proprietăți,  spațiile de birouri au fost cele mai căutate, cu o pondere de 39% din volumul tranzacțiilor, acestea fiind urmate îndeaproape de proprietăți din segmentul de retail, cu o cotă de 34%, conform datelor companiei de consultanță. Sectorul industrial a generat tranzacții în valoare de aproape 700 de milioane de euro (18%), iar cel hotelier de circa 250 de milioane de euro (6%). Segmentul rezidențial a avut doar o pondere de 3% din volumul tranzacțiilor.

 

 

 

 

„Piața imobiliară locală a devenit mult mai atractivă în ultimii ani cu o evoluție solidă, tranzacții relevante și cumpărători din ce în ce mai diverși”, a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman&Wakefield Echinox. Acesta a mai explicat și că pe piața locală, dominată în ultimul deceniu de jucători precum NEPI Rockcastle și Globalworth, au apărut numeroase noi companii, ca PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United. „Cu o bază solidă fundamentată pe cererea ocupanților și cu niveluri de randament durabile și atractive, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichidități, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru a demara proiecte noi”, a mai spus Wilkinson.

 

De unde vin cumpărătoriu de Cluj

Conform ghidului tranzacţiilor imobiliare, realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, bazat pe informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu, ponderea cea mai semnificativă în totalul tranzacţiilor din Cluj în 2017 au reprezentat-o apartamentele: 63% din total. Merită menţionat şi că, la Cluj, multe achiziţii se fac „cu banii jos”: achiziţiile imobiliare finanţate prin credite bancare în 2017 au fost de numai 31% din valoarea totală tranzacţionată. Cei mai mulţi cumpărători sunt din judeţul Cluj, respectiv 69%. Aproape 29% vin din alte judeţe ale ţării (cei mai mulţi din Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Alba și Mureș) şi numai 2% de peste graniţe.

 

Sursa foto: The Office, pagina FB – proiect deținut de Ovidiu Șandor și sud-africanii de la NEPI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.